Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


vitiligo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana

12.04.2006. 23:16

Poštovanje!U zadnjih godinu dana pojavio mi se vitiligo.Doktori misle da je od štitnjače.Pokušala sam s kremom Vitix ali nije bilo uspjeha.Pokušala bih s fototerapijom-zanima me vaše mišljenje i gdje se to radi.Da li se to obavlja možda u Slav.Brodu, Osijeku ili samo u Zagrebu?Unaprijed vam hvala.

dr. Krešimir Kostović

18.04.2006. 10:08

Fototerapija je terapija prvog izbora kod generaliziranog oblika vitiliga. Važno bi bilo znati koji tip vitiliga imate. UVB narrow band terapiju možete provesti i u Osijeku i i Slavonskom brodu. U svakom slučaju potrebno je provoditi terapiju 6-12 mjeseci 2-3 puta tjedno. U slučaju promjena na licu očekuju se dobri rezultati; na trupu, rukama, nogama nešto lošiji, a na šakama i stopalim najslabiji.

Nevidjena

01.09.2006. 09:45

Evo ja rekoh da se javim posto sam cekala dugih dva meseca da krene da radi forum za pacijente. Nadam se da nisam suvise poranila. Moje pitanje u vezi vitiliga (koji inace ja imam) je;

Kakva su poslednja istrazivanja i koji je se do sada najbolje pokazao lek , izuzev PUVA terapije?
Posto sam takodje procitala da ste specijalista za vitiligo, sta kazete za suncanje da ili ne i za solarijum da ili ne?
Srdacan pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.09.2006. 12:15

Liječenje vitiliga ovisi o više faktora: o tipu vitiliga (proširenosti bolesti), dobi, dosadašnjoj terapiji, trajanju bolesti. Nema univerzalno najboljeg lijeka. Npr. za generalizirani vitiligo najbolja je UVB fototerapija (PUVA se danas manje koristi), a npr. za manja žarišta koja su nedavno nastala najbolji su lokalni kortikosteroidi itd.
Umjereno izlaganje suncu uz korištenje zaštitnih krema može biti korisno (može potaknuti repigmnetaciju). Naravno, potreban je oprez jer na depigmentiranim područjima mogu lako nastati sunčeve opekline. Solarij samo uz korištenje zaštitnih krema i to samo iznimno.

Nevidjena

05.09.2006. 16:45

Mozete li mi reci sta su to lokalni koteksteroidi?