Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


opet o cistama


Autor Poruka

trebam savjet

26.11.2012. 11:00

Molim vas za pomoc i savjet...Prije par dana sam bila kod ginekologa na pregledu i nalazi su me uplašili. Nalaz i misljenje ginekologa je slijedece: UZ: Uterus 7,5 cm endometrij 1,4 cm desno ter cista 5,5 cm lijevi ovarij 3,0 cm. Doktorica mi je rekla da koristim Qlara tablete 1x1 3 mjeseca.
Molim vas za misljenje...nikada ranije nisam obavila ginekoloske preglede i jako se kajem zbog toga. Medjutim sada zelim dati sve od sebe...Interesuje me sta mogu jos uciniti i koliko mi mogu pomoci npr. cajevi ili nesto drugo... LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.11.2012. 11:15

Poštovana, radi se o najvjerovatnije o folikularnoj cisti na jajniku koja bi trebala prsnuti sa menstruacijom.
Ja osobno bih pričekao sa hormonskom kontracepcijom do kad ne prsne cista te bi napravio kontrolni uzv nakon menstruacije.

trebam savjet

26.11.2012. 11:55

Ah da ...zaboravila sam reci..u misljenju pise da se radi o Endometriosis suspp Colpitis....

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.11.2012. 21:00

Poštovana, to je druga stvar. Radi se najvjerovatnije o endometriotskoj cisti dakle gustoj, čokoladnoj cisti.
Savjetujem svakako marker ca 125, UZV CD, te uzv kontrolu nakon menstruacije. S obzirom na veličinu ciste bit će najvjerovatnije potreban operativan zahvat tj. laparoskopija.

trebam savjet

27.11.2012. 11:10

Hvala Vam na savjetima. Poslušat ću Vas i svakako uraditi preglede nakon menstuacije. Nadam se da nisam dosadna ali u prethodnom komentaru ste napisali da bih trebala sačekati sa hormonskom kontracepcijom. Da li i dalje tako mislite?

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.11.2012. 20:40

Mialim da da. Što ćete dobiti sa kontracepcijom kod endometriotske ciste veličine od 6 cm. Radi se o gustim čokoladnim cistama i ako iste ne rješite operativno propast će funkcija jajnika i neće se isti moći spasiti. Konzultirajte liječnika operatera na ginekologiji na jednoj od ginekologija.

trebam savjet

17.01.2013. 10:05



Poštovani doktore,

Prije svega još jednom HVALA na savjetima i brzim odgovorima. Poslušala sam vas i uradila sam slijedeće: otišla kod drugog doktora...radila color dopler i dobila odgovor ljekara da nemam cistu nego miom ( izvan zida maternice). Radila sam i marker125 kako ste mi preporučili i on je u granicama normale. Nakon svega sam otisla na konsilium ljekara i oni su mi rekli da ukoliko planiram uskoro trudnoću(a planiram) sada je pravavo vrijeme. Kontrola nakon 6 mj.
Interesuje me slijedeće...plodni dani su mi bili od 4.1.- a ovulacija 9.1. Ja i suprug smo tada radili na bebi. 16.1.(jučer) mi se pojavio blago crvenkasti iscjedak...u sasvim maloj količini....Šta to treba da znači i imate li još neki savjet za mene? Hvala Vam puno.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.01.2013. 12:15

Svakako savjetujem da UZV pratite rast mioma. Također sam mišljenja da trebate ostvariti trudnoću čim prije ako miom nije prevelik.
Imajte odnos tijekom plodnih dana. Ne brinite za crvenkasti iscjedak.