Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PHD nalaz


Autor Poruka

romic

13.03.2010. 17:30

Molim Vas da mi razjasnite nalaz, i da li se iz nalaza vidi razlog pobačaja?
Unaprijed zahvaljujem!

Klinička dijagnoza: Abortus modus partus hbd 18+3
St. post IVF/ET.

Patohistološka dijagnoza: Ecchymoses epicardii.
Cyanosis universalis gravis.

Patohistološki opis:

Materijal je muški plod težine 200 gr, duljine 21,5 cm. Vanjskim pregledom ne nađe se patoloških promjena. Unutarnjim pregledom organi i velike krvne žile urednog položaja i međusobnog odnosa. Po površini epikarda ekhimoze a subkapsularno na jetri dva krvna podljeva promjera 0,2 i 0,4 cm. Morfološki organi odgovaraju gestacijskoj dobi, plučevina u ranoj kanalikularnoj fazi razvoja, a u svim organima zastoj krvi. Posteljica u dva dijela težine 200 grama, veličine 12x11x1,5 cm, u promjeru 3 cm rastrgana. Fetalna strana urednog izgleda s pupkovinom duljine 2 cm. Decidualna ploča rastrgana u promjeru od 3 cm. Na presjeku posteljica nezrelog izgleda. Plodovi ovoji tanki, prozirni. Posteljično tkivo je građeno od nezrelih i zrelih intermedijarnih resica, žarišno vezivno promijenjene strome, te inter i intravilozno nakupljanje fibrionida. U oko 30 % korijalnih resica vidljivo umnažanje X stanica. Decidualna ploča dijelom prožeta fibrinom i krvlju. Pupkovina i plodovi ovoji urednog izgleda.

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.04.2010. 20:13

Nažalost na osnovu ovog nalaza ne vidi se uzrok pobačaja. Promjene na plodu nastale su sekundarno.
Potrebno bi bilo učiniti kariogram pobačenog ploda , da bi se evenualno moglo vidjeti da li je bio kromosomski uredan.
Najčešći uzroci pobačaja su kromosomske greške a to se može vidjeti jedino kariogramom fetusa.

Sendy 2

23.01.2013. 15:10

Poštovani, molim Vas savjet. Imam jedno zdravo rođeno dijete 3,5 godina (u 35 tjednu sam se otvorila 4 cm, ali uz mirovanje i terapiju sam rodila u 38 tjednu). Nakon 2 godine sam ostala trudna, ali sam u 14. tjednu prokrvarila, hospitalizirana (srce djeteta je kucalo), drugi dan je procurila plodna voda i počeo je pobačaj. PHD nalaz: ..djelomično maceriran plod i dijelovi posteljice..Histološki materijal u hemoralgijskoj nekrozi, a posteljica građena od pretežno avaskularnih korijalnih resica.. Tumačenje liječnika se svodilo na to da se je pobačaj dogodio zbog mog slabog ušća maternice i/ili "nešto se nije poklopilo pa se plod nije dobro razvijao, imate jedno zdravo rođeno dijete pa je pobačaj vjerojatno slučajan". Nakon 9. mjeseci ponovno ostajem trudna, u 6. tjednu dok još nije bila potvrđena trudnoća sam malo prokrvarila (nisam vidjela komadiće), uz mirovanje i normabel se stabiliziralo stanje, no na pregledu u 7. tjednu je dijagnosticirano i PHD nalaz potvrdio: residua placentae. Nakon toga smo napravili tipizaciju tkiva suprug i ja- doktor kaže da je nalaz uredan, čekamo nalaz kariograma (nakon nalaza se ne može djelovati preventivno na moguće buduće trudnoće tj. pobačaje). Budući mi doktor kaže da nakon što još napraviti briseve (nakon prvog pobačaja je napravljeno te je iz krvi napravljena analiza hormona i biljega - sve uredno) i ultrazvuk, da mogu pokušati s trudnoćom, nije mi jasno zar nebi trebalo napraviti još nekakve pretrage, jer iz napravljenih pretraga nismo dobili nikakve informacije što je uzrokovalo pobačaje i kako ih ubuduće nastojati spriječiti. Pit ću još prenatal koji ima folnu kiselinu. Molim Vas vaše tumačenje mojih nalaza i možda preporuka što se još može učiniti. Sada je prošlo 3 mjeseca od 2. pobačaja.
Zahvaljujem.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2013. 15:45

Poštovana, ja osobno bih vas malo temeljitije obradio.
Testove na trombofiliju, cervikalne briseve, hormone štitnjače, progesteron 21. dan ciklusa, ogtt, 3d uzv zbog sumnje na ev. Malformaciju maternice itd.