Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


prišt ili epidermalna cista?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marky1607

08.04.2011. 02:08

Poštovani,

Prije nekoliko tjedana mi je izbio poveći prišt na vratu, na bazi čeljusti s desne strane. Veličine malo preko pola cm. Sve upućuje da je prišt, potkožni, bijele boje, te s ponešto crvenila oko njega. No, zabrinut sam jer već nakon 3 tjedna ne prolazi, a pokušao sam ga povremeno istiskati, mazati ga cinkovom mašću da se isuši, te češće s melemom koji ne djeluje tako agresivno na kožu kao cinkova mast.
Najveći problem je što na dodir se osjeti kako je kvrgav - odnosno osjeti se kvržica ispod površine kože gdje je prišt. Što bi upućivalo na cistu, ili negdje sam naletio na pojam ateroma što dosta spada u ovaj opis. Kako nemam puno vremena posjetiti doktora, prisiljen sam potražiti savjet ovako.
Mogu Vam još opisati da prilikom istiskivanja ne boli previše kako to neke ljude zna, te da se ne da istisnuti puno gnoja. Povremeneno nakon isušivanja s cinkovom mašću uspio bi nešto istisnuti, ali nikad količinski da bi se primijetilo veće smanjenje.
Da li preporučate neku specijalniju kremu prije nego krenem putem nekog zahvata kod kozmetičara, dermatologa i slično...?
Mogu Vam i poslati sliku ako ima neki način do je primite.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.04.2011. 22:10

Kod Vas je moguće da je riječ furunkulu (upali folikula dlake i okolnog tkiva) koja je sada u prolazu ili o epidermalnoj cisti. U svakom slučaju pogriješili ste što se promjenu istiskivali. Obratite se liječniku koji će utvrditi o čemu je točno riječ. Ako je riječ o epidermalnoj cisti možda će biti potrebno kiruško odstranjenje.