Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


vaginizam?


Autor Poruka

malibu

02.04.2011. 14:35

otkad sam stupila u spolni odnos imam probema jer me boli. sad sam pročitala članak na vašem portalu i po opisu bi se moglo raditi o vaginizmu. iako, čudno mi je jer nisam imala nikakve traume u djetinjstvu. imam 19 godina. sadašnji dečko mi je prvi s kojim sam stupila u spolni odnos. već smo zajedno godinu dana, nije me prisiljavao i čekao me dok ne budem spremna. njemu je isto bilo prvi put. od prvog puta me bolilo, nakon nekoliko puta mi je probio himen, ali idalje me boli. jako je pažljiv i probali smo sve, razgovarala sam o tome i sa svojom ginekologicom koja mi je preporučila druge poze, al tada me boli još više. uspjeli smo naći pozu u kojoj može malo više ući, ali opet ne do kraja. uspijem i tako doći do orgazma, na način da mi više ide "unutra-van" i tako stimulira klitoris. za primjer, dok mi uđe s prstom a i ja sama sebi, isto me boli. primala sam terapiju vaginaleta pa sam stavljala aplikator unutra i također me malo bolilo, ali uspjela sam gurnuti aplikator do kraja. ako se radi o vaginizmu, kak bih ga mogla izliječiti?

hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.04.2011. 00:16

Poštovana, mislim da se radi o anatomskoj suženoj rodnici. Treba biti strpljiv, vremenom će smetnje biti manje, kad se uhodate sa odnosima.

Anasz

29.04.2011. 12:40

Imam slican problem, te me zanima sto znaci anatomski suzena rodnica?
Imam 24 godine i mogu koristiti tampone, aplikatore za vaganilate, ici na papa test, ali me koristenje svega toga, pri samom ulasku u vaginu boli, a onda se opustim. U vezi sam godinu dana i nekoliko smo puta uspjeli imati seksualni odnos u kojem sam uzivala, ali vecinom me pocne boljeti tijekom samog odnosa, odnosno osušim se, i misici vagine se stisnu i svaka nova penetracija me boli.
Do sada sam imala 3 partnera, i penetracija me boljela sa svakim od njih.
Mozete li mi reci da li se u mom slucaju radi o vaginizmu ili?

Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.04.2011. 17:35

Vaginizam je, po definiciji, neugodan osjećaj stezanja vanjskog dijela rodnice (mišića koji okružuju vanjsku trećinu rodnice), zbog čega je nemoguć seksualni odnos, a katkad i bilo kakva penetracija u rodnicu (npr. spekulima ili prstom tijekom ginekološkog pregleda ili tamponom).

Da, mislim da je kod Vas o tome riječ.
Kod Vas je riječ o blažem obliku jer je moguće uzeti PAPA test u spekulima,kao i ginekološki pregled.
Liječenje se sastoji u tome da se prvo isključe organski uzroci ovog stanja. Ipak, najčešće se radi o psihogenom stanju. Vaginizam vrlo često prate strah, nelagoda i gađenje prema seksualnom odnosu, a nerijetko i nezadovoljan odnos prema vlastitom tijelu.
U terapiji se preporučuju neke od tehnika relaksacije, također i terapija mehaničkim dilatatorima. Treba koristiti svakako i lubrikante tijekom odnosa.
Dakle liječenje je vrlo kompleksno.

novaneznalica

15.05.2012. 00:05

Partner i ja pokušavamo neko vrijeme stupiti u seksualne odnose, ali ne možemo jer to kod mene izaziva preveliku bol. Svjesna sam toga da sam zapravo dosta neopuštena jer neuspjeli pokušaji izazivaju frustracije, ali bojim se da ne mogu to pripisati samo neopuštenosti. Malo me brine što ni kada sam sama, dakle maksimalno opuštena, ne mogu staviti niti prst jer se javlja ista ta bol.
Mora li to značiti da se radi o vaginizmu ili je moguće da se samo radi o debljem himenu?

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.05.2012. 11:45

Poštovana, teško mi je reći ovako bez pregleda. Savjetujem da otiđete na ginekološki pregled da se ustvdi izgled himena i ostale stvari vezane uz ginekološke organe.