Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća


Autor Poruka

donina

25.05.2012. 23:50

Poštovani,
u 6. sam tjednu trudnoće koja mi nije potvrđena od liječnika već na osnovi testa kupljenog u ljekarni. Zadnju menstruaciju sam imala 17.4. zatrudnjela 28.4 bez sumnje. Prije 7 mjeseci imala sam spontani pobačaj, odnosno, plod mi je umro u 7. tjednu trudnoće pa sam bila na kiretaži, tokom te trudnoće pila sam duphaston jer sam krvarila zbog malog hematoma. Sada još nisam bila kod svog ginekologa, u prošloj sam od 4. do 7- tjedna bila 3 puta, sad su me savjetovali da pričekam da prođe barem 8. Moje sve prijateljice koje žive vani, konkretno, Njemačka i Engleska, kažu da se kod njih žene naručuju između 8. i 10. tjedna, neke čak i u 16. ako nemaju nekih većih problema jer im kažu da nisu dobri pregledi kod tako rane trudnoće kako bi se plod što bolje primio. Ne znam sad, to mi zvuči logično, ali htjela bih čuti i Vaše mišljenje o tome s obzirom da sam prvorotka. Ovaj put ne krvarim, tu i tamo mi se pojavi svijetli prozirno-bjelkasti iscjedak, ali to je skoro neznatno. Pijem samo folnu kiselinu već 2 tjedna odkad sam radila test. Inače, ciklus mi je skraćeni, svakih 25-26 dana. Od simptoma imam pojačan apetit ( već sam dobila kilu, ali oduvijek sam mršava pa me to ne brine), umor, pospanost, pojačano mokrenje, nadutost, mučninu i bolne dojke koje su narasle za broj. Od simptoma koji me malo brinu, nisam sigurna je li normalno da ponekad osjećam laganu bol u trbuhu kao da ću dobiti menstruaciju, a bole me i prepone. Je li po Vašem mišljenju prekasno ako odem kod ginekologa tek za 2 tjedna? Unaprijed Vam hvala i srdačan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.05.2012. 11:40

Poštovana, svakako s obzirom na prijašnji pobačaj savjetuje da odete ginekologu drugi tjedan. Uputno bi bilo koristiti nešto od gestagenskih preparata za održavanje rane trudnoće.
S mišljenjem da se na prvi pregled ide od 8-10 tjedna trudnoće, tj . izostanka menstruacije, se ne slažem.
A što ako se radi o vanmaterničnoj trudnoći i kod žene recimo dođe do prsnuća jajovoda, i svih komplikacija u svezi s tim?