Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


policisticni jajnici i trudnoca


Autor Poruka

Ira90

11.01.2013. 16:20

Postovani,
imam 23 godine. Prije 3 godine ginekologica mi je dijagnosticirala sindrom policisticnih jajnika. S obzirom na to da je menarhe bio s 12 godina, i oduvijek imam neredovite i izrazito bolne menstruacije, propisala mi je kontracepcijske pilule, svrsi shodno ali i ujedno i zato sto su one, navodno, trebale i izregulirati ciklus. Pila sam Bellune 2 god. s jednom pauzom od mjesec dana. Kad sam se udala, prestala sam koristiti kontracepciju. Vec 10 mjeseci pokusavam zaceti, suprug i ja imamo redovite odnose, ali NISTA. Napominjem da vec 4 godine imam odnose sa istim partnerom tako da su spolne bolesti iskljucene. Barem se nadam happy
Prije dva mjeseca bila sam na pregledu, napravila papa test, sve je bilo uredno, cak mi je rekla da se lijevi jajnik malo oporavio, desni je jos uvijek problematican. Otisla sam na kontrolu prije nekoliko dana i otvoreno sam joj iznijela problem, ginekologica mi je preporucila strpljenje(!), Sugerirala sam joj da mi prepise metformin ili klomifen citat buduci znam da ti lijekovi poticu ovulaciju ali je ona to odbila i preporucila, ponavljam, strpljenje.
Moram napomenuti da je doticna gospodja doktor starijeg kova, nije da dobno diskriminiram i ne podcjenjujem niciji rad, ali sam jako razocarana njenim postupkom. Mozda ona stvarno misli da se trebamo strpiti, ali ja vjerujem da jednostavno ne mogu zaceti bez nekog lieka. Ne ide mi se kod drugog ginekologa jer sam njen pacijent vec 10 godina i stvarno vec zna moj povijest bolesti "na pamet".
Sto da radim?
Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.01.2013. 22:50

Poštovana, prvo i osnovno morate napravite spolne hormone, hormone štitnjače, OGTT.
Svakako savjetujem i ostalu obradu tj. cervikalne briseve, spermiogram, prohodnost jajovoda.
U današnje vrijeme svakako postoje metode indukcije ovulacije, pod pretpostavkom da su ostali parametri koje sam vam naveo uredni.
Godinu dana je realan i očekivan rok da ostvarite trudnoću. Nakon toga slijedi obrada para. Takav je moj stav, i stav struke, ostale ne bih komentirao.