Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Manjak plodne vode u 32/33. tjednu


Autor Poruka

iznenađena

15.11.2013. 09:15

Poštovani!
Imam pitanje. Danas mi počinje 33. tjedna, ovo će mi biti treći porod.Prije mjesec dana dijagnosticiran mi je šećer, rađen GUK profil, uvedena dijeta, ovaj sam tjedan bila na kontrolnom GUK profilu, nalazi uredni.Ctg uredni, ultrazvuk je prije tjedan dana pokazao da je težina bebe oko 1900g, AFI - plodna voda 10, doktor rekao da je to primjerena količina vode.Prrije dva dana AFI 9, pa su me naručili za tjedan dana ponovno na ultrazvuk, beba oko 2000g. Ja sam se do sada udebljala 8 kila, tlak je uredan, imala sam proteus u dva navrata, kasnije sterilno. Nisu mi ništa posebno rekli, nago za taj ponovni ultrazvuk i za 3 tjedna hospitalizacija ( koliko sam ih razumjela radi GUK-a ). Trebam li se brinuti, mogu li kako utjecati da se ta voda poveća ili što? U prijašnjim trudnoćama nije bilo tih problema. Mada mi je na zadnjem ultrazuku sada dr. rekla je je voda dobra, da je stisnuta ispod bebine guze skoro 6, a okolo 3, 4, 2.Ali je ipak u nalazu napisala 9 i rekla pa i prošli put je 10 bilo manje, a dr. nije ništa posebno za to reko.Brinem se...
Hvala unaprijed!
Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.11.2013. 15:30

AFI ispod 12 je znakovit za oligohidramnij. Svakako valja obratiti pažnju na fetalnu morfologiju jer neke malformacije rezultiraju smanjenjem plodne vode/ problemi u mokračnom sustavu fetusa/ svakako je važno napraviti fetoplacentarne protoke, ctg i biofizički profil fetusa. Ako se sumnja na oligohidramnij potrebna je i hospitalizacija i pojačana opservacija.