Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cista na jajniku


Autor Poruka

Sanja2109

13.05.2012. 02:35

Dobro veče, poštovani.
Pratim Vaš rad već neko vreme, pa sam zato odlučila da Vam se obratim.
Imam cistu na desnom jajniku veličine 2,5x2,5 cm. Otkrivena mi je pre nedelju dana. Ginekolog nije bio naročito ljubazan da mi objasni šta mi se to po prvi put događa, pa zato moram tražiti savete sa strane. Do sada nisam imala ovakav problem. Imam redovne, ali jako bolne menstruacije zbog kojih pijem dosta lekova i teško sam pokretna po 2-3 dana. Naučila sam živeti sa tim jer sam prvu menstruaciju dobila već sa 10,5 godina od posledica stresa. Ova nova situacija sa cistom me je jako uznemirila i ne znam kako da se ponašam i šta da radim da bih je uklonila. Pored ove brige događa se i još jedna: kasni mi menstruacija već 5 dana, a imam jake bolove kao da sam je dobila. Bolovi se javljaju u naletima, a najveći su u večernjim periodima.
Možete li mi dati neki savet šta da radim, pijem i kome da se obratim jer se trenutno osećam očajno?
Hvala Vam unapred!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.05.2012. 16:05

Poštovana Sanja, fali mi par detalja. Koliko Vam je godina, da li se radi o vodenoj cisti, u kojem dijelu ciklusa ste bili na UZV pregledu?
Ako se radi o vodenoj folikularnoj cisti, sugeriram da se javite na UZV pregled nakon iduće završene menstruacije, jer u većini slučajeva dolazi do spontanog prsnuća vodenih cisti.

Sanja2109

14.05.2012. 11:10

Imam 24 godine, a cista je otkrivena oko 12 dana pre početka menstruacije.
Nažalost, ginekolog mi nije rekao ni kakva je cista u pitanju.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.05.2012. 16:25

Poštovana, imam premalo detalja u svezi sa cistom. Savjetujem svakako UZV pregled nakon što Vam završi menstruacija.

stefan1991

16.05.2012. 23:30

Imam 45 godina, pre dve nedelje sam otisla ginekologu zbog kasnjenja mentruacije, ustanovljena mi je vodena cista na desnom jajniku vel. oko 3 cm i na levom nesto manja.
Lekar mi nije dao nikakvu terapiju , misleci da ce da pukne, posle nedelju dana na kontroli ustanovio je da je malo narasla i zakazao mi novi pregled kada ce mi dati terapiju ukoliko se stanje ne promeni. Citala sam dosta o vodenim cistama (izmedju ostalog i na Vasem sajtu), ali mi nije jasno od cega zavisi kada ce da pukne cista i kakve su posledice. Posto pocetkom juna idem na odmor , bijim se da nemam nekih neprijatnosti ( u najmanju ruku) .
Unapred hvala na odgovoru, mnogo bi mi pomogli ukoliko bi ste mi to malo blize objasnili.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.05.2012. 10:45

Poštovana, vodene ciste česte su u vašoj dobi. Radi se o tzv. folikularnim cistama.
Svakako bi dobro bili dati gestagene preparate , jer uz njih cista lakše i brže pukne.
Ako prsne cista osjetit ćete laganu bol u predjelu tog jajnika. Obično se to dogodi tijekom menstrualnog ciklusa. Nikakve posebne smetnje nećete imati.