Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


lupus


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina

03.12.2003. 09:34

Moja dermatologija je postavila sumnju da imam eritematozni lupus (DLE). Imam 36 godina. Obzirom da mi ona nije podrobnije objasnila o cemu se tocno radi i kakva je to bolest molim Vas za pojasnjenje i da li bih trebala napraviti neke pretrage obzirom da nisam radila nikakve.
Hvala

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

29.12.2003. 08:24

Diskoidni lupus je kronicna bolest karakterizirana upalnim, te kasnije i oziljkasim promjenama koje se javljaju uglavnom na fotoeksponiranim dijelovima tijela kao sto su lice, uske, vlasiste, vrat, prsiste, gornji dio leda. Bolest pocinje stvaranjem crvenkasih podrucja, na kojima se potom stavaju bjelkaste ljuskice, bjelkaste naslage. Na kraju na tim mjestima koza postane atroficna (stanjena) te se stvaraju ruzicasto-bjelkasti oziljci. Bolest je isljucivo fotoosjetljiva, sto znaci da sunce pogorsava klinicku sliku bolesti!
Dijagnozu je potrebno postaviti biopsijom i patohistoloskom analizom (uzimanje i mikroskopska analiza komadica promjenje koze). Nakon biopsije potrebno je uciniti i razne hematoloske (krvne) pretrage kao i imunolosku obradu.

nina

31.12.2003. 13:59

Hvala na Vašem opširnom odgovoru.