Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bartollinijeva žlijezda


Autor Poruka

La Vida

27.03.2010. 11:45

Imam 25 godina, majka sam petogodišnjaka. Rodila sam redovnim putem, te prije dvije godine imala sam upalu desne Bartollinijeve žlijezde, koju je ginekolog liječio antibioticima i napravio punktaciju (ako se to tako kaže), te upala je nestala.
Prije tri tjedna ponovo mi se upala vratila ali ovaj put na lijevoj usmini. Do tada nisam ni znala da mi žene imamo dvije žlijezde blunk Ginekolog mi je dao antibiotke (Novocef) od kojih sam povraćala i dobila proljev. Nakon 7-9 dana ona je valjda pukla, malo sam krvarila i upala je nestala. Nakon toga sam dobila redovnu menstruaciju i sve je bilo ok. Dva dana po prestanku menstruacije opet mi se pojavila na istom mjestu, te puno veća i bolnija( kao veliki orah ili manja breskvica). Ginekolog mi je ponovo dao vaginaletei kremu Canesten,antibiotike (Makcin SR) koje pijem već 5 dana. Budući da radim kao mentorica u call centru puno sam na nogama i dosta sjedim za kompjuterom, tako da mi je svatko kretanje jako bolno. Jučer sam išla na hitnu u Petrovu, gdje me je mlada doktorica pregledavala. Bila je jako nesigurna, te je za svoje odluke pitala za mišljenje svoju med. sestru, što me je dodatno uplašilo i obeshrabrilo. Napravila mi je rez na žlijezdi, pokušala je napraviti punkciju, no nije joj uspjela.Citiram : "Inspekcijski na malim usnama lijevo tvorba oko 3cm, ne fluktuira, nije trenutno za inciziju". Što to znači? Više me je izmrcvarla nego mi pomogla. Danas kada sam se spremala za posao, nisam mogla ustati i stajati na nogama. Jučer navečer sam se namazala canestenom i sada me taj rez još više boli i pecka. Imama krvavi iscjedak što pretpostavljam da se žlijzda čisti ili? Da li je moguće da se taj rez inficirao radi canestena? Savjetovala me je da nakon upale idem na vađenje Bartollinijevih žlijezda. Kakav je to postupak, koliko se ostaje u bolnici, koliko traje oporavak? Da li je moguće budući da imam trombozu, te pijem Martefarin ići odmah na odstranjivanje žlijezda ili ću možda zbog toga dulje ostati u bolnici? Mlada sam mama radim na ugovor tako da mi je svaki izostanak sa posla riskantan. Neznam koliko će mi to još trajati, antibiotika mi je dosta, strah me ponovnog odlaska u bolnicu. Imate li mi koga za preporučiti od doktora za tu operaciju jel sam ljuta na nesigurne, mlade, preplašene doktore. Da li je potrebno da moj muž ide na kontrole kod muškog ginekologa jel on nema nikakvih problema niti bolova? Kolika je mogućnost da se upala ponovo vrati i koliko najdulje se smiju piti antibiotici?
Unaprijed vam zahvaljujem na odgovorima

Lp, Vida

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.04.2010. 20:14

Poštovana!
Ginekološki nalaz koji ste mi naveli ukazuje da upala Bartolinijeve žlijezde ne konfluira dakle nije sazrijela za inciziju(zarezivanje)
Kad upala konfluira dakle kad sazrije radi se zahvat koji se radi u anesteziji a zove se marsupijalizacija. Dakle ne incizija!
Za sad ja bi Vam preporučio Medazol tablete 3x400 da se smiri upala. U slučaju daljnjeg pojavljivanja upala radi se ekstirpacija cijele Bartholinijeve žlijezde.To je malo veći operativni zahvat.

kerol

21.05.2012. 14:25

Poštovani doktore, mislim da imam upalu bartholinijeve žlijezde. Jako je mala, kao grašak, i bolna na dodir. Izvana se ne vidi, jedino se može napipati. Da li je potrebna nekakva operacija ili rez ako je tako mala, može li se ukloniti antibioticima i da li uzrok može biti Ureaplasma?
Hvala na odgovoru! Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.05.2012. 16:55

Poštovana, vjerovatno se radi o upali Bartolinijeve žlijezde. Ukoliko upalna promjena ne konfluira, neki put je dovoljna antibiotska terapija( obično se daje Klavocin ili Medazol). Ukoliko dođe do sazrijevanja i razvoja apscesa tada je potrebna kirurška ekscizija i uglavnom marsupijalizacija.
Uzrok je često polimikrobni (dakle u gnoju se nađu do 25 vrsta različitih bakterija, uglavnom anaerobnih, tijetko i ureaplasma).
Dakle savjetujem da otiđete kod svog ginekologa gdje će vam biti ordinirana antibiotska terapija.

kerol

21.05.2012. 22:20

Hvala na odgovoru, naime do prije podne se ništa nije vidjelo, a oko 16:00 sati je pukla i izdrenirala se malo. Sada me peče. Bojim se rezanja bilo kakvih. Pošto se razvio apsces samo antibiotici neće biti dovolji? Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.05.2012. 21:55

Poštovana, ako je došlo do fluktuacije gnoja i spontane ekspulzije gnojnog sadržaja, savjetujem dalje uzimati antibiotike. Neće biti potrebno nikakvo daljnje liječenje.