Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Skraćeni ciklus


Autor Poruka

diesel

27.09.2011. 01:25

Djevojka 30 godina (u veljaci 31), vec godinu dana ima skraceni ciklus na 21 -23 dana, ali krvarenje slabo pocne vec 21 dan.. Prije toga je imala uredan 28-dnevni ciklus, zatim pila je nekoliko godina kontracepcijske pilule, pa uredna pauza, te uklonila ciste endometrioze s jajnika. Ultrazvuk je OK. Papa OK. Brisevi OK. Hormoni su OK, pokusana je terapija Duprahstonom ali je svejedno dolazilo do ranijeg krvarenja. Kontracepciju ne pije zbog visokog kolesterola -10 - za koji ne pije tablete. Koje su moguci uzroci i preporucene pretrage te je li ovo simptom blizenja menopauze ili nesto opasno? Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.09.2011. 19:50

Poštovana, ja bih ponovio spolne hormone 3. do 5. dan ciklusa, 20. dan ciklusa progesteron, hormone štitnjače, AMH.
Apsolutne vrijednosti hormona ništa ne znače, treba ih gledati u kontekstu međusobnih vrijednosti. Bez vrijednosti spolnih hormona ne mogu ovo uopće komentirati.
Svakako je važno sredinom ciklusa ultrazvukom pogledati da li imate ovulaciju.
Uz nalaz UZV-a i spolnih hormona te hormona štitnjače, mogu dati neki sud o Vašem problemu.

anette_anette84

28.09.2011. 11:25

Poštovani,
prije 5 mjeseci zbog vanmaternične trudnoće uklonjen mi je lijevi jajovod. Od tada su mi ciklusi skraćeni (21-25 dana). Ne koristim kontracepciju. Zadnja dva mjeseca prije nego što dobijem menstruaciju (negdje 5-6 dana prije) pojavljuje mi se krv u rodnici. Primijetim ju u vrijeme spolnog odnosa jer onda istječe van, inače se zadržava unutar rodnice. Bolove nikakve ne osjećam.
Zanima me što bi mogao biti uzrok toga i trebam li hitno ginekologu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.09.2011. 01:50

Poštovana, savjetujem ultrazvučni pregled da se proba vidjeti o čemu se radi. Moglo bi se raditi o upali vrata maternice ili sluznice maternice. Ako problemi i dalje perzistiraju savjetujem cervikalne briseve i ginekološki vaginalni UZV.