Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


psoriasis vulgaris


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lejla

27.02.2006. 15:47

Poštovani!

Prije četiri godien tačnije 2002.g,doživjela sam udes i preživjela traumu od tog udesa. Nakon tog stresa počeli su problemi sa kožom. Prvo se je manifestovalo na laktovima bijele ljuspice, zatim koljena, da bi 2005.g. kada sam izgubila dijete, predpostavljam opet od stresa poćela koža da se ljušti na dlanovima i tabanima. Problem je što nije samo to ljuštenje kože nego i pukotine koje krvare i veoma su bolne. Ležala sam u bolnici, tačnije na dermatovenerološkoj klinici u Sarajevu gdje i živim 20 dana. Tada mi nije ništa ustanovljeno dok nisam uradila biopsiju koja je pokazala da se radi o psoriasis vulgaris. Koristila sam sve moguće preparate, sada trenutno uzimam slijedeću terapiju:

Fenadex 1tbl. uveće
B Vitamin 3x1 tbl.
I Kuterid mast koju mažem svaku veće i stavljam pod okluziju ili najlonse rukavice. S toga Vas lijepo molim ako možete da mi kažete šta mi vi preporučujete, i da li ima nade za moje izlječenje. Napominjem da je sada puno bolje stanje od ove terapije. I još jedno, pošto planiram da ostanem u drugom stanju, šta onda da radim jer je poznato da se nikakvi medikamenti ne uzimaju u toku trudnoče.

S poštovanjem,

Lejla

dr. Krešimir Kostović

02.03.2006. 10:28

Psorijaza je kronična bolest koja se može zaliječiti, ali ne i izlječiti. Često je može provocirati stres, što je bio i kod Vas slučaj. Terapija je individualna ovisno o težini bolesti, tipu psorijaze, dotadašnjoj terapiji, te dobi. Vjerujem da je u Vašem slučaju terapija dobra, jer su lokalni kortikosteroidi (Kuterid ung.) temelj terapije u mnogim slučajevima.

Lejla

02.03.2006. 11:28

Poštovani,

Hvala mnogo na odgovoru, i još jednom molim Vas ako mi možete reći kao što sam vas pitala i u prvom upitu, pošto planiram drugu trudnoću, da li psorijaza može uzrokovati neke problema tipa pobačaja, pošto sam prošle godine imala jedan missed abortus i da li se u trudnoći smi ju uzimati ikakvi medikamenti i masti za psorijazu, npr. da li se može koristiti kuterid mast.

Do Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljam.

Lejla

dr. Krešimir Kostović

03.03.2006. 10:59

Psorijaza ne uzrokuje probleme tipa pobačaj, a možete koristiti razblažne kortikosteroidne preparate povremeno i tijekom trudnoće.

Lejla

03.03.2006. 13:56

Poštovani,

Hvala mnogo na Vašem savjetu.

Puno pozdrava,

Lejla

elvira_lily

03.11.2012. 14:00

Postovani

Prve promjenje na kozi zgloba ruke sa unutrasnje strane, nakon odlaska doktoru dijagnosticirana mi je psorijaza i dali su mi kremu Kuterid S.. njom sam se uspjesno lijecila 2 god medjutim bolest se prosirila na dlanove i pogorsala, koza na dlanovima je pocela pucati i javilo se zadebljanje koze i nakon toga guljenje te koze.. nalazom biopsije ustanovljeno je da imam psoriasis vulgaris i koristila sam niz krema sa kortikosteroidom ali svaka od njih je uspjesno djelovala samo 2 do 3 sedmice i nakon toga sve je pocinjalo iz pocetka.. da li postoji neki drugi nacin lijecenje ove bolesti a da nisu kreme sa kortisteroidom?

unaprijed zahvaljujem na odgovoru..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.11.2012. 04:35

Osim kortikosteroidnih krema koje su osnova liječenja, dolazi u obzir primjena analoga vitamina D u obliku krema ili masti (npr. kalcipotriol - "Psorcutan", "Daivonex"blunk. Nadalje, dolazi u obzir primjena posebnih oblika fototerapije: "PUVA bath" ili "PUVA cream".