Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Moguća trudnoća?

Autor Poruka

Antonija1602

17.12.2020. 13:05

Poštovani,

posljednju menstruaciju sam imala od 03.12 do 07.12, bila je uredna. 30. 11 sam obolila od korona virusa, te sam radi ateroma koji sam također dobila taj dan počela piti antibiotik Klimicin (klindamicin). Nadalje, 12. i 13. dan ciklusa (danas sam na 15.danu i sve je ok) sam imala oskudni tamno-smeđi iscjedak. S obzirom da sam ovih dana pročitala na internetu da navedeni antibiotik može utjecati na učinak kontacepcijskih pilula (pijem Logest) i kako bi trebalo koristiti dodatnu zaštitu (ja ju nisam koristila), da li je moguće da sam ostala trudna, i ako je, kada bih mogla najranije napraviti test na trudnoću? Ukoliko se ne radi o trudnoći, znate li možda koji bi bio uzrok pojave smeđeg iscjedka?
Hvala na odgovoru i lp

Ivo Balenović, dr. med.

18.12.2020. 10:15

Poštovana, radilo se o probojnom krvarenju. Ono ne smanjuje učinkovitost kontraceptiva. Antibiotici mogu smanjiti učinkovitost kontraceptiva ukoliko izazovu proljev (i time smanje apsorpciju lijeka). Ukoliko se želite uvjeriti da se ne radi o trudnoći možete uraditi test. Najsigurnije je dva tjedna nakon zadnjeg odnosa.