Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


preeklampsija


Autor Poruka

09.09.2011. 19:50

Postovani,
Prije deset godina rodila sam zdravu djevojcicu tacno na terminu i nakon normalne trudnoce. 2004-te godine u 36-tog tjedna blizanacke trudnoce krvni pritisak se poceo povisavati i bio izmedju 140-160/90, imala sam i proteinuriju, rodila spontano u 38-mog tjedna, dvije zdrave djevojcice. Tjekom sljedecih 3-4 dana nakon poroda, najvise ocitavanje pritiska je bio 180/100, petog dana poceo se snizavati i tog dana sam i ispisana iz bolnice, sve pretrage su bile unutar refernetne vrijednosti, propisana antihipertenzivna terapija (metildopa), a pritisak se normalizirao za nepun tjedan nakon otpusta iz bolnice. Mene sad zanima dali se preeklampsija pojavila radi blizanacke trudnoce i kolike su sanse da je opet dobijem ako zatrudnim sa jednim plodom. Inace imam 36 godina, prilicno niska (160cm, 50kg), bez zdravstvenih tegoba.
Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.09.2011. 20:50

Poštovana, svakako je uz blizanačku triudnoću veća šansa za preeklampsiju.
Obično, iz iskustva Vam govorim da šansa za preeklampsiju postoji, ali u idućim trudnoćama ako se ista i razvije obično bude u blažem obliku.
Opstetričari obično kažu da je u većini slučajeva druga trudnoća preslika prve. Nažalost da li će se razviti povišeni tlak u zadnjem trimestu kao i edemi i proteinurija ne možemo predvidjeti. Važno je da u trudnoću uđete sa urednim vrijednostima krvnog tlaka, da se optimalno hranite, da ne dobijete previše kilograma, da smanjite unos soli.

11.09.2011. 21:45

Postovani,
Hvala na brzom odgovoru.
Zelim zanijeti i treci put, ali preeklampsija mi ne da mira.
Znam da nije poznato sto je izaziva, ali kao ekspert i iz Vaseg licnog iskustva, zanima me sto mislite o tome dali se preeklamsija nakon prve savrseno normalne trudnoce, kod druge pojavila samo radi to sto sam nosila blizance. Nisam debela, niko iz familije nije je imao, nemam hiperteziju niti drugu kronicnu bolest, jedan razlog (vidljiv) je da sam nosila blizance. Dali to znaci da su sanse da je dobijem opet u novoj trudnoci sada vece i koliko, bez obzira dali cu nositi jedan ili vise plodova.
Buduci da nisam imala adekvatnu brigu za zdravlje u trudnoci, naime imala sam samo 3-4 UZV pregleda na moje inzistiranje, bez ijedan drugi test, pregled, savjet, a tlak sam mjerila sama kad sam se pocela osjecati "cudno", iz Vaseg iskustva, zanima me kolike su bile sanse za preeklampsiju tijekom i poslije poroda, ako je isti bio induciran prije nego li sto se tlak poceo rasti i pojavile proteine u urinu, sto kod mene se nije desilo prijeko noci. Bila sam trudna puna 36 tjedna kad se pojavila hipertenzija.
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.09.2011. 10:40

Pošrovana, kao što sam Vam odgovorio vjerovatnost preeklampsije je veća ako se radi o blizanačkoj trudnoći. Ako se ista pojavila u blizanačkoj trudnoći, u idućoj trudnoći bi trebala biti puno slabija ako do nje uopće dođe.
Razlozi za to su jednoplodna trudnoća, te svaka iduća trudnoća sve slabije "alergizira" . Dakle ako se pojavi pred kraj ne smatram da će biti u nekom jačem obliku.
Svakako će trebati malo jača antenatalna skrb, te pred kraj trudnoće poneka kontrola u bolnici.
Većina poroda se uspješno inducira pred kraj trudnoće zbog preeklampsije.