Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista na jajniku


Autor Poruka

vedranabelimanastir

22.07.2010. 22:35

Poštovani,

molim vaše mišljenje vezano za cistu na jajniku,naime cijela priča počinje od abortusa koji sam napravila u ožujku,te mi je na redovnoj kontroli liječnica
na ultrazvuku pronašla kao nekakav polip,prema njenim uputama ako krvarenja budu OK da se vidimo na slijedećoj kontroli za tri mjeseca,krvarenja su bila redovna
i uredna,danas sam bila na tom kontrolnom ultrazvuku i pronašla mi je cistu na desnom jajniku. Prepisala mi je tablete Duphaston 2x1 7 dana kako bi možda cista
pukla prilikom krvarenja.Uglavnom malo sam uznemirena i zamolila bih Vas mišljenje o prepisanoj terapiji i ako imate još nekakav dodatni savjet.
Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.07.2010. 11:00

Poštovana, nažalost premalo ste mi podataka prezentirali.
Zanima me veličina ciste, struktura ciste, da li je vodena ili gusta, kakve je stijenke, da li je učinjen kolor dopler?
Što se tiće terapije slažem se. Važno bi bilo učiniti UZV pregled neposredno nakon menstruacije zbog sumnje na polip endometrija i da se vidi da li perzistira cista.
Od pretraga je potrebno učiniti i marker Ca 125.

Francesca

08.08.2010. 13:45

Poštovani/a,
Imam 45.god., 2000.g. odstranjen mi je jajnik sa aneksima, na drugom jajniku imam cistu (ili više njih), zbog dugotrajnog krvarenja prepisan mi je duphaston 2x1 od 12. do 25. dana ciklusa i to u trajanju od 6 mjeseci odnosno 6 ciklusa. Završila sam piti duphaston ( 6 mjeseci) ali nisam dobila menstruaciju. Da li je nastupila menopauza ili se radi o nečem drugom. (Trudnoća ne dolazi u obzir)
Zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.08.2010. 22:01

Poštovana, teško mi je suditi koji je uzrok nedolaska menstruacije u Vašem slučaju.
Nakon korištenja Duphastona kroz 7 do 10 dana nakon zadnje tablete trebala bi nastupiti menstruacija.
Ako do iste ne dođe ne znači da ste u menopauzi nego vjerovatno treba duže vremena da sluznica endometrija zadeblja, zbog male razine Vašeg progesterona te menstruacija dođe malo kasnije.
Najbolje je učiniti vaginalni UZV i informirati se o stanju preostalog jajnika i debljini sluznice maternice te na osnovu toga suditi.
Možda i učiniti spolne hormone u idućem ciklusu.

Oo

15.08.2010. 01:35

Poštovani,
imam veliki problem i molim Vas za što hitniju pomoć.Naime,prije 3 mjeseca dijagnosticirana mi je cista lijevog jajnika vel. 35mm x 37mm.Zadnjih 6 mjeseci ciklus mi je samo jednom trajao 28 dana,a svi ostali po 34 i više dana.Ovaj mjesec sam 9 dan ciklusa imala spolni odnos pri čemu je pukao kondom,ali je svejedno korištena metoda coitusa,U svakom slučaju prije i nakon odnosa primjetila sam roskasti iscjedak koji je trajao svega 2 dana.Nakon toga sam otišla kod ginekologa koji mi je rekao da nemam više cistu i da mi ovulacija još nije nastupila.To je bio i jedini spolni odnos.Međutim sada,5 dana nakon tog odnosa i nakon pucanja ciste općenito,me jako bole jajnici,a 14.dan mi je ciklusa.Zbog ćega bi ta bol mogla biti?

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.08.2010. 22:25

Poštovana, mislim da je bol periovulacijska.

Francesca

01.09.2010. 20:41

Pošovani,
očito je da sam krivo napisala. Javila sam se ginekologu zbog dugotrajnog krvarenja, dao mi je odmah injekciju (ne znam čega) i prepisao Duphaston kojeg sam trebala uzimati od 12-tog . do 25-tog dana ciklusa i to u vremenu od 6 mjeseci. Nakon injekcije i uzimanja Duphastona ciklus mi je bio redovit 5 mjeseci ili 5 ciklusa. Tj.uzimala sam redovito lijek i redovito bi dobila menstruaciju 28. dana. No nakon uzimanja zadnjeg ciklusa lijeka menstruaciju više nisam dobila. Zanima me da li testom za trudnoću mogu ustanoviti da je u pitanju menopauza? da li je istina da u menopauzi tets na trudnoću bude pozitivan zbog hormonalnog poremećaja?
Zahvaljujem,

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.09.2010. 10:56

Poštovana, nakon uzimanja Duphastona menstruacija nastupa za 7-10 dana.
Dakle ima još vremena da dođe.
Male su mugućnosti za trudnoću s obzirom na disfunkcijsko krvarenje, s obzirom na 45g. života i samo jedan jajnik.
Možete ućiniti test na trudnoću.

ana123456789

10.09.2011. 13:40

Postovani,
imam jedno pitanje za Vas. Imam 19 god. i prije vise od godinu dana saznala sam da imam jedan jajnik nalik na policisticni, a na drugom vodenu cistu (normalne velicine, nista zabrinjavajuce) koja je pukla jer sam uzimala tablete Duphaston jer mi je mjesecnica bila neredovita (znala je kasniti i do 60 dana). Cista je pukla, ali je nastala jos jedna za koju sam saznala prije tri tjedna. Nedavno sam imala prvi put spolne odnose i nakon njih donji dio stomaka me probada, sto vrijeme izmice sve je manje, ali bojim se da se nesto nije poremetlo s tom cistom. Sto Vi mislite? Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.09.2011. 17:25

Poštovana, niste mi naveli odlike niti veličinu ciste na jajniku.
Ako vam je ciklus oligomenoroičan / produžen/, te ako imate policističan jajnik, ili ako ste skloni razvijanju folikularnih vodenih cista na jajniku, te ako želite kontracepciju za Vas bi idelano bilo uzimanje oralnih kontraceptiva/Ovo što sam naveo su sve indikacije za njihovo uzimanje, a vi ih imate nekoliko/.