Autor
|
Poruka
|
Dejan Šakoronja, dr. med.
|
23.10.2012. 18:31
Poštovana, savjetujem pregled i uzv s obzirom na smetnje.
Pretpostavljam da se se radi o gestagenim cistama uzrokovanih Mirenom.
|
Irenaori
|
24.10.2012. 13:00
Poštovani ,
jučer poslije podne otišla sam na hitnu. Kako sam po prirodi mazohista i ne plačem itd kada me boli, uz ibuprofen 800 uputim se na hitnu zbog bolova jakih i primjećenje krvi u mokraći. Prvo su me "pregledali"....nije vama ništa hitno možete čekati. Nakon 2 sata čekanja i dolaska nalaza krvi i urina. Leukociti 13 u krvi u mokraći eritrocita više od 100. Pošalju me urologu s pretpostavkom da je kamenac. Tamo mi kažu ovo nije urološki nakon UZV nego vjerovatno ginekološki i traži me da ponovo odem da se pomokrim kod njega da on ne vjeruje u nalaz urina da ima toliko eritrocita. Pomokrim se, nešto radi s epruveticom ,mikroskopom .....i kaže i napiše ima velika količina eritrocita ali i dalje da nisam za urologiju neka odem na ginekologiju. Tamo sve u redu nisam niti za njih. Spremim se sa mojom boli i krvavim urinom i doma. Kada sam stigla doma odem ,ispričavam se ali moram reći, pomokriti i tada pomokrim čistu krv bez imalo urina. Popijem 2 ibiprofena i ne znam kako ali nekako zaspem. Kako mi je ginekologica napisala UK , ujutro u 7h se spremim za dok da mi da uputnicu. Kako je opća praksa popodne da mi moja ginekologica za sutra i kaže da se ne igram i da ne pijem ibuprofene jer oni pokrivaju siptome. Došla sam doma, kako ne pijem tablete doslovno sam umirala od boli a suze same idu. Na kraju popijem jer nisma mogla više, mokraća mi zadnja 3 puta dosta čista i bistra,bol i dalje tu.
Sjedim doma i ne znam di da idem nakon što mi na hitnoj svi kažu da mi nešto je ali niko ne zna šta i zadnje da uradim UK koja se čeka po 5 dana.........5 dana s boli još......
Toliko od mene.......
Vama svakako hvala!
Lijepi pozdrav
Irena
|
|
24.10.2012. 23:45
Molim. Prema napisanom stvar je definitivno urološka.
|
Irenaori
|
29.10.2012. 12:05
Poštovani,
problem je bio urološki. Kamen i dilatacija kanalnog sustava. I to nakon što su me 3 puta s užasnom boli vratili s urologije i rekli da sam urološki zdrava da je ginekološki. Bol je uvijek počinjala na mjestu di se nalazi jajnik s desne i onda se širila prema bubregu, to ih je vjerovatno bunilo. Tu sam bol imala i prije op i nakon sve do sad koja se pojačavala , pa sam i sama mislila da je ginekološki iako su nalazi uvijek bili, ginekološki, u redu. Tek kada sam naišla na jednog doktora koji dugo radi, koji je rekao da dosta često bol počinje tu di je i meni pa tek na bubreg i nakon renge.snimka, na uzv se nije ništa vidjelo . Svi griješimo, tako sam i ja pogriješila što sam sve ovo vrijeme bila kivna na ginekologe. Ovo pišem jer možda se nađe netko tko bude prolazio isto što i ja i bio kivan na ginekologe koji su doista dali sve od sebe i nije bilo do njih, dok sam prolazila svu tu doista užasnu bol.
Vama se od srca zahvaljujem , jer ste cijelo vrijeme bili "uz mene"
Obično se napiše "do skorog" pisanja, ali ja se iskreno nadam da ne bude tako skoro, treba mi malo odmora od "boli"
Lijepi pozdrav Vam želim
Irena
|
|
29.10.2012. 14:45
Hvala. Pozdrav.
|
nina241
|
22.11.2012. 10:50
Poštovanje,
moj problem je sljedeći. Imam 29 godina i redovite menstruacije. Ovulaciju svaki put osjetim jer me boli jajnik iz kojeg ide. Prošli mjesec, točnije 7.10. sam imala menstruaciju koja traje obično 4 dana. Nakon toga negdje u sredini ciklusa me užasno počeo boljeti lijevi jajnik nekoliko dana da nisam mogla hodati. Otišla sam ginekologu koji mi je rekao da je ovulacija bila jer se vidi, a nastala je cista 23 mm,(na UZV se vidjela bijela loptica) koja bi prilikom sljedeće menstruacije trebala puknuti. Dao mi je hiramicin tablete za 5 dana da ne dođe do neke infekcije. Nikakve druge nuspojave od temperature, iscjedka ili sl. nisam imala. Sljedeću menstruaciju sam dobila na vrijeme 5.11., nakon toga 15.11. ( 11. dan ciklusa) opet na UZV, cista je još tu i narasla je na 39 mm (bijeli krug na ekranu). Dobila sam duphastone tablete da pijem od 13. dana ciklusa, odnosno 17.11. 3x1 tabletu sljedećih 10 dana. Nakon toga opet kontrola.
Danas, 22.11. još uvijek osjećam cistu jer imam pritisak kad sjednem i laganu bol. Grude tj. bradavice su jako bolne. Kad bi ona trebala puknuti ili se povući?
Da li tablete duphastone utječu na ovulaciju u ovom slučaju? Ovulaciju sam imala 17. ili 18. 11. jer se 17.11. pojavila ona rastezljiva prozirna sluz. Taj dan smo imali ja i suprug odnos. Da li postoji mogućnost trudnoće?
Što će se dogoditi ako niti nakon tih tableta cista ne pukne? Hvala
|
Mai-85
|
22.11.2012. 21:05
Poštovani doktore,
Imam 27 godina i planiram trudnoću.prije tri mjeseca sam otišla redovni ginekološki pregled gdje mi doktor otkrio vodenu cistu na desnom jajniku veličine 3,8 cm. uradila sam marker Ca 125 koji je iznosio 8. na sljedecem pregledu se cista je bila tu, iste veličine, tj nista se nije promijenilo. Jako sam zbunjena jer mi je na sljedecem pregledu kada sam dobila menstruaciju dokor propisao Klomifen tbl, kod kojih piše da je cista na jajniku kontraindikacija za upotrebu tog preparata.odlučila sam da ga ne pijem i poslije toga više nisam išla na pregled.i Uopšte mi nije jasno zašto mi je propisan Klomifen ako samo 2 mjeseca radimo na bebi. Sada ponekad osjetim blagu bol na desnom jajniku.doktor je već počeo spominjati laparoskopiju, što me je malo zbunilo.inače imam redovne menstrualne cikkluse, svakih 28 dana tegoba i nemam nikakvih drugih . Počela sam da pijem čaj od nevena, vrkute, očajnice(macine trave) i hajdučke trave....Molim za vaše mišljenje i savjet jer se jako plašim operacije i pitam se da li će ona biti neophodna....Hvala unaprijed...
|
|
22.11.2012. 23:45
Poštovana Nina
Cista će vjerovatno prsnuti sa idućom menstruacijom. Terapija mi se čini dobrom i svrsishodnom u vašem slučaju.
Ako ne prsne pratit će se njen rast i napraviti dodatna obrada, cd te ca 125 marker.
Ako neće prsnut morat će se operativno odstraniti da se sačuva tkivo jajnika.
|
|
22.11.2012. 23:45
Poštovana mai
Svakako nemojte uzimati Klomifen jer će uz njega cista narasti još veća.
Ako ne prsne kroz ciklus- dva morat ćete na laparoskopiju da se sačuva funkcija jajnika.
|
nina241
|
23.11.2012. 11:15
Poštovani doktore,
zahvaljujem na odgovoru. Molim Vas odgovor i na ovo drugo.Da li te tablete duhpastone utječu na ovulaciju i mogućnost trudnoće ako je odnos bio za vijeme ovulacije?
Hvala. Lijep pozdrav!
|
Soljenka
|
23.11.2012. 12:15
Poštovani,
već sam Vam pisala 04.10.2012. Na kontrolnom pregledu mi je pronađena hipoehogena zona u Douglasovom prostoru na što mi je doktor preporučio HSG.
HSG sam napravila i jajovodi su prohodni.
Dogovor je sa ginekologom da pričekamo do proljeća i ako ne dođe do trudnoće do tad, preporučio mi je laparaskopiju. Mene zanima kakve su šanse za trudnoću s obzirom na hipoehogenu zonu u Douglasovom prostoru i postoji li šanse da ta tekučina nestane sa vremenom?
Također ja sam prije godinu dana operirala analnu fisuru i zanima me jel posljedica hipoehogenu zonu može nastati zbog toga zahvata ?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru,
Srdačan pozdrav !
|
|
23.11.2012. 16:50
Poštovana Nina, ne utječu. Dapače daju se za održavanje rane trudnoće.
|
|
23.11.2012. 16:50
Poštovana, ne brinite, važno je da su jajovodi prohodni. Svakako da postoji šansa za trudnoćom.
Analna fisura nema veze sa time.
|
jasminkaca
|
24.11.2012. 18:40
Poštovani,
Ovako, utvrđeni su policistični jajnici i to na lijevom jajniku. Prepisane su mi Diane-35 ali jako lose sam ih podnosila ( povračala sam stalno) pa sam prestala piti. Moram napomenit da imam slabiju kilazu (45 kg) ,ne znam dali to imalo ikakve veze . Uglavnom, zanima me mogu li te ciste preći i na drugi desni jajnik koji je zdrav? i postoji li neka druga metoda liječenja cista?
Hvala na odgovoru!
|
|
24.11.2012. 19:20
Poštovana, radi se o hormonskom poremećaju. Svakako da je i drugi jajnik policističan samo manjeg intenziteta.
Savjetujem da napravite hormone štitnjače i spolne hormone da se utvrdi težina poremećaja.
Svakako se morate malo i udebljati. Od terapije postoji još pet- šest kontraceptivnih pilula koje se koriste za liječenje tog poremećaja kao i gestageni preparati.
Dakle krenite redom kao što sam vam napisao.
|
lara999
|
08.12.2012. 13:00
Postovanje
imam 32 godine i na UZ mi je ustanovljeno da imam lijevi jajnik cisticno izmjenjen ,folikularnu cistu 22mm i cistu 19,2mm koja je ispunjena hipoehogenim sadrzajem.Nikakvu terapiju nisam dobila,al je preporuka hormonska.Interesuje me koliko je opasna ova cista od 19,2 i da li hormonska terapija moze sta negativno uticati na jajnike za kasniju trudnocu?lijep pozdrav
|
|
08.12.2012. 15:40
Poštovana, hormonska terapija sada štiti jajnik i smanjuje nastajanje i rast cista.
Svakko bih savjetovao uzv nakon završene menstruacije.
|
zana2205
|
10.12.2012. 20:20
Postovani
redovni pregled sam imala prije 20dana. Nakon izostanka menstrualnog ciklusa i svih simptoma trudnoce ponovila sam pregled gdje mi je ginekolog ustanovio ranu trudnocu i cistu, kako je rekla velika vodena cista kojoj nije bilo ni traga na pregledu prije. Dobila sam tablete Duphaston, 2x1, te sam danas prokrvarila. Ima dosta krvi, iako ne pretjerano kao kod normalne menstruacije. Da ne zaboravim jaki bolovi u jajniku. Moje pitanj je znaci li krvarenje da nisam vise trudna ili ne?? I kada je rijec o cisti nije spominjano da je na jajniku
|
|
10.12.2012. 22:55
Poštovana, ne znam da li ste više trudna. Pošto krvarite u ranoj trudnoći sutra ujutro otiđite na pregled i uzv. Duphaston i dalje koristite.
|
samki112
|
12.12.2012. 23:10
Postovanje!!!Malo sam zbunjena ovim forumom kao i svojom situacijom.Zamolila bih vas da mi odg. na nekoliko pitanja posto svoje nalaze uopste ne razumijem.Prije 2 mjeseca radila sam UZV i ustanovljen mi je endometriom velicine 41,1x38,6 na desnom jajniku.Doktor mi je rekao da cu najvjerovatnije morati operativno da odstranjujem endometriom ali zbog jakih upala nije se odmah mogao izvrsiti operativni zahvat dok se upale ne rijese.Prije 7 dana sam ponovo radila UZV i na moje iznenadjenje a i na doktorovo endometriom sa desnog jajnika je potpunoo nestao,samo mala oziljna povrsina je ostala na njemu.Medjutim pojavila se cista na lijevom jajniku velicine43,9x31,2 za koju mi doktor nije rekao kakva je ni da li je opasna.Postoji i endometrij u ili na uterusu velicine 7mm.Zanima me koliko je to sve opasno,posto slijedeci pregled imam tek za mjesec dana.Vec dugo vremena sam u braku i pokusavamo sa trudnocom,doktor mi je objasnio da me je u tome sprijecavao endometriom,pa bih vas pitala za vase strucno misljenje da li sad postoji mogucnost za ostvarenej trudnoce na osnovu ovakvih nalaza i koliko je zapravo ovo moje stanje lose??Molim vas da mi odgovorite.Unaprijed hvala.
|