Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pokreti djeteta


Autor Poruka

Ivana

21.01.2002. 14:58

Poštovana dr. Kupešić!!!!

Nakon liječenja neplodnosti spontano sam zanijela. Sada sam u 21. tjednu trudnoće. Prošli tjedan sam bila na pregledu i liječnik kaže da je sve u redu. UZV sam radila prije 4 tjedna (uredan nalaz), te je liječnik rekao da će ga ponoviti u 24. tjednu. Prije 1-2 tjedna počela sam osjećati bebine pokrete koji su bili najčešći oko 16 sati. Unazad par dana ih više ne osjećam u tome vremenu već oko ponoći i ponekad tijekom dana ali ipak ih osjećam svaki dan. Molim Vas da mi odgovorite koliko su pokreti djeteta učestali i da li beba ima nekakav svoj ritam kada spava a kada je budna? Da li je potrebno obratiti pažnju na jakost i učestalost tih pokreta jer ih nekada osjećam dosta jako a nekada samo kao da me nešto iznutra ''kvrcka'' ? Da li je to sve normalno ?Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!!!!!!!!!

Doc dr. sc. S. Kupešić

21.01.2002. 21:11

Poštovana,
S obzirom da ste u 21. tjednu trudnoće, pokreti djeteta su primjreni njegovoj veličini i stoga se doživljavaju kao lagani pokreti, nalik peristaltici (pomicanju) crijeva.
Svaki fetus ima svoju dinamiku, razdoblje aktivnosti i sna i shodno tome mijenja se intenzitet kretnji. Ukoliko svakodnevno osjećate gibanje fetusa to se smatra normalnim za Vašu gestacijsku dob. Zacijelo će Vas umiriti ultrazvučni pregled kojim će se prikazati uredna srčana akcija i dinamika ploda.

Kata77

11.11.2010. 19:05

Poštovani,

u 33 sam tjednu trudnoće i zadnja dva dana se beba rijetko i slabo (mislim na jakost udarca) miče, inače je bila jako aktivna i kada legnem na lijevi bok znala me lupati da me čak malo i bolilo. Osjetim ju i ova dva dana samo puno slabije i rijeđe, dali je to normalno i trebam li se zabrinuti?
Dali je moguće da kada se ja umorim i bebi nije ugodno pa se s toga slabije giba? Jer sam prala podove i osjetila da me trbuh boli od saginjanja.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

12.11.2010. 12:50

Poštovana, mislim da se ne bi trebali brinuti ako je do sad bilo sve uredno u trudnoći. Ima dana kad su pokreti djeteta sasvim slabi jedva se osjete .
Svakako izbjegavajte teže fizičke napore sad pred kraj trudnoće.
Za Vašu sigurnost javite se svome liječniku da UZV pogleda stanje ploda, količinu plodne vode, te stanje cirkulacije fetusa.

sarita 22

14.11.2013. 13:40

Poštovani molim vas za pomoc! trudna sam 20+1 ovo mi je prva trudnoca i zanima me kolko najvise dana moze proc a da ne osjetim svoju bebu? Ja sam ju dosad osjetila kao laganu strujicu koja mi ide po cijelom trbuhu ali sad vec dva,tri dana neosjetim nista....imam li razloga za brigu?

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.11.2013. 21:10

Mislim da je sve u redu ali svakako otiđite na pregled da se potvrdi vitalnost ploda.