Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


tretiranje bolnih rana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tehnodent

08.11.2012. 11:10

Postovani,
moja majka ima metastaze na kozi ( primarni karcinom dojke pre pet godina) i one su u poodmakloj fazi, jako su bolne, tkivo je u stanju raspadanja, jako lose izgleda i prostiru se duzinom celog grudnog kosa. Svakodnevno je previjam i to je sve sto mogu sama jer su lekari konstatovali da je to ,,terminalna faza, da su svi metodi lecenja iscrpljeni i da samo palijativno lecenje ostaje kao izbor,,. Svesna sam situacije ali pored bolova koje ima ( meta na kostima i na plucima) rane joj pretstavljaju najveci i najbolniji problem. Previjamo tako sto direktno na rane stavimo parafinske(ili vazelinske ) mrezice da se kompresa ne lepi, preko sterilne komprese i elesticni zavoj ( jer rane obilno flisuju) i prilikom skidanja ispiramo fizioloskim rastvorom i rivanolom. Ponekad stavim Flucidin ( Stanicid ) mrezicu preko rane.
Sve je gore. Da li postoji bilo kakva pomoc kod ovakvih rana i imali nade da se ovo nekako sanira ili bar malo zaustavi?
Oralno samo pije morfijum protiv bolova ( ali slabo to deluje). Cula sam da postoje neke gaze sa srebrom da li je to mozda resenje?
Hvala unapred na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.11.2012. 15:20

U principu dobro njegujete rane, osim što ne bih stavljao rivanol. Mogli bi stavljati i obloge sa srebrom (npr. Aquacell Ag u kombinaciji s Granugelom uz mijenjanje svaki drugi dan). Nažalost, to je samo mala pomoć.

tehnodent

29.11.2012. 16:15

Hvala na odgovoru na prethodno pitanje .
U medjuvremenu sam uradila mami bris rane i nalaz je pozitivan. Pise sledece: Bakterioloska kultura je pozitivna. Anaerobnom kultivacijom nisu izolovani striktno anaerobni mikroorganizmi ( ovo mi nije jasno sta znaci?!) bakterije : Staphylococcus Aureus i Pseudomonas Spp.
Antibiogram Staphylococcus aureus : * Penicilin , Meticilin, Eritromicin, Klindamicin trimetoprim+sulfametaksaz, gentamicin i *Ciprofloksacin su sa oznakom S ( * je samo ispred Penicilina i Ciprofloksacina) a Fusidinska kiselina, tetraciklini i Vankomicin su R.
Antibiogram za Pseudomonas spp: Tazobactam+piperacilin, Meropenem i Imipenem su sa oznakom S, a Ceftazidim, cefipim,Gentamicin i Ciprofloksacin si sa R.

Koliko sam shvatila ove dve bakterije razlicito reaguju na iste antibiotike?! Da li je to potrebna neka kombinovana terapija i cime u ovom slucaju sad da negujem takve rane?
Pretostavljam da vise nisu dovoljne one srebrne mrezice-obloge vec neki antibiotik? Napomenula bih samo da mama ima problem sa apetitom, gutanjem, opstipacijom, unosom tecnosti i uzima velike doze morfijuma u toku dana zbog bolova, pa oralno uzimanje antibiotika bas ne bi podnela lako. Rane se neprijatno osecaju. Pomozite mi molim Vas nekim savetom jer sam od onkologa dobila samo odgovor ,, prskajte Bivacinom ili stavljajte Flucidin gaze, Stanicid mast i sl.,, Hvala unapred i veliki pozdrav za Vas.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.11.2012. 13:40

Dobro ste primijetili: ove dvije bakterije reagiraju na različite antibiotike. Ono gdje je S, na te antibiotike reagiraju, a na R antibiotike ne reagiraju. Problem je s Peudomonasom: ti antibiotici se mogu davati samo u obliku injekcija i to u bolnici. Inače, njega rane ostaje ista: obloge sa srebrom su najbolje i za inficirane rane. Trebalo bi dodati antibiotik i to prije svega za bakteriju Pseudomonas.