Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tvrdi trbuh u 28 tjednu trudnoce


Autor Poruka

di1604

29.01.2012. 15:40

Poštovani,

recite mi molim Vas na koji nacin mogu prepoznati bh kontrakcije? Naime radi se o tome da mi je trbuh zadnja 2 dana nekoliko puta na dan tvrdi kao lopta stime da to osjetim kad stanem na noge i nemam osijecaj kao da se nesta steze i kao da popusta. Takođder nemam nikakvih bolova. Nisam sigurna da li se je beba na neki nacin digla gore pa mi se nekako cini drugacije. Kad lezim navedenih problema nema. Inace pijem magnezij 300 mg i uloziva sam sa jagodicu prsta. Da li ima potrebe javiti se doktoro...

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.01.2012. 22:45

Poštovana, u tom periodu svakako možete imati do nekoliko kontrakcija dnevno.
Svakako je važno učiniti laboratorijsku obradu, CRP, urinokulturu, te cervikalne briseve, da se isključi infekcija kao eventualni pokretač opisanih kontrkacija.
Svakako je dobro napraviti i ginekološki pregled da se ustvrdi dolazi li do progresije opstetričkog nalaza. U terapiju uvesti i diazepam.

ella_ella

13.11.2013. 21:00

Poštovani,
trenutno sam u 28. tjednu trudnoće i ovo mi je druga trudnoća. Otpočetka ležim, najprije preventive radi jer sam prvu trudnoću izgubila u 23.tjednu, zatim sam imala hematom u 8. tjednu, a kad se to povuklo, u negdje 14. , 15. tjednu su počela stvrdnjavanja maternice zbog čega mi je preporučeno mirovanje. U 21. tjednu sam se počela otvarati te su mi napravili serklažu u 22. tjednu. Ne moram vam govoriti koliko sam istraumatizirana, stalno osluškujem gdje me boli- leđa, križa, cijela maternica kao kad imate upalu mišića (na dane). Stvrdnjavanja i "brijegovi" maternice su se nastavili, međutim, zadnja 2 tjedna mi se čine nekako jača i malo češća ta napinjanja trbuha. Prošli tjedan sam bila na pregledu i nalaz je u redu- šav drži, zatvorena sam. CRP je 0.1, urin je sad u redu (leukociti su bili malo povišeni), ali je urinokultura uvijek uredna. BC također uredni. Svaka promjena položaja rezultira stvrdnjavanjem maternice i kad diram trbuh, osjećaj je kao kad vam utrne ruka, kao da nije moj. To se ne javlja u pravilnim vremenskim razmacima, što me tješi, ali svejedno su mi osjetila dodatno naoštrena. Jedina razlika od prijašnjih kontrakcija jest što su ove nekako jače i najviše se javljaju navečer i po noći. Jel moguće da to ima veze s porastom djeteta i njenim ritanjem i niskim udarcima? Od terapije uzimam Mg 600 mg i Normabel od 2mg ujutro i navečer. Sljedeća kontrola mi je za 2 tjedna. Smatrate li vi da se tu radi o BH kontrakcijama i ima li mjesta panici?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.11.2013. 23:15

Napravili