Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Svrbež po cijelom tijelu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kukumka

24.09.2013. 09:40

Poštovani,
Moj suprug je prije otprilike godinu dana počeo osjećati neizdrživ svrbež na lijevoj butini te se češao dok nije stvorio veliku ranu, cca 5 centimetara. Rana je bila duboka i vlažna i trebalo je jako dugo dok nije zacijelila. Ostao je vidljiv ožiljak, kao od opekline. Nedavno je ponovo počeo osjećati svrbež na istom mjestu i ponovo si je napravio duboku ranu, ali počelo ja je svrbjeti po cijelim nogama i sad na obje noge ima nekoliko dubokih velikih rana koje cure. Male ranice su mu se počele stvarati (tj. sam si ih je načešao) na rukama, kaže da ga svrbi i torzo, glava i lice, ali pokušava se suzdržati od češanja. Rane na nogama je prije nekoliko dana počeo tretirati Octeniseptom i Tyrosurom, stvaraju se kraste, ali rane ispod njih i dalje cure i sve to izgleda jako gadno. Jako sam zabrinuta jer vidim da se cijelo vrijeme nastoji češati po cijelom tijelu, ali se suzdržava. Prošli mjesec je bio na kompletnom sistematskom pregledu gdje mu je uzet nalaz krvi i urina te uzv jetre i bubrega i sve je ok. Može li u pitanju biti stres? Preko dana, dok je na poslu, rane su prekrivene sterilnom gazom jer su mu vlažile preko hlača i na hlačama su mu se vidjele krvave fleke. Molim Vas za odgovor, strašno me to brine, što bi mogao biti uzrok takvom svrbežu? Na koži se inače ne vide nikakve promjene, nema osip ni bilo što slično, samo ga jako svrbi pa si napravi te duboke rane koje izgledaju zaista strašno.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.09.2013. 11:40

Svrbež je subjektivan osjećaj i teško je uvijek otkriti što je u pozadini. Ukoliko su nalazi uredni (očito je učinio opsežnu obradu) treba razmotriti i druge uzroke (npr. psihogene), iako jer lako moguće da se radi i o tzv. idiopatskom pruritusu (bez poznatog uzroka). Liječenje takvog svrbeža je često neuspješno.

kukumka

24.09.2013. 14:25

Puno hvala na brzom odgovoru!
Znači, prognoza nije baš sjajna (nepoznati uzrok i neuspješno liječenje) sad
Kome bi se trebao obratiti? Možete li nam nekoga preporučiti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.09.2013. 14:35

Mislim da bi se trebali obratiti dermatologu (nije presudno kojem). On bi trebao još jednom pregledati sve nalaze, te eventualno dopuniti obradu. U svakom slučaju, može se pokušati s terapijom antihistaminicima (npr. Aerius) koji će barem malo ublažiti svrbež.

kukumka

10.10.2013. 11:30

Poštovani,
Suprug je obavio dermatološki pregled na kojem mu je doktorica postavila 2 moguće dijagnoze: limfomatoidna papuloza ili PLEVA. Za terapiju mu je preporučila kremu Diprogenta 2x na dan. Tad mu je učinjena i biopsija. Nakon 2 tjedna stigao je nalaz biopsije koji je pokazao da je u pitanju PLEVA te mu je doktorica promijenila terapiju na sljedeći način: Doksicilkin caps a 100 mg, 2x1 caps 2 tjedna, potom 1x1 caps do kontrole i Elidel krema 1x dnevno do kontrole.

Prepisujem nalaz PHD:
Histološki u uzorcima akantotičan epidermis prekriven krustom od fibrina i upalnih stanica, pretežno neutrofila. U epidermisu vakuolizacija bazalnog sloja i blaga spongioza, apoptotični keratinociti i egzocitoza limfocita. U papilarnom dermisu ekstravazati eritrocita, obilan perivaskularni limfocitni infiltrat oko površinskog vaskularnog spleta. U dermisu imunohistokemijski mali pravilni limfociti T-imunofenotipa (CD3+, CD20-, CD30-).
S obzirom na histološku sliku i kliničke podatke, nalaz se može uklopiti u uputnu dijagnozu PLEVA.

Slažete li se s terapijom? Njemu se stanje nakon 2 tjedna mazanja Diprogentom znatno popravilo, rane su zacijelile, no još uvijek osjeća jak, neizdrživ svrbež. Je li zaista potebno prijeći na Doksiciklin, a posebice na Elidel, koje treba uzimati čak mjesec dana (do sljedeće kontrole)?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.10.2013. 10:10

Ako je zaista riječ o PLEVI, djelomično se slažem s terapijom. Osobno bih proveo fototerapiju (UVB ili PUVA), ali i liječenje doksiciklinom je ok. U svakom slučaju potrebna je jedna od te dvije terapijske mogućnosti. Za Elidel ne vidim razloga.