Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


gubitak kose


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dolores

01.12.2003. 09:06

Cijenjena doktorice,
Na žalost kod mene u Zagrebu na Šalati, u Ambulanti za kosu nije utvrđen razlog pojačanog i naglog ispadanja kose (u zadnjih 9 mjeseci mi se količina kose skoro prepolovila, imam 37 godina). Svi nalazi pokazuju na uredan hormonski status, KS je b.o., nalaz urina, brisevi nosa i grla su uredni. Rečeno mi je da je možda genetski što je meni teško prihvatiti jer u obitelji sa obe roditeljske strane nitko (ni muškarci ni žene) nema niti rijetku kosu, a kamoli pročelavu, mada su moja saznanja samo do prabake, a ne i dalje. Uglavnom, svjesna sam da će mi se ovim tempom ispadanja kroz godinu dana vidjeti tjeme (imala sam izrazito gustu kosu), mada mi i raste mlada kosa koja nije tanka već normalne debljine. Ja sam dobila terapiju Pilfud 2%, a zanima me slijedeće. Postoji li mogućnost da mi kosa ispada iz razloga što sam bila duže vrijeme pod stresom, jer nekada mi se događa da na vrhu glave osjetim kao da su mi koža i kosa "naježeni"? Imate li kakav savijet za mene? Unaprijed zahvalna.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

29.12.2003. 08:29

Uzroci opadanja kose mogi biti razni od onih mikrobijelnih, metabolickih (endokrinoloske bolesti-bolesti stitnjace, secerna bolest, sindrom policisticnih jajnika), nedostatka nekih minerala (npr. cinka). No medutim u brojnim slucajevima, na zalost uzrok gubitka kose je tesko pronaci. Svakako da je stres bio on psihicki (emocionalni) ili fizicki jedan od mogucih razloga. U literaturi su opisani slucajevi naglog gubitka kose nakon teskog emocinalnog stresa!