Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mikrodelecija


Autor Poruka

Tanja

27.11.2005. 22:32

Poštovani,
prije nepune dvije godine, nakon uredne trudnoće i poroda, rodila sam djevojčicu sa mikrodelecijom na 22.kromosomu (DiGeorg sindrom). Što smo sve s njom prošli ne moram dodatno naglašavati. Sada želim ponovno ostati u drugom stanju pa Vas molim da mi odgovorite na pitanja. Koje sve pretrage mi savjetujete da obavim u trudnoći? Kada se radi amniocenteza, da li se uvijek radi FISCH ili to mora biti posebno naglašeno? Znam da zvuči laički, ali molim Vas da mi odgovorite da li postoji pretraga koja može sa sigurnošću izolirati sve moguće sindrome, mikredelecije, i sve abnormalnosti ploda?

dr. Miro Šimun Alebić, spec.gin.

07.12.2005. 13:51

Poštovana,
savjetujem Vam da krajem prvog trimestra učinite CVS ( biopsiju korionskih resica) čime će se dokazati uredan kariotip. Prije trudnoće bih VAm savjetovao genetsko savjetovanje s stručnjakom za to pitanje, da Vam se objasni vjerojatnost ponavljanja ove ili drugih kromosomopatija.
Pozdrav.