Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mješovita građa jajnika


Autor Poruka

marijaema

30.05.2010. 21:25

Poštovani, imam 29 godina i prije nekoliko dana utvrđena mi je trudnoća (već imam dvoje djece koje sam dojila i te trudnoće su bile bez problema). Sada mi je ginekolog na UZV pregledu otkrio povećan desni jajnik, 45 mm, mješovite građe, jasnih zidova i uputio me da uradim tumor marker Ca 125. Ja sam se uplašila mada je on rekao da nemam razloga za brigu i da to nije maligno, ali da se zbog "mješovite građe" jajnika mora uraditi tumor marker. Želim da zadržim trudnoću, zanima me Vaše mišljenje da li UZV nalaz koji sam navela moze upucivati na nesto lose? Šta znači "mješovita građa jajnika"?
Menstruacije su mi uvijek bile redovne i nisam nikad imala ginekoloških problema. Lijevi jajnik je uredan.
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.05.2010. 11:00

Poštovana , mješovita građa jajnika je ultrazvučni pojam. Obično se opisuje kao i mješana ehogenost, to znači da ima vodenih i gustih dijelova.
Slažem se da se ne morate brinuti za isto, te svakako učinite Ca 125 marker. Obično takvu sliku daje žuto tijelo koje normalno perzistira do 12 tjedna trudnoće, i izlučuje obilje progesterona i održava ranu trudnoću.