Ginekologija i opstetricija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Mogucnost trudnoce?

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2020. 11:35

Poštovana, tabletu ste uzeli na vrijeme i za očekivati je da neće doći do trudnoće. Ipak to nije 100% zaštita - od 100 žena koje su uzele tabletu otprilike 2 ostanu trudne.

Djura123

27.06.2020. 11:35

Vazi,hvala vam puno doktore. happy

pomoc12

27.06.2020. 12:35

Postovanje, imao sam peting s curom bez penetracije i ejakuacije, je li moguca trudnica u tom slucaju, oboje smo maloljetni i nevini i brinemo se?

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2020. 22:50

Poštovani pomoć12, možete biti mirni. Ne postoji mogućnost trudnoće.

bjanka.bjanka

30.06.2020. 11:50

Poštovani, u toku plodnih dana imala sam jedan odnos sa momkom. Bio je sa zaštitom, (kondom), možda pola minuta pre ejakulacije momak je "izašao" dakle, prekinuli smo odnos, skinuo je kondom i malo se potpomogao i ejakulirao vani.
Meni je danas 18. dan ciklusa, a ciklusi su 22-28.
Jutros sam na vešu primetila malu tačkicu krvi. Nemam ni braon sekret, ni sukrvicu kad idem u toalet (za sada).
Jako sam se uplašila, jer mnogo se priča o implantacijskom krvarenju. Danas je 9. dan od odnosa.
Kao što rekoh, mnogo me je ovo zabrinulo, pa bih Vas zamolila da mi odgovorite i date savet.
Da li je moglo da dođe do trudnoće? ( Opet moram da napomenem da se ejakulacija desila vani.)
Koji je razlog pojavljivanja te tačkice krvi? Implantacijsko krvarenje?
Molim Vas za odgovor.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

30.06.2020. 17:10

Poštovana, prema svemu što ste naveli ne postoji mogućnost trudnoće.

ivana_ivana

01.07.2020. 23:45

Postovani,

Menstruacija mi kasni 10 dana, 5 dana nakon kasnjenja sam napravila test koji je bio negativan. Kada su mi bili ovulacijski dani jedan dan sam imala smedkasti iscjedak. Decko nije svrsio u mene od zadnje menstruacije koja je bila 21/06. Nemam nikakvih naznaka da bi mogla dobit. Nisam pod nekim stresom, al sam vec 50 dana na autofagiji i izgubila sam 7 kilograma, hranim se zdravo. Menstruacija mi je inace tocno, nekad kasni najvise 3 dana ali to je rijetkost.
05/05 sam bila kod ginekologa jer sam primjetila kao neke male bradavice na rodnici, medutim ginekolog je rekao da ne vidi nista neuobicajeno, ali mi je dao tablete (nemogu se sjetiti naziva) jer sam bila blago pozitivna na klamidiju. I usto zivim u Irskoj gdje je vrijeme jako promjenjivo. Zanima me sto mislite da je uzrok, trebam li se naruciti za pregled ili da sacekam do iduce menstruacije koja bi trebala doci 17/07.

Unaprijed hvala,
Ivana

Ivo Balenović, dr. med.

02.07.2020. 14:00

Poštovana, gubitak kilograma je doveo do hormonskog disbalansa i izostanka menstruacije. Test koji je isključio trudnoću je, obzirom na vrijeme kada je rađen vrlo pouzdan. Vjerojatno je u pitanju anovulatorni ciklus. Trebalo bi potaknuti krvarenje duphastonom.

gresan123

04.07.2020. 01:15

Poštovani,
zadnju sam mjesecnicu imala 10.6.-15.6.. ciklusi mi u prosjeku traju 23 dana, nekad dan duže-manje. imala sam spolne odnose 14.6. (predzadnji dan menstruacije),16.6.,18.6.,26. i 28.6.. U kojem bi razdoblju trebali biti plodni dani i ovulacija, s obzirom na dužinu mog ciklusa?
Naime, prethodni mjesec bila sam na ginekološkom pregledu i doktor mi je rekao da je ovulacija bila 14.5. (krvarenje je trajalo 26.-30.4., a ciklus 23 dana), a ja sam već 18.5. dobila mjesecnicu. Je li moguće da je ovulacija nastupila tako kasno?
također, zanima me možete li mi reći jesu li spolni odnosi u ovom mjesecu bili "rizični"? svi osim onoga 28.6. bili su sa zasštitom. željela bih reći još samo da je krvarenje trebalo početi 3.
7., no nije počelo.

Unaprijed puno hvala na odgovorima, nadam se da nisam previše komplicirala.

Srdačan pozdrav!

gresan123

04.07.2020. 01:15

ispričavam se, ali zaboravila sam napisati još i ovo.. u posljednjih 2 tjedna od kako sam počela intenzivnije trenirati nakon gotovo 3 mjeseca, nakon treninga pojavljivao se blago krvavi iscjedak pa me zanima koji bi tome mogao biti razlog? Trenutno imam samo pojačani bijeli, gušći izsjedak.
Hvala!!!

Ivo Balenović, dr. med.

04.07.2020. 11:35

Poštovana, menstruacija nastupa uvijek 12 do 14 dana nakon ovulacije (naravno, ako ne dođe do trudnoće). Prvi dio ciklusa (do ovulacije može varirati). Dakle, kod Vas do ovulacije dolazi oko 10. dana ciklusa. Životni vijek jajne stanice je oko 24 sata, dok su spermiji sposobni za oplodnju oko 72 sata. U plodne dane ubrajamo od tri dana prije do tri dana nakon ovulacije. Svaki intenzivniji trening može dovesti do blage hormonske neravnoteže i poremećaja ciklusa.

klarky

04.07.2020. 14:00

Poštovani doktore, zadnja menstruacija mi je započela 29.6. i završila jučer 3.7. bila je onako smeđa sluz.
Ciklusi mi obično traju 28 dana i redoviti su.
No, zadnja dva mjeseca su trajali 26 i 24 dana. No imala sam mnogo obaveza i ispite na faksu.
Zanima me kolika je mogućnost trudnoće ako je odnos bio 1., 2., i 3. dana odmah nakon završetka menstruacije? I Ako bi odnos bio NEZAŠTIĆEN.

Ivo Balenović, dr. med.

04.07.2020. 14:50

Poštovana, ti dani spadaju u neplodne. Ovulacija nastupa 14. dana ciklusa i tri dana prije do tri dana poslije nje spadaju u plodne dane. No, ponekad ovulacija može nastupiti i ranije i pomaknuti plodne dane.

pomoc12

04.07.2020. 22:20

Postovanje, imao sam peting s curom bez penetracije i ejakuacije te je došlo do međusobnog zadovoljavanje prstima, je li moguca trudnica u tom slucaju... I nije dobila menstruaciju a prošla joj je bil prije točno mjesec dana.

Anxiosidiota

04.07.2020. 23:40

Postovani, nisam nasla adekvatne odgovore, a Google mi je pomutio um vise. Naime radi se o sljedecem. Radi zdrastvenog stanja ne mogu koristiti pilule kao vid kontracepcije, tako da koristim kondome, mada bih u suprotnom oboje ( radi terapije koju trosim, ne smijem ostati u drugom stanju). Internet sam po sebi kondome svrstava kao vise adekvatnu za sexualno prenosive bolesti nego kontracepciju za koju treba savrseno rukovanje s istim, savrsena velicina, lubrikant odredjeni i sta sve ne. Pridrzavam se vec par godina koliko sam sexualno aktivna "uputa", i nisam imala problema, ali moj sexualni zivot ispasta radi moje prevelike brige. Na primjer, strah sto partner nije koristio metodu prekinutog snosaja sa kondomom, te je bez mog znanja 10tak sekundi bio nakon snosaja unutra. Kondom provjeren nije puknut, ali naravno internet prica da se mimo svega pravilno odradjenog, moze desiti curenje sperme sa strane, ili mogucnost cak i bez curenja. trudnoce jer postoji taj mali postotak jer nije 100% siguran. Mene interesuje sljedece, od doktora, kolike su zapravo sanse da bas radi nepracenja plodnih dana koje ne znam pratiti, moze desiti trudnoca bez obzira na pravilno koristenje kondoma od pocetka do kraja odnosa. Da li je bolja opcija racunati plodne dane i mimo njih imati odnose uz kontracepciju, ili doci do pilula na meni mogucu stetu? Sastavni dio braka su mi naravno odnosi, i zivota kao svima, i ocito da se neki vise brinu nego drugi. Dok ne nadjem prijatniju doktoricu ova pitanja joj ne mogu postaviti, a dio mene ludi od menstruacije do menstruacije. Prestajem uzivati u odnosu jer pretjerano vodim racuna o tome, da li je negdje moglo da promakne sperme, da li je kondom 100% savrseno koristen itd. Razumijem da sperma nije kengur, da odskace do mjesta oplodnje, ali da li postoji mjesto strahu bez obzira na sve? Koliko je zapravo sigurno da ne postoji mjesta trudnoci ako nije koristena i metoda prekinutog snosaja a kondom je citav i provjeren? Hvala vam unaprijed, nadam se vasim odgovorima.

Ivo Balenović, dr. med.

05.07.2020. 12:45

Poštovani pomoc12, na taj način ne postoji nikakva mogućnost trudnoće.

Ivo Balenović, dr. med.

Poštovana Anixiosidiota, uz pravilno korištenje kondoma ne postoji nikakva mogućnost trudnoće. Plodni dani se računaju od tri dana prije do tri dana nakon ovulacije. Ovulacija se događa 14. dana ciklusa (kod urednog 28-dnevnog ciklusa). Tako da ukoliko želite biti 100% sigurni, možete imati odnose u vrijeme neplodnih dana uz korištenje kondoma.

bubamara_5

Poštovani doktore,

u veljači sam nakon 5 godina prestala piti Estal. U ožujku sam menstruaciju dobila 2 puta, u travnju sam imala točno 30 dana nakon posljednje u ožujku, a u svibnju isto tako, posljednja je dakle bila 28.5. U medjuvremenu sam imala nezasticene odnose sa suprugom. Obzirom da mi je menstruacija kasnila, 30. lipnja radila sam test na trudnocu koji je bio negativan. Prije 2 dana bila sam na ultrazvuku gdje je doktor utvrdio zdrave jajnike i generalno stanje, primjetio endometrij blago hiperhogen 11 mm, a unutar maternice tvorbu od 2 mm.
Dobila sam utrogestan, 1x2 10 dana. Sinoc i jutros sam prilikom brisanja primjetila skroz svijetlo smedji iscjedak. Zadnjih 10-ak dana osjecam grceve kao pred menstruaciju, a zadnja 2 dana dosta intenzivnije. Možete li mi Vi dati svoje stručno mišljenje?
Hvala!

pomoc12

06.07.2020. 11:05

Postovani, niste mi odgovorili što se tiće menstruacije?

Ivo Balenović, dr. med.

06.07.2020. 15:35

Poštovana, nakon terapije utrogestanom će nastupiti krvarenje. Tada je potrebno uraditi ultrazvučni pregled da se vidi da li je tvorba od 2 mm (polip?) nestala. Utrogestanom 'imitiramo' normalan ciklus i nakon prestanka terapije dolazi do krvarenja.