Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN3+HPV


Autor Poruka

Ines

02.07.2001. 15:03

Postovana dr.Kupesic,
Imam 21 godinu.Dijagnosticiran mi je hpv koji se u tocno 3 mjeseca(znam tocno kad sam zarazena s njim) razvio u CIN3(dysplasia gravis).Tipizacija mi jos nije gotova,ali je pretpostavka da je rijec o 'high-risk' tipu.
Trazila sam misljenja vise lijecnika ginekologa.Jedni predlazu odmah konizaciju(radi prevencije carcinoma) dok mi drugi predlazu prvo lijecenje terapijom s nizom tableta(protiv pratecih bakterija i gljivica).

Sto je po vasem misljenju i iskustvu u slucaju ovako progresivnog virusa bolja opcija?Strah me da u slucaju sporijeg lijecenja sve ne zavrsi dubokom konizacijom umjesto plicom kakvu mi sada predlazu.
Kakve su posljedice ove bolesti i lijecenja u mom slucaju za kasnije planiranu trudnocu.

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.07.2001. 22:09

Poštovana gospođice Ines,
Respektirajući Vašu dob, priklonila bih se manje agresivnoj, ali opreznoj terapiji Vaših promjena na cerviksu. To prije svega podrazumijeva korištenje raspoložive antibiotske sistemske i lokalne terapije kako biste izliječili pridružene bakterijske promjene. Liječenje u tom smislu valja provesti što ranije i energičnije. Postoji , naime, određeni stupanj vjerojatnosti da će doći do tzv "samoizlječenja" (liječenje upalnih promjena može pomoći Vašem organizmu da sam svlada virusnu infekciju). U međuvremenu ćete dobiti podatak radi li se o HPVu visokog ili niskog rizika. Ukoliko se radi o HPVu visokog rizika bilo bi dobro ponoviti Papa nalaz i planirati kolposkopiju (postupak promatranja vanjske površine grlića maternice, rodnice i stidnice posebno konstruiranim optičkim instrumentom s povećanjem 10 do 25 puta). Daljnji postupak svakako ovisi o ovim nalazima, a ja se iskreno nadam da će promjene regredirati, a ne napredovati.
U slučaju da će se morati planirati op. zahvat, tada se odlučujemo za tzv. konizaciju, koja ukoliko je poštedno izvedena ne mora nepovoljno utjecati na tijek trudnoće. Ipak, takvim se trudnicama savjetuje povećani oprez i redoviti klinički nadzor, a u novije vrijeme i ultrazvučna procjena duljine i oblika cervikalnog kanala.

klara_24

22.07.2010. 13:50

Poštovana,
imam 24 godine i u 2. mjesecu ove godine bila sam na ginekološkom pregledu nakon 2 godine. Papa test je pokazao CIN 2 + HPV. Ginekolog mi je na to dao Albothyl vaginalete (2 pakovanja) te mi je rekao da ponovim papa test 2 mjeseca nakon zadnje vaginalete. Sljedeći papa ponovno je pokazao CIN 2 + HPV, te je ginekolog rekao da napravim tipizaciju te da mu se nakon toga javim. Tipizaciju mi ije radila žena ginekolog koja je rekla kako je on napravio velike greške u liječenju. Naime, od kad idem kod njega imam ranicu koja mi je stalno izazivala upale, ali ju on nije htio spaliti jer je rekao da se to ne radi ženama koje nisu rodile. Tada mi je ranica bila centimetar x centimetar, a nakon Albothyla se proširila preko cijelog grlića maternice. Također me nije ni na briseve slao.
Ona mi je napravila tipizaciju i briseve. Imam HPV srednjeg rizika i mikoplazme. Clamidiju ne znam da li imam ili ne, jer nije bilo dovoljno uzoraka za testiranje. To sam liječila mjesec dana. 1.7. sam ponovila papa test, koji pokazuje CIN 3 + HPV. Ona se jako iznenadila jer je očekivala bolji nalaz. Sada čekam da se vrati s godišnjeg kako bi dogovorile termin za kolposkopiju i biosiju, te ovisno o nalazu biopsije i LETZ.
Naime, meni se u mjesec i pol pogoršao nalaz te je moje pitanje koliko je to opasno i koja je vjerojatnost da neće ostati samo na CIN 3? Jer će od takvog nalaza do bipsije proći mjesec dana bez ikakvog liječenja i slično.
Nadam se brzom odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.07.2010. 16:30

Poštovana, mislim da je potrebno učiniti biopsiju i ekskohleaciju cerviksa.
Ništa se Vam se neće dogoditi za mjesec-dva, pogotovo što kod Va s nije izoliran HPV visokog rizika.

tonka1988

11.11.2013. 14:10

Poštovani,
zanima me koliko prosjecno vremena treba da CIN3 prijeđe u karcinom( naravno, u slucaju nepravodobnog lijecenja)...odnosno da prekancerozne celije postanu kancerozne. I da li to uglavnom napreduje preko predstadija jer mi je jedna osoba rekla da je njoj 6 mjeseci nakon urednog papa testa sljedeci nalaz bio katastrofalan. Malo mi je cudno da tako brzo napreduje
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.11.2013. 16:05

Oko godine dana. No većina tih prekanceroza se sama povuće bez posljedica. Kod vrlo malog broja žena promjena može prijeći u početni karcinom.