Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kašnjenje menstruacije


Autor Poruka

zlatokosa20

15.05.2013. 18:40

Imam bijeli iscjedak, a i dobila sam pristice koje uvijek dobim prije menstruacije a nje nema :/

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.05.2013. 20:10

Ne radi se o trudnoći, ako je kako ste napisali.

kovac-sk

16.05.2013. 20:30

Postovani
Pila sam kontrac.pilule 2 god,nakon cega sam odlucial napraviti pauzu.Dobila sam uredno menstruaciju 15.03,koja se od tada vise nije pojavila.Kolike su mi sanse za trudnocom,s obzirom da sam nekoliko puta u ta 2 mj.imala spolni odnos i to uvijek sa perzervativom,koji niti jednom nije pukao,te je pravilno koristen?Do sad nisam radila test jer sam mislila da ce mi menstruacija doci,te kako je njeno kasnjenje posljedica prestanka koristenja pilula.Imam simptome kao kad trebam dobit menstruaciju.Bijeli iscijedak,bol u ledjima i d.dijelu trbuha,probadanje u podrucju janjika.
Unaprijed zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.05.2013. 22:00

Ne radi se o trudnoći. Radi se o postpill amenoreji ili pcos.
Savjetujem pregled i uzv.

hrci

19.05.2013. 16:15

Poštovani,

Prestala sam piti kontracepcijske pilule Lindynette prije otprilike 3 mjeseca. Prije pilula menstruacija mi je bila neuredna tj uvijek bi dolazila u drugačijem rasponu vremena (30 - 40 dana). Prvi menstruacija nakon prestanka uzimanja pilula došla mi je nakon 33 dana, druga nakon 36, a treću još uvijek čekam i prošlo je već oko 40 dana. Nekim posebnih simptoma nemam osim bolova u donjem dijelu trbuha u zadnjih par dana kao da ću dobiti m, međutim ništa se ne događa, samo dobijem iscjedak... Odnose sa dečkom imam redovne, ali uvijek koristimo prezervative i kada on ejakulira uvijek provjerimo da li je čitav, i po tome do sada nije puknuo nijednom.
Na zadnjem gin.pregledu (u listopadu) nalazi su bili uredni tako da nije bilo policis.jajnika i krvne pretrage su bile u redu.
Zanima me da li mogu isključiti mogućnost trudnoće (jer imam 21 godinu i ne bih to željela još) i je li to povezano sa prestankom uzimanja pilula, te kada bih po vašem mišljenju mogla očekivati m.?

Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.05.2013. 16:35

Mislim da se ne radi o trudnoći. Mogućnost postoji da se ciklus produžio nakon prestanka uzimanja pilula.
Do 35 dana smatra se normalan ciklus. Iznad 35 je oligomenoreja i tu treba tražit potencijalne uzroke: od pcos-a, anovulacije, problema sa štitnjačom itd.
Savjetujem pregled i uzv te po potrebi hormonsku obradu i nastavak uzimanja pilula.

hrci

20.05.2013. 17:40

Ako jesu pcos da li postoji neki drugi način terapije jer sam pilule prestala piti (nakon godinu ipo dana) jer mi nisu odgovarale i stvarale su mi smetnje..?
Da li je moguće zbog pilula dobiti pcos?? Jer na dva prethodna pregleda(prvi prije početka uzimanja pilula i drugi prije 8 mjeseci) nije bilo nikakvih naznaka pcos i svi nalazi uključujući mokraćne krvne i jetrene pretrage su bili u redu...
Kao što sam rekla inače su mi neredovni ciklusi otkad sam dobila prvi put menstruaciju..I dakle smatrate da nije trudnoća u pitanju (jer svaki put za vrijeme odnosa je korišten kondom) ?

Unaprijed hvala na odgovorima..!

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.05.2013. 00:15

Svakako sugeriram da napravite spolne hormone. Ne radi se o trudnoći.
Od terapije pcos-a moguća je i terapija antidijabeticima, gestagenima itd.

boraa

21.05.2013. 00:15

Postovani..posljednju m. sam imala 11.04 odnos 25.04...danas mi je 38 dan,1 test sam radila 14.05 bio je negativan..jel moguca trudnoca unatoc jednom negativnom testu,ili m. kasni zbog stresa..pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.05.2013. 23:05

Poštovana, ne radi se o trudnoći. Svakako je moguću od stresa, ali i od drugih uzroka poput ciste, upale, pcos-a, anovulacije itd.

zosa25

22.05.2013. 09:25

postovani,dakle imala sam prethodnu menstruaciju 17.4 koja je trajala 5 dana,moram napomenuti da imam JIA vec 10 godina i uzmiala sam decortin do prosle godine 12 mj i metotrexat do 31.1 ove godine sada sam vec godinu ipo dana na bioloskom lijeku Enbrel za vrijeme uzimanja decortina znala sam imati neredovite mjesecnice medjutim ove godine se pocela stabilizirati,imala sam stresan period i mnogo se sam inace stresna osoba naredna mjesecnica je trebala nastupiti 14.5 medjutim imala sam 6.5 nezasticen odnos decko je izvadio prije ejakulacije i sigurni smo da nije u mene.Napravila sam test na trudnocu 17.5 koji je bio negativan,a ginekoloski pregled mi je zakazan za 31.5,ponekad imam osjecaj kao da cu dobiti imam bolove u stomaku al na kraju ta bol zaavrsi plinovima i stolicom.jako sam opterecena.danas je 8 dan kako kasni da li postoji mogucnos trudnoce ili?

