Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Produžen menstrualni ciklus


Autor Poruka

ak9119

13.03.2021. 22:50

Poštovani,

imam 29 godina. Menstruacijski ciklus mi je čitav život bila oko 30 dana (znalo se desiti da zakasni dan-dva, ili da urani dan dva, ali prosjek je bio 30). U srpnju prošle godine ciklus mi se produžio na 35 dana. Ponekad to bude 35, ponekad čak i 36, ali rijetko ispod 35. Znam da je normalno imati ciklus između 21 i 35 dana, ali ovo mi ipak za mene nije uobičajeno pa me malo brine.

Bila sam na pregledu prije 20ak dana, i doktor je rekao da je sve fizički u redu, osim što su oba jajnika policistična (ali nije rekao da imam sindrom, tako da sad ne znam je li to to, i šta onda to uopće znači). Uradio PAPA test, otkrivena upala uzrokovana miješanom florom. Dobila vaginalete Polygynax 6x. Također, imam jedan manji vaginalni polip. Doktor mi je rekao da usljed tog polipa možda mogu imati duže menstruacije, jer on narušava floru i faunu, luči se više sluzi, dolazi do upala itd.

Sve u svemu, dva puta mi je ponovio da je moj menstrualni ciklus normalan, jer je normalno od 21 do 35. Svejedno, voljela bih čuti Vaše mišljenje. Kako je moguće da je došlo do tako drastičnog pomaka? Čak u posljednje vrijeme skoro i nemam simptome PMS-a, a prije sam obično imala malo bolnije grudi. Da li je ovo možda sindrom policističnih jajnika? Da li mi je to doktor mogao odmah reći ako je to tako? Postoji li neki drugi razlog, ili ipak nemam razlog za brigu?

Oprostite mi na svim pitanjima, ali sam nekako baš zabrinuta, jer ne znam skoro ništa o tome šta znači imati policistične jajnike, te je li ovo uopće povezano, i zašto imam toliko produžen ciklus... Strah me je da nešto nije u redu. Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2021. 22:45

Poštovana, Sindrom policističnih jajnika je skup simptoma kojeg karakteriziraju jajnici s brojnim cistama, poremećaji menstrualnog ciklusa (produženi ciklusi ili potpuno izostali ciklusi), pojačana dlakavost, pretilost, akne, poremećena tolerancija glukoze i inzulinska rezistencija. U postavljanju dijagnoze, potrebno je osim uzv pregleda (jajnici s brojnim folikluarnim cistama), odrediti razinu spolnih hormona, test opterećenja glukozom te vrijednost inzulina prije i nakon testa opterećenja. Liječenje je individualno. Prvi je korak regulacija tjelesne težine (kod pretilih pacijentica), smanjeni unos ugljikohidrata i tjelovježba. Kod žena koje ne žele trudnoću terapija izbora su oralni kontraceptivi.