Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dugotrajna krvarenja


Autor Poruka

tanja milica

21.05.2010. 13:50

Imam 45 godina, nije bilo ni poroda ni prekida trudnoće. Prošle godine u osmom mjesecu sam zbog dugotrajnog i jako obilnog krvarenja imala kiretažu, bilo je mioma i polip jedan ali je ph nalaz bio uredan. Nakon kiretaže sam pila Primolut Nor. Nekoliko mjesec je sve bilo u redu da bi opet od trećeg mjeseca počela dugotrajna krvarenja koja ne prestaju. U cervikalnom kanalu je nađen jedan miom veličine 1,5 cm, a u unutrašnjosti materice dva veličine 9 mm. Ginekolog mi je prepisao Primolut Nor, koji mi je zaustavio krvarenje i prepisao Ciclo Proginovu naredna tri ciklusa. U toku terapije Proginovom sam uvijek malo krvarila da bi jako krvarenje dobila nakon 14-te tabletice koje nije uopšte stalo, jer sam vjerovatno u nastavku dobila menstruaciju kada sam završila sa dvadesetprvom tableticom. Krvarenje je jako obilno, sa većim ugrušcima i totalno iscrpljujuće. Da li koristim pogrešnu terapiju, jednostavno se bojim od ovolikog krvarenja, jer sam postala anemična? O čemu se radi u mom slučaju?

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.05.2010. 19:20

Poštovana, mislim da su polipi ili submukozni miomi kod Vas odgovorni za obilne i produžene menstruacije i česta i neuredna krvarenja.
Moj savjet Vam je nakon mikrobiološke obrade vrata maternice, da Vam liječnik postavi IUD Mirenu, koja će rješit Vaš problem na duže vrijeme, možda čak i do menopauze.
Sa tim uloškom se smanjuju i reduciraju dugotrajna krvarenja i prijeći se rast endometralnih polipa kao i submukoznih mioma. Obično menstruacije budu oskudne, a u dosta slučaja je uopće nema.

tanja milica

04.06.2010. 21:55

Poštovani doktore, zahvaljujem Vam na odgovoru.
Juče sam bila kod mog ginekologa, koji me je još više uspaničio izjavom da nisu uobičajena krvarenja u toku terapije Proginovom, i ja sam i dan danas ubijeđena da je to pogrešna terapija. Pijem drugi krug Proginove, već 12 tableta (11 bijelih i jutros smeđa) i svaki dan krvarim.Uvijek osjećam pritisak u donjem dijelu stomaka sa povremenim probadanjem u predjelu jajnika i naduvenost stomaka.
Razgovarali smo o Mireni, rekao mi je da sam ja sad idealan pacijent za ugradnju, a druga solucija je opet kiretaža. Bojim se, da li će Mirena djelovati kako treba, da li će imati dobar efekat? Kiretaže se hronično bojim, jer sam u osmom mjesecu prošle godine, kada je bila prva kiretaža, u bolnici izgubila svijest, pala i od udarca bradom slomila vilicu. Bola se ne bojim, i to nije ni dugotrajno ni jako, ali imam strah od toga. Anemična sam. Šta Vi predlažete? Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam!

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.06.2010. 22:30

Poštovana, mišljenja sam ako nema histoloških abnormalnosti ( uredan nalaz kiretmana) da Vam Vaš ginekolog postavi IUD Mirenu.
Mislim da ćete biti preporođeni. Zahvat nije bolan, radi se bez anestezije pred kraj menstrualnog krvarenja.

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.06.2010. 22:30

Poštovana, mislim da je u redu da pričekate do 10mj.
Do tada imajte tempirane odnose (Maybe baby npr.)
Ako nakon toga ako ne dođe do trudnoće preporučio bih indukcije ovulacije sa Klomidom.
Ako koji mjesec i ne ovulirate to Vas ne mora obeshrabriti.