Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Utrogestan i kašnjenje menstruacije


Autor Poruka

JBJ

10.03.2011. 00:45

Poštovani doktore,
Imam je nekoliko pitanja za vas u vezi uzimanja Utrogestana.
Naime pošto sam imala neredovite cikluse moja doktorice mi je u 10 mj pošle godine dala da uzimam Utrogestan od 19 do 26 dana ciklusa 2 puta dnevno.
Ja sam zadnju terapiju završila u siječnju ove godine, međutim nisam se javila na kontrolni pregled svojoj doktorici. Također moram napomenuti da se meni ciklusi nisu popravili ni pod terapijom Utrogestana. Zadnju menstruaciju sam imala 25. 01. Znači ako računam na ciklus u trajanju od 28 dana trebala sam dobit 22. 02., al pošto su moji ciklusi trejala po 35 - 38 dana ako tako računam onda par dana kasnije. Međutim meni menstruacija nije došla do danas uopće niti nemam nikakvih zankova da ću uskoro dobit. Zadnji spolni odnosa sam imala negdje oko 10. 2., ja i dečko koristili smo kondom, i on je ejakulirao izvan mene. Danas ujutro sam napravila ipak test na trudnoću koji je bio negativan.
Ja nekako ipak mislim da je mala vjerojatno da je ovdje posrijedi trudnoća, imam osječaj da je do kašnjenja došlo zbog prestanka uzimanja tableta.
Mene zanima vaše mišljenje o ovome, dal je ipak moguće da je trudnoća posrijedi ili je moguće da mi menstruacija kasni zbog Utrogestana tj zbog prestanka terapije?
Hvala vam unaprijed na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.03.2011. 10:20

Poštovana, ja također sumnjam da ste trudni. Mislim da je uzrok kašnjenja menstruacije najvjerovatnije je anovulacijski ciklus. Da li ste radili UZV pregled i da li Vam je liječnica određivala spolne hormongim ciklusima.e? Ako se uz gestagene preparate ciklus ne normalizira predlažem uzimanje kontraceptivnih pilula. Treba vidjeti koji je uzrok tako du

JBJ

10.03.2011. 15:40

Doktorica mi je zadnji UZV radila prije početka terpaije Utrogestanom, znači negdje u 10 mjesecu prošle godine i bio je uredan, nije mi radili nikakve hormonalne pretrage koje ste vi naveli.
Ona mi je odma namjeraval dati da uzimam kontracepcijeske pilule, međutim šećer mi je u krvi bio mrvicu povišen i zbog toga je odma odustala iako su kasnije nalazi što se toga šećera tiče bili skroz uredni.
Sad sam prilično zabrinuta oko svega toga, pogotovo oko tih svojih ciklusa koji i ovako nisu kako bi trebali bit, a sad ko zna kada ću i dobit, i još me ipak zabrinjava to s trudnoćom iako mislim da je to stvarno malo vjerojatno.
Molila vas da mi kažete dali je to s nerediovitim ciklusima opasno i ozbiljno il se to sve ipak da sredit nekom terapijim, i dal mogu imat kakvih trajnih posljedica zbog toga?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.03.2011. 23:56

Poštovana, ako su Vam vrijednosti šećera uredne kao i ostali laboratorijski parametri savjetujem Vam uzimanje kontraceptivnih pilula.
Ako Vam je ciklus neredovit a podloga toga su policistični jajnici i hormonski disbalans, svakako je dobro da uzimate iste, da se normalizira funkcija jajnika da danas sutra kad ćete htjeti trudnoću ne bi bilo problema.
Ja osobno bih Vam napravio za početak spolne hormone 3.-5.dan ciklusa.

JBJ

11.03.2011. 10:01

Hvala Vama na vašim odgovorima. Evo ja sutra namjeravam tj već danas otić do svoje doktorice i nadam se da će me ovaj put slat da napravim pretrage i da se konačno nakon ne znam kojeg puta ustanovi što nije u redu.
Hvala još jednom i srdačan pozdrav.

Ninx1406

25.09.2011. 18:40

Pozdrav!
Nadam se da cu dobiti brzo odgovor,jer je fakat hitno.
Ovako,s deckom sam imala odnos 30.8. , a proslu menstruaciju sam imala od 23.-29.8.
No,danas je 25. i jos nisam dobila. Jesam popila 20. i 21. 3-4 tablete Amoxicilina 500 mg zbog upale sinusa.
Uradila sam test danas i negativan je ( mada nisam odmah ujutro s prvim urinom).
Danas sam imala bolove koje inace imam prije nego sto cu dobiti,ali je jos nema sad
Inace nemam nikakve cudne simptome osim iscjedka bjelkasto-smedjeg...ali nije prvi put da ga imam ( skoro svaki mjesec)
Jel moguce da sam trudna? I sta da radim?
Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.09.2011. 01:10

Poštovana, ako je test negativan niste trudna. Imate predznake nadolazeće menstruacije te ista treba nastupiti za koji dan. Ne brinite.