Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


zloćudna novotvorina na koži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lili223

18.10.2013. 15:50

Poštovani,
jutros sam bila kod dermatologinje vezano uz alergijsku reakciju koja mi se vratila nakon 2 god., usput mi je dermatoskopom pregledala i jedan madež na nižem području leđa. Napisala je da je to Neoplasma malignum cutis alius i rekla da odem po uputnicu (hitno) za kirurgiju i da će mi to isti dan odstraniti. Pošto je petak, a popodne ne mogu izostati sa predavanja na fakultetu i slijedi vikend sačekat ću ponedjeljak. Taj madež pojavio mi se prije godinu/dvije, većeg je promjera (otprilike 1 cm) i elipsastog oblika ali se otkad se takav pojavio nije mijenjao. Smeđe je boje i na dodir nije ''izbočen''. Inače, imam 23. godine. Zanima me Vaše mišljenje da li je stvarno tako hitno to odmah odstraniti, s obzirom da se eto već godinu-dvije se nije mijenjao?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.10.2013. 23:55

Ne mogu Vam preko računala reći o kakvoj je promjeni riječ. Načelno, poslušao bih savjet dermatologa, ali s obzirom da to što ste napisali to može pričekati koji dan.

lili223

07.11.2013. 20:35

Poštovani,
evo javljam se nakon što sam ipak bila i odstranila gore navedeni madež. Sve je prošlo u redu i jutros su mi (nakon 9 dana) skinuti punti. Doktor mi je rekao da još dan, dva nosim flaster ili gazu ali da se mogu normalno kretati, naslanjati, tusirati... Međutim, popodne kad sam se prignula obuti osjetila sam kao da mi je nesto ''puklo'' na mjestu rane i pocelo mi je malo krvariti, stavila sam novu sterilnu gazu i sad par sati kasnije mi se opet nazire flekice krvi. Rana se nije potpuno otvorila samo je po sredini kao malo napuknula. Doktor koji mi je vadio madez ne radi prije ponedjeljka, trebam li se zabrinjavati i obratiti nekom drugom ili da pricekam do ponedjeljka i mijenjam gaze? Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.11.2013. 01:25

Mislim da može pričekati do ponedjeljka, ali svakako se javite liječniku.

lili223

21.11.2013. 23:30

Poštovani,
možete li mi molim Vas prokomentirati i objasniti dobiveni nalaz s analize nakon vađenja madeža. Prepisujem: naevus dysplasticus; isječak kože veličine 1,2x1cm sa tamno pigmentiranom neoštro ograničenom tvorbom duljeg promjera 0,8 cm. Histološki opisana tvorba na dermo-epidermalnoj granici sadrži gnijezda i nakupine displastičnih nevocita koji pokazuju nuklearni polimorfizam i hiperkromaziju. Brojni nevociti sadrže pigment melanin. Papilarni nastavci epidermisa su produljeni, prošireni, unutar dermisa međusobno anastomoziraju. Na granici tumorskog tkiva nalazi se nježni perivaskularni limfocitni infiltrat i melanofagični dermatisis. In toto.
Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.11.2013. 15:40

Ukratko, to znači da je madež trebalo odstraniti, jer je pokazivao znakove promjene. Ali nema znakova prave malignosti i odstranjenjem ste riješili sve probleme.