Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija kod endometrioze: postoji li alternativa pilulama?


Autor Poruka

mischitza

15.06.2011. 16:05

Postovani,

molila bih Vas za savjet. Pijem kontracepcijske pilule od 11. mj. 2010 kao terapiju nakon sto mi je u 9. mjesecu 2010 uocena cista tamnog sadrzaja na lijevom jajniku. Prvo sam pila pilule sastava Ethinylestradiol/Dienogest 0,03 mg/ 2,0 mg bez posebnih nuspojava, no cista se nije promijenila niti povukla pa sam krajem 2. mjeseca ove godine imala laparoskopiju: uklonjena je endometriozna cista od 5 cm s lijevog jajnika i unistena mala zarista endometrioze u pelviperitoneumu, ostali organi u redu.

Pilule sam uzimala po rasporedu cijelo vrijeme i dogovoreno je da nastavim s njima kao terapijom. No s pocetkom novog blistera nakon operacije pocele su se javljati nuspojave u obliku psihickih smetnji, nervoze, anksioznosti, depresije, ne stalno, ali otprilike jednom mjesecno po tjedan dana, s 3-4 dana intenzivno. Nakon dva mjeseca sam u dogovoru s ginekologom uzela nove pilule sastava Ethinylestradiol, Chlormadinonacetat 0,03 mg/2 mg. Na pocetku je bilo par takvih anksioznih i nervoznih dana, ali ostatak mjeseca sasvim u redu, povremeno bolna prsa ili glavobolja.

S drugim blisterom tih pilula su psihicke smetnje opet tu, i to jos jace izrazene. Nakon 3-4 pilule novog blistera pocne kao lagana osjetljivost, pa nervoza, bezvoljnost, tupost, pa jaka anksioznost, i onda depresija s anksioznim intervalima. Trenutno to traje oko 10ak dana vec i ometa sve aspekte mog zivota.

U vezi s time imam nekoliko pitanja:
Je li moguce da su te smetnje od pilula, s obzirom da ih nikad prije nisam tako imala (osim mozda u blagom obliku u PMSu)?
Ako danas jednostavno prestanem uzimati pilule, koliki je rizik da se endometrioza vrati i koliko brzo se to moze dogoditi? Je li bolje da izdrzim popiti blister do kraja?
Jesu li pilule zaista jedina sigurna terapija, tj. isplati li ih se uzimati ako cu redovito imati takve psihicke smetnje?
U slucaju da bi bilo preporucljivo da ostanem na pilulama, mozete li mi preporuciti neke koje se posebno dobro podnose ili kod kojih su psihicke nuspojave medju vrlo rijetkima na popisu nuspojava?

Imam 29 godina i zeljela bih imati djecu.

Puno Vam hvala na savjetu i srdacan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.06.2011. 22:10

Poštovana, mislim da blister morate popiti do kraja. Ako prekinete uzimati postoji velika šansa za vraćanje i aktivaciju endometriotskih žarišta. Naravno to je generalan odgovor, ovisi od osobe do osobe. S obzirom na žarišta u pelveoperitoneumu kod vas se radi o težem stupnju endometrioze, te je terapija svakako nužna i potrebna.
Zatim redovito kontrolirajte Ca 125. Nuspojave su uzrokovane svakako uzimanjem kontraceptivnih pilula.
Svakako Vam je potrebno naći kontraceptiv od kojeg bi nuspojave bile puno blaže.
Možete probati npr. Cilest, s time da bi ga uputno bilo uzimati bez pauze od 7 dana. Dakle kontinuirano nakon 21 dan, odmah prelazite na novi blister.
Dakle liječenje je dugotrajno i kompleksno.

mischitza

16.06.2011. 21:23

Postovani doktore Sekoranja,

puno hvala na odgovoru!
Molila bih Vas za jos nesto: prije dva dana - u utorak - imala sam operaciju preponskog bruha s desne strane. U utorak sam pocela i krvariti kao da imam menstruaciju, dakle prilicno obilno, ispocetka i gusto i tamnije, danas svjetlija krv, ali jos uvijek prilicno obilno. Inace sam sada na pocetku treceg tjedna blistera i po rasporedu bi trebala dobiti menstruaciju tek u preksljedecu subotu.

Je li to krvarenje "normalno" nakon operacije bruha ili moze mozda ukazati i na nesto u vezi s endometriozom? Inace nikad nisam imala ni spotting ni probojna krvarenja za vrijeme uzimanja pilula, jedino jednom neposredno nakon laparoskopije.

Jos jednom unaprijed hvala na odgovoru, svome ginekologu cu moci tek sljedeci tjedan!

Srdacan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.06.2011. 19:26

Poštovana, najvjerovatnije je neuredno krvarenje uzrokovano operativnim zahvatom a manje je vjerovatno da je uzrokovano endometriozom, pošto ste nedavno operirali istu.