Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Campylobacter u ranoj trudnoći


Autor Poruka

Kijara27

08.09.2011. 23:00

Poštovani doktore,

Prije nekoliko dana sam otkrila da sam trudna 5 tjedana na isti dan kada sam završila u bolnici zbog dehidracije. Danas su mi stigli nalazi stolice koji pokazuju da imam campylobacter. S obzirom da sam u ranoj trudnoći zanima me koliko je bakterija opasna za plod i može li štetiti razvoju ploda, drugim rječima ja bih radije odabrala pobačaj nego donijela na svijet bolesno ili deformirano dijete?
Unaprijed hvala n aodgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.09.2011. 10:00

Poštovana, ne znam kakva je klinička slika kod Vas. Bakterija može izazvati čisto blage proljeve do teško prostrirajućim proljeva.
U liječenju se daje azitromicin, ciprofloksacilin, te eritromicin, dakle ali vjerujem s obzirom na trudnoću će liječenje biti samo simptomatsko u vidi nadoknade tekućine.
Mislim da je ovo pitanje više za infektologe nego za ginekologe.
Ako je sada vaše opće stanje zadovoljavajuće, mislim da nema razloga za prekid trudnoće.

Kijara27

22.09.2011. 00:40

Poštovani doktore, hvala Vam na odgovoru. Mene je u biti najviše zanimalo može li ta bakterija koju sam imala štetiti plodu. Moje opće stanje je trenutno dobro, bakterije više nema, liječena sam ceftriaksonom 7 dana, trudnoća je za sada uredna, samo se nadam da bakterija nije štetila plodu.
Hvala i lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.09.2011. 10:45

Poštovana mislim da se ne morate brinuti.