Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Progesteron i epilepsija


Autor Poruka

snelly85

17.05.2012. 20:15

Imam 26 godina.Od 14. godine bolujem od epi,sa 18 godina prvi napad grand mal tipa.Sa 23 godine mi je prepisana terapija Utrogestan 1x200 mg od 20. do 24. dana ciklusa.Tadašnji neurolog u suradnji sa ginekologom posumljao je da je nizak nivo progesterona (mjereno 14. dana ciklusa) uzrok napadima.Sadašnji neurolog želi ukinuti terapiju progesteronom jer smatra da su studije koje povezuju epi i progesteron ne dokazane.Smatra da meni to zapravo nije potrebno jer sam mlada,imam uredne menstruacijske cikluse (28-29 dana) i urednu ovulaciju.Kaže da on progesteron prepisuje vrlo rijetko i u iznimnim slučajevima.Ne znam šta mi je činiti dalje?Da li prije ukidanja terapije progesteronom je pametno izvaditi razinu progesterona i estrogena (14. dan ciklusa)?Da li da sa nalazom potražim mišljenje endokrinologa i ginekologa?Samo da napomenem da sam ja prije uvođenja progesterona većinom imala napade prije ili u vrijeme menstruacije,a nakon što je uveden progesteron narednih 2 godine sam bila bez napada.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.05.2012. 23:00

Poštovana, nažalost mislim ovo pitanje nije za mene ginekologa. Mislim da jedini kompetentan tu je neurolog.
No ako ste uz terapiju gestagenima bili bez napada ne vidim razlog da iste ne koristite i dalje, jer nemaju negativnih implikacija na vaš ginekološki sustav.
Vađenje hormona svakako da, ali 3-5 . dan ciklusa a progesteron 21. dan ciklusa.
Ako je menstruacija ta koja izaziva epi napad, onda se može probati i sa kontinuiranom primjenom oralne kontracepcije.