Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Oskudne menstruacije


Autor Poruka

una256

09.11.2016. 14:50

Poštovani,

Imam 31 godinu i jedan porod (prije 4 godine), bez abortusa i spontanih. Do prije poroda su mi menstruacije bile na 30-35 dana, trajanja po 7 dana, srednje obilne, prva dva-tri dana obilnije. Nakon poroda, u oktobru 2012.godine, dolaze na 28-30 dana i traju kraće, te su postale oskudnije. Na proljeće 2013.godine mi je dijagnostikovan Hashimoto sindrom, te smo nastavili pratiti hormone koji su prešli u blagu hipotireozu kroz narednih 8-9mjeseci, pa mi je uključen Letrox 25mcg. Oko godinu dana sam pila terapiju, hormoni su se normalizovali i prestala sam ju uzimati (februar 2015. godine). Redovno sam kontrolisala hormone štitnjače, koji su sada ponovo izašli iz referentnih vrijednosti (TSH 4,96), pa mi je ponovo uključen Letrox 25.

Ginekološki pregled, ultrazvuk i papa test redovno obavljam jednom godišnje, i sve je u redu. Ono što mene brine je to što su mi sada menstruacije kraće i oskudnije. Pravo krvarenje imam samo jedan ili dva dana, i naredna dva dana sluz sa malo sukrvice. Da li su takve menstruacije normalne? Da li je moguće da su mi i polni hormoni u disbalansu zbog štitne žlijezde? Razlog zbog kojeg Vas ovo pitam jeste taj što planiram trudnoću, zapravo, recimo da oko pola godine "radimo na tome", doduše, ne intenzivno, i ne pratim plodne dane, ne mjerim bazalnu temperaturu, ovulaciju i slično. Ali imamo nezaštićene odnose. Zadnji ginekološki pregled, papa i uzv je bio u aprilu ove godine, sve je bilo uredno, doduše, tada mi menstruacija nije bila tako oskudna kao u periodu nakon toga, pa to nisam ni spomenula svojoj doktorici. Naručena sam na pregled 28.11. pa bih svakako razgovala sa njom o tim menstruacijama.

Šta Vi mislite o tome koliko su takve menstruacije povezane sa štitnom žlijezdom, sa hormonima uopšte, kakva je mogućnost trudnoće? Šta biste mi dali kao savjet, kakve bih dodatne pretrage trebala uraditi?

Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.11.2016. 22:50

Dakle morate napraviti spolne hormone, UZV sredinom ciklusa i dovesti TSH ispod 2 ili oko 2 za trudnoću.
Mislim da je problem kod štitnjače no i ovo ostalo morate napravitit da se vidi.

nata195678

10.11.2016. 18:05

Poštovani
Momak i ja smo pokusali imati odnos ali je on ejakulirao i popila sam tabletu day after..nakon toga vec dvije menstruacije mi kasne i bolne su ali i oskudne pa me zanima o cemu je rijec

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.11.2016. 21:30

Prema opisanom ne vidim problem kod vas. Koliko kasne ? Ciklus je od 22. do 35dana.