Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Abnormalan PAPA test


Autor Poruka

rafaello

26.10.2021. 00:45

Poštovani, u 5.mjesecu ove godine mi je uzet bris za PAPA test koji je pokazao promjene povezane s HPV i CIN-1. Doktorica mi je rekla neka samo ponovim nalaz za 6 mjeseci. S obzirom na to da sam bila prije 10 dana u bolnici zbog operacije endometrioze, usput mi je uzet uzorak za PAPA test. U otpusnom pismu mi samo pise SIL/CIN/1/2, C+, V+ te su mi preporučene kolposkopija i ponovni PAPA test za 6 mjeseci. Ja vec mjesecima pijem Beta Glucan i ocito nije nista pomogao. Znaci li ovo da mi promjene na maternici brzo rastu i da se trebam zabrinuti? Mogu li jos neke tablete mozda uzimati za poboljsati nalaz?

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2021. 11:15

Poštovana, savjetujem protuupalnu terapiju (neku od vaginaleta širokog spektra) koja će pomoći organizmu da 'savlada' promijene na stanicama (CIN). Najvažnije je jačati imunitet (zdrav život, izbjegavanje stresa, dobar san, zdrava prehrana...) i u većini slučajeva promjene će se povući, a stanice oporaviti. Pad imuniteta glavni je 'krivac' za promjene na stanicama. Kod osoba dobrog imuniteta HPV neće uzrokovati nikakve abnormalnosti stanica.