Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Osip na preponama i testisima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

meraxes

06.11.2012. 21:00

Poštovanje,
Pojavio mi se osip na preponama i testisima koji se širi niz noge i prema anusu. Karakteristike su crvenilo, nepravilni rubovi, svrbež, grebanjem se skida površinski sloj u pahuljicama.

Izgleda slično ovome na slici:
http://www.sciencephoto.com/image...ush_infection_of_the_scrotum-SPL.jpg

Već 3 dana mažem Canesten kremom ali nema nikakvog poboljšanja, moja dr. opće prakse tvrdi da se radi o kontaktnom dermatitisu (tvrdi da Canesten mora odmah djelovati, i da pošto nema poboljšanja sigurno nije Candida) i nije me uputila dermatologu, nisam dobio nikakvu kremu, navodno će osip proći sam od sebe, a uzrok je po njoj alergija na prašak za rublje ili trenje. Primjećujem da se osip širi sitnim točkicama koje kasnije rastu i spajaju se s rubom, sad se već pojavilo i nekoliko točkica ispod glave penisa, na predjelu ožiljka od operacije od fimoze. Što da radim? Da i dalje nastavim s Canesten kremom ili da inzistiram na dermatologu ili jednostavno čekam? Osip imam već 2-3 tjedna i ne primjećujem nikakvo pobošljanje, baš naprotiv i ne bih želio da se stvar zakomplicira odugovlačenjem.
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.11.2012. 10:15

Kod Vas se najvjerojatnije radi o jednoj od dvije stvari: gljivičnoj infekciji Candidom ili kontaktnom intertriginoznom dermatitisu (zbog trenja). Naravno moguće je i nešto treće. Terapija je različita: u prvom slučaju antimikotske kreme (npr. Canesten), a u drugom blaže kortikosteroidne kreme (npr. Afloderm). Mislim da osip neće proći sam od sebe- Najbolje bi bilo napraviti pauzu od mazanja 3-5 dana, te učiniti mikološku pretragu (pretragu na gljive) kod dermatologa. Nakon toga bi stvari bile jasnije.

meraxes

29.11.2012. 16:15

Poštovanje,
Hvala Vam na odgovoru.
Posjetio sam dermatologa, te je Candida otpisana kao uzrok, a poslan sam u laboratorij na krvne pretage koje su pokazale povišenu količinu ASO (502 IU/ml ref. int. 0-200), leukociti u granicama ref.intervala 7,37, sedimentacija eritrocita-1h na granici ref. int. 12 mm/3.6 ks (2 -1 3). Urin uredan. Koliko mi je vidljivo, čini se da je ovaj ASO pokazatelj nedavne streptokokalne infekcije i možebitne reumatske vrućice, moram reći da se ne sjećam kako sam u zadnjih par mj. imao povišenu temperaturu (najviša 37,3), niti sam imao upalu grla, poteškoća s gutanjem i sl. Ne primjećujem na sebi trenutno nikakve simptome RV, osim možda osipa na laktovima (dermatolog kaže vjerojatna psorijaza, dobio sam steroidnu kremu za to), preponama (također još bez čvrste dijagnoze) i nekoliko potkožnih lipida koje imam već duže vrijeme (jedan od njih bar nekoliko godina). Povremeno me znaju zaboliti zglob šake ili članaka prstiju na trenutak, ali ništa posebno, nema oticanja niti ništa. Recimo da se osjećam umorno i iscrpljeno ali ne mogu objektivno odrediti je li to zbog vremenskih prilika, psihičkog stanja, ili simptom bolesti.
Da li da čekam kontrolu kod dermatologa još 2 tjedna ili da se javim odmah svojoj dr. opće prakse ili dežurnom dr. ako je vikend za antibiotik (penicilin?) ako mi je isti uopće potreban. Dosta se dugo ovo otegnulo, osip na preponama traje već duže od mjesec dana sada, prvo me je dr. opće prakse poslala kući jer da nije ništa ozbiljno, zatim sam još više od 2 tj. čekao pregled kod dermatologa. Ne bih htio doći 5 do 12, ili ugroziti si zdravlje čekanjem, ako me razumijete.

Hvala i lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.11.2012. 13:40

Nalaz ASO 502 sam po sebi ne znači ništa (osim da ste imali nekada streptokoknu infekciju). Sam po sebi ne zahtjeva niti antibiotsku terapiju. Preporučio bih da napravite bris ždrijela, te ako se izolira streptokok, da uzmete antibiotik prem nalazu antibiograma. Ako je kod Vas riječ o psorijazi, ova bakterija je može pogoršavati. Inače za potvrdu dijagnoze psorijaze, bila bi potrebna biopsija.

meraxes

30.11.2012. 13:40

Poštovanje,
Također sam danas dobio nalaz brisa grla negativan na streptokok A. Da li to znači ako je samo ASO protein povećan u krvnim nalazima da sam u bližoj prošlosti imao streptokoknu infekciju s blažim simptomima koja je prošla, a s obzirom da nemam nikakvih drugih simptoma trenutno da jednostavno treba čekati da se razina ASO vrati u normalne okvire?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.11.2012. 16:15

Ovo što ste napisali uklapa se u ono što sam ja već napisao (ne znajući da ste napravili bris ždrijela). Vaš nalaz ASO vjerojatno se niti neće vratili sasvim u normalu. Ali to nema bitnijeg značenja za dijagnozi i terapiju.