zosa25

22.05.2013. 09:25

I moram napomenuti da imam 2 vodene ciste na lijevom jajniku vec godinu dana ,hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.05.2013. 10:30

Poštovana, ne radi se o trudnoći nikako. Možda su ciste uzrok izostanka ili primarna bolest.

boraa

22.05.2013. 23:50

Postovani...ciklusi su mi bili 01.01, 05.02, 11.03, 11.04, 20.05, u proslim odgovorima ste mi pisali izmedju ostalog zbog kasnjenja zadnje m. da je mozda u pitanju anovulacija..pa me interesuje vase misljenje zadnjih 5 mjeseci da li je m. toliko neredovna i da li je u pitanju ne plodnost.

tajcika1

23.05.2013. 10:10

Poštovana, Imam 33 godine i u trećem mjesecu sam išla na HSG gdje su mi dijagnosticirani neprohodni jajovodi. Moj ginekolog me uputio u Vrh Vrhovac na postupak potpomognute oplodnje. Bila sam na prvom pregledu. S obzirom da se toga svega bojim (mislim na vađenje jajnih stanica), na internetu sam pronašla travarku Vezirku Sjerotanović u Sarajevu koja čajevima i kupkama lijeći neprohodne jajovode. Inače ima registriranu firmu, piše članke za neki časopis o ljekovitom bilju, mislim da nije prevarantica. Bila sam kod nje 6.5. i sada već dva tjedna provodim njenu terapiju (pijem čajeve, zlatne kapi prirode, lavandulu i svaki drugi dan se kupam u vodi u koju sam dodala procijeđenu vodu u kojoj se kuhala mješavina bilja)... Cijelo vrijeme si mislim da mi to stvarno nemože naštetit, a ako uspije nitko sretniji od mene i muža. Brine me slijedeće. Menstruaciju sam trebala dobiti 19.5. i do danas nisam dobila što se zadnjih par godina nije događalo (dolazile su 26,27,a najčešće 28 dan). Inače su mi bolne i sad već tjedan dana imam osječaj boli kao uvjek pred menstruaciju, a nikako da dobijem. Trenutno pijem i cefaleksin kapsule jer imam upalu grla i kroz vikend sam imala i temperaturu. Neznam, da li je na kašnjenje menstruacije kriva prehlada, put u Sarajevo ili sam si ipak naštetila sa biljnjim preparatima ? Zanima me Vaše mišljenje na cijelokupni "moj slučaj". Unaprijed zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.05.2013. 21:45

Bora to ne znam. Potreban je uzv i određivanje spolnih hormona.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.05.2013. 21:45

Poštovana Tajcika, vjerovatno je uzrok izostanka put i uzimanje antibiotika. Svakako napravite i test na trudnoću.
Čajeve koje uzimati i kupke koje koristite mislim da vam ne mogu naškoditi.
Svakako sugerirarm postupak IVF-a.

tajcika1

24.05.2013. 23:40

Puno Vam hvala.

novynette

24.05.2013. 23:55

Poštovani.

Moja situacija je sljedeća. Imam 20 godina i do sredine 3.mjeseca koristila sam kontracepcijske pilule (6 mjeseci) ali sam ih iz određenih razloga prestala koristiti. Glavni razlog zašto sam ih i koristila bile su neredovite menstruacije, i sad uviđam da mi je bila velika greška što sam ih prestala koristiti. Uglavnom, posljednju menstruaciju imam sam 22.3, a sad je već eto 24.5. Najbitnije bi zapravo bilo kad bismo isključili mogućnost trudnoće. Koristili smo zaštitu prilikom odnosa, napravila sam uz to i 2 testa za svaki slučaj (budući da sam paničar po tom pitanju) i oba bila negativna (rađena u razmaku 2 tjedna, s time da je jedan rađen ujutro) pa ne znam kolika je mogućnost da su testovi pogrešno pokazivali?
Ja ipak pretpostavljam da nije riječ o trudnoći, pa ako biste mi mogli pomoći da ustanovim da li se radi o "uobičajenoj" pojavi ili možda ipak nešto nije u redu sa mnom? Uzmimo u obzir da sam tokom 3. i 4. mjeseca bavila se faksom, radila, polagala kolokvije, malo spavala, malo i loše se hranila, bila pod stresom, a uz to i prestala koristiti pilule (a od samog početka imam problema s neredovitim menstruacijama). Jedino me zabrinjava to što se čudno osjećam u posljednje vrijeme, imala sam i upalu mjehura, te povremeno imam kao blage grčeve/bolove u jajnicima.
Nadam se da mi možete pomoći u mojoj nedoumici radi li se tu o nekom ozbiljnijem poremećaju ili? (i kolike su šanse za trudnoću)?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.05.2013. 11:55

Poštovana, ne radi se o trudnoći. Radi se svakako o anovulacijskom ciklusu možda i PCOS-u, te stoga savjetujem uzimanje hormonske kontracepcije dalje.
Svakako i pregled kao i UZV a dobro bi bilo napraviti i spolne hormone. Prije svega potrebno je izazvati menstrualno krvarenje gestagenskim preparatima.