Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Prozac i suncanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vanja

03.06.2004. 11:48

Poštovani!

Oko godinu dana pijem Prozac (antidepresiv - fluoxetinum) i Xanax (anksiolitik) duze od 2 godine ali u malim dozama. Svijetlije sam puti pa se redovito postupno izlazem suncu iako nisam sklona koznim alergijama niti sam ih do sada imala. Uskoro idem na more pa vas molim da mi odgovorite s obzirom da pijem navedene lijekove koji su fotosenzibilni da li bi bilo dobro i smijem li prije mora nekoliko puta u solarij?
Drugo pitanje ako privremeno prestanem piti navedene lijekove dakle oko 10-ak dana koliko sam na moru smanjuje li se mogucnost pojave alergija i tome slicno. Napomenula bih da sam prije tjedan dana pocela dodatno uzimati kapsule betacarotena upravo kako bih smanjila mogucnost pojave alergije.
I jos jedno pitanje ako moze u vezi mog sina koji ima 6 godina i povremeno ima neurodermitis koji je za sada lociran iskljucivo na pregibima koljena - srednje je puti (vise tamnije nego svijetle) - kako sam cula da suncanje pogoduje djeci koja boluju od neurodermitisa da li bi bilo bolje da koristimo mlijeko ili dr. s manjim zastitnim faktorom ili kao i sva druga djeca od 10,15 ili cak vise?, naravno uz preporuke da izmedju 11 i 16 sati ne idemo na plazu.

Zahvaljujem na odgovoru!

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

04.06.2004. 01:02

Smatram da nije pametno prekidati s uzimanjem lijekova zbog Sunca.
Savjetujem da koristite zastitu samo kupljenu u apoteci cijelo vrijeme
tj. kod " toplijih mjeseci" ne samo na moru nego i svakodnevno makar
bili i 5 minuta na suncu.Sunce prolazi kroz staklo, sjenu i prilikom
oblacnog vremena da vas to ne bi zavaralo kako se ne trebate mazati
s zastitnim faktorima.Mazite se svako 2 sata na moru i to nanesite
sredstvo obilnije na izlozena mjesta.Pazite jer je sunce najace od 11-15h.Boja zadobivena u solariju ne stiti od Sunca te nema potrebe za tim.Nastavite s beta karotenom.Za vase djete vrijede iste mjere, faktor mora biti najmanje 15 no bitnije je da dijete redovito mazete svako 2 sata.Svakako iako ste namazani nastojte biti sto manje na suncu.