Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Brisevi


Autor Poruka

13.01.2012. 01:45

Poštovani, Trenutno pijem duphaston zbog neredovitih menstruacija i pijem ga do 28.1,nakon toga trebam dobiti i kada mi menstruacija završi mi je ginekologica rekla da će mi napraviti papa test. Htjela bih napraviti i cervikalne briseve jer imam bakterije u urinu,ešerihija a sad klebsiela,jedna moja poznanica je imala iste probleme pa je obavila i te briseve i našli su joj ešerihiju i na cerviksu,zato bi to htjela da budem mirna. Može li i dokt opće prakse dati uputnicu za te briseve ili moram baš ginekologicu zamoliti? Smijem li raditi te briseve dok sam na terapiji duphastonom? Zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.01.2012. 10:50

Poštovana, smijete raditi cervikalne briseve dok ste pod terapijom Duphastonom.
Cervikalne briseve radi ginekolog ako smatra da za to ima potrebe. Dakle konzultirat se samo sa svojim ginekologom.

13.01.2012. 20:50

Zaboravila sam pitati,dobit ću antibiotike zbog klebsielle,hoće li to utjecati na papa test? Hvala,lijepi pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.01.2012. 21:55

Poštovana, na PAPA test neće utjecati ali na cervikalne briseve oće. Savjetujem da eventualne cervikalne briseve napravite nakon 2 tjedna nakon terapije antibiotikom.

maja88

23.03.2012. 17:35

Postovani,
na vaginalnim brisevima izolovane su mi Enterococcus faecalis i E. Coli, dok je kultura cervikalnog brisa ostala sterilna, kako pise u nalazu.
Tijekom uzimanja briseva ginekologica mi je rekla da imam neki bijeli iscjedak te mi prepisala Canesten vaginalete koje sam potrosila i da se ispiram. Inace, 10ak dana prije toga, zavrsila sam ispijanje 2 kutije Almacina zbog cestih bolova u desnom jajniku, upale,jel, te sam i tada po preporuci Dr. koristila Canesten vaginalete. No, i nakon antibiotika bolovi nisu prestali. UZ uredan, desni jajnik blago uvecan, pa mi dala Chymoral tablete, koje su pomogle.
E moje pitanje, dali su mogle te bakterije uzrokovati upalu i bolove u jajniku? I evo, 2 zadnja ciklusa mi traju 20ak dana, pa da li je to upala mogla poremetiti funkciju jajnika ili sto vec il je pak taj skraceni ciklus hormonalne prirode?
Vasa preporuka za sto dalje?
Jako bih cijenila Vase misljenje,
unaprijed hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.03.2012. 22:15

Poštovana, upala jajnika vjerovatno je uzrokovana navedenim bakterijama, te terapija koju ste koristili smatram dovoljno.
Teško mi je reći da li se ciklus skratio zbog upale ili zbog insuficijentne sekrecijske faze ciklusa.
Svakako savjetujem kontrolne cervikalne briseve nakon 2-3 tjedna po terapiji.
Ako ciklus i dalje bude kratak savjetujem spolne hormone i progesteron u sekrecijskoj fazi, te hormone štitnjače.

Budapest

11.04.2014. 18:10

Poštovani,

kod cervikalnog brisa mi je izolirana Escherichia Coli te pripisana terapija.

Zanima me da li je moguće da i suprug ima bakteriju s obzirom da je nedavno radio spermiogram koji je bio posve uredan.

Bi li se E. Coli vidjela u nalazu spermiograma?

Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.04.2014. 18:20

Ne bi se vidjela na spermiogramu.
Treba napraviti briseve uretre ili mikrobiološku analizu ejakulata.
Ako to nije u mogućnosti napraviti obavezno i on mora popiti terapiju.

Amy57

08.11.2016. 18:10

Postovani dr. Šakoronja
S obzirom da 5 mj ne ostajem u drugo stanju radila sam papa nalaz koji je grupa 2.
Na analiziranim citoloskim preparatima pripremljenim po metodi Papanicolau, vide se povrsinske eozinofilne i intermedijarne bazofilne celije skvamoznog epitela u uobicajenom odnos i bez bitnih citomorfoloskih promena. Takodje se nalaze pojedinacne i u manjim grupama endocervikalne celije bez elemenata atipije. Izmedju ovih celije nalazi se manji broj celije iz sastava nespecificne inflamacije. Vaginalni bris: celije iz povrsinskih slojeva plocasto slojevitog epitela bez bitnih citomorfoloskih promena. Komentar patologa: elementi celijske atipije nisu nadjeni u analiziranom materijalu. Zakljucak Papanicolau 2. Analiza vaginalnog sekreta: || grupa.
Hormoni su uredu. Imam mikrocisticne jajnike uredu menstruacije svaka 24 dana i potvrdjenu ovulaciju ali nalaz vaginalnog brisa je klebsiella pneumoniae/ veliki broj, enterococcus sp./ umjeren broj i candida sp/mali broj. Antibigram je pokazao senzitivan na amoksicilin+klav.kis., ciprofloxacin, chloramphenicol i ofloxacin. S obzirom da sam alergicna na pencilin Doktor je propisao visiren 200mg 2xdnevno meni i muzu a nakon zavrsene terapije ispiti jednoj kutiju funzola 100mg dnevno ja i muz..ja sam dobila polygianax vaginalete i lactogyn tablete takodjer uz terapije.. Zanima me jel ovo nesto opasno i jel biste vi takodjer propisao visiren.. Hvala unaprijed na odg i izvinite na ovolikom prstu.. Pozz

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.11.2016. 21:40

Nije opasno. Navedene bakterije će se vrlo lako eradirati dobrim antibiotikom.
Nakon 2-3 tjedna ponovite cervikalne briseve i krenite dalje s obradom. PAPA test vam je uredan.