Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


otvorena u 34 tjednu???


Autor Poruka

silvanaivan

29.05.2010. 17:05

Postovani,
Ovo mi je druga trudnoca i na zadnjem pregledu gin. me je preplasio do krajnosti.Najprije da vam kazem da sam imala samo jedan menzis nakon prvog poroda i odma ostala trudna...gin mi na pocetku nije mogao odrediti tacno kolika je trudnoca jer mi je rekao da sam kasnije zanjela, zbog toga po ultra zvuku od preglad do pregled stalno mi bilo sve razlicito????U 28 tjedan su mi rekli da mi je vanjski dio usca otvoren i smeksan ali da sam unutrasno zatvorena i su mi rekli da malo usporim tempo zivota(koliko je to moguce sa 11 mjesecnu bebu kod kuce)...sada na pregledu su mi rekli da sam prohodna za prst do vodenjaka i da se beba spustila za porod t.s da cu sigurno rodit ranije????preporucili mi hospitalizacija sa strogo lezanje ali zbog drugu bebicu sam morala odbiti(jer je nemam kome ostaviti) pa tako da sam na svoj rizik otisla kuci sa obecanje da cu stalno lezati i doslovno od tada samo lezim, jedino kretanje mi je do wc i za jesti..nisu mi dali nikakva ljekarstva samo su me naruciili na pregled za dva tjedna ali ako bilo sta u medzuvremenu osjetim da zovem hitnu da me vozi jjer najverojatnije necu uspjeti stic sa trudovima do bolnice(45min autom)...U takvoj sam panici da stalno mislim da je porod poceo.. sad sada po opseg glavice bi bila 33+ a po bedrena kost 31+6...gin mi je rekao da izdrzim bar jos dva tjedna jer je bebica jako mala(bila je 1899 g sada na pregledu)...neznam sta da radim da izdrzim jos koji tjedan????trbuh mi se stalno stvrdni sa silnim pritiskom i samo idem na wc...uzasno se boim za bebicu....sta da radim?Molim vas za savjet...
Ljep pozdrav..

silvanaivan

30.05.2010. 13:45

Samo jos jedno pitanje...
Jutros sam zvala mog ginekologa da ga pitam sta da radim jer mi se trbuh stalno stvrdne i nakon 30 sekundi opusti ali ne kao stalne kontrakcije nego povremeno na primer kad ustanem za do wc ili promenim polozaj u kojem lezim?????pitala sam ga za normabel ili bilo sta drugo da popijem a on mi kaze spremi se i idi u bolnicu nista drugo ti nce pomoc???/Sta da radim,kome da ostavim bebu????jer stvarno to neophodno???Molim vas odgovorite mi sto prije???

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.05.2010. 21:25

Poštovana, mislim da je uputno da se javite u bolnicu pošto imate prijevremene trudove. To Vam je moj savjet.

silvanaivan

07.06.2010. 14:55

Postovani ,
Otisla sam u bolnici na vasoj preporuci i zadrzali su me 6 dana.Napravili su mi pregled i ultra zvuk na dana kad su me primili i su mi rekli da to nije trudnoca od 34 tjedna tek 32+3(to je bilo proslu nedelju)i da je bebica super,da ctg ne pokazuje trudove, ali sam prohodna do ovoj i glavice bebe za prst i da je sve previse smeksano....za ovaj tjedan su mi napravile briseve i urino kultura i sve je bilo sterilno...osim na taj pojacani iscjedak su mi pronasli trihomonas i su mi dali medazol vaginaleti za 7 dana.U bolnici su mi dali neke dvije inekcije za razvijanje pluca bebe?????mislim da djeluju samo dva tjedna??i na dana otpusta sam imala opet isti nalaz....isto otvorena i sve smeksano, kao "gospodzo izdrzite bar jos dva tjedna uz sstrogo mirfovanje" kontrola za 10 dana....ultra zvuk nisu mi radili...Zanima me koliki je rizik ako sada krenu trudovi za bebicu nakon te inekcije????Jos uvjek imam taj strasan pritisak u donji dio trbuha cim se uspravim na noge ali gin mi kaze da to nisu kontrakcije,da verojatno sam organizam nemoze vise izdrzati i polako gura bebica prema van....sta da radim?Molim vas malo detaljnije mi objasnite....jer moguce da ipak izdrzim do 37 tjedan uz mirovanje???Unapred zahvalna ....

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2010. 18:10

Poštovana , dobro ste učinili javivši se u bolnicu gdje su obavili sve kako i priliči takvoj situaciji i algoritmu tretiranja prijevremenog poroda.
Kod Vas se vrat maternice otvara ranije zbog slabosti vezivnog tkiva koje daje čvrstoću vrata maternice(Insuficijencija cerviksa), jer je kod Vas upala isključena(negativni cervikalni brisevi, sterilna urinokultura, laboratorijski znakovi kao i CRP ne ukazuju na infekciju vrata maternice kao ni na infekciju plodne vode)
Kortikosteroide ste dobili zbog sazrijevanja pluća dijeteta ukoliko bi i porod ranije nastupio da dijete nema problema sa disanjem. Glavni problem kod prijevremeno rođene djece je nerazvijenost pluća, zato se daju injekcije kortikosteroida da se pospješi sazrijevanje pluća.
Apsolutno trebate mirovati bez ustajanja, ležanjem na boku( tada sila teže nije prema dole ) to će pospiješiti da opstetrički nalaz ostane i dalje takav.
Gleda se u intervalima od svakih desetak dana.
Naravno je da ćete izdržati do 37 tj. ako se budete pridržavali uputa liječnika. Sretno.

silvanaivan

08.06.2010. 15:20

Najprije hvala na odlicnom odgovoru doktore....
Sada bi vas pitala nesto sto mislim da znam da nesmijem ali ipak bi mi znacilo strucno misljenje...Kako sada moram lezati cjeli dan vecinom vremena provodim na ljezaljku u vrtu i tako bi se osvjezila tuj i tamo u svom vrtnom bazenu ali boim se da nesmijem zato sto sam otvorena???voda se redovito filtrira i uvjek ima tablete od hlora unutra...koristi ga samo moja obitelj od koji niko nije bolestan...mozda ipak bih mogla smociti se po par minuta u danu ili nesmijem uopce?
Hvala jos jednom i ljep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.06.2010. 21:30

Poštovana , savjetujem Vam strogo ležanje na boku još dva tjedna. Pozdrav.