Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Lisaj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Hrvoje

30.10.2003. 22:21

Molim Vas za pomoc. Prije otprilike 3 tjedna sam dobio lisaj po ramenima i stomaku. Bio sam kod svoje doktorice koja mi je dala Oronazol kremu koja mi nije pomogla. Lisaj imam i dalje i siri se. Ponekad me svrbi, ali ne jako. Lisaj izgleda kao crvene mrlje i krugovi. Ne znam koji je bio razlog nastanka tog lisaja. Mozda je nastao zato sto sam majicu kupljenu u trgovini nosio par dana, a da je prije toga nisam dao na pranje.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

07.11.2003. 06:52

Prema Vašem opisu radi se o tzv. Pityriasis rosea. Naime pityriasis rosea je akutna bolest karakterizirana pojavom prstenastih, crvenih žarišta s bjelkastim sitnim ljuštenjem. Bolest obično počinje stvaranje jednog žarišta, te tjedan do dva kasnije javljaju se i ostala žarišta po koži trupa (trbuh, leđa) i obično ne prelazi na donje ekstremitete (noge). Obično se navodi oblačenje nekog novoga, prethodno neopranog ili neizglačanog odjevnog predmeta (kao što i sami navodite)! Liječenje u prinicipu nije potrebno jer bolest sama od sebe prolazi za 4-6 tjedana. No u koliko je prisutran svrbež i promjne jako izražene dolazi u obzir primjena kortikosteroidnih lokalnih pripravaka. Preporučuje se izbjegavanje učestalog kupanja i tuširanja, kao i brisanje ručnikom jer se navedene promjene pojačavaju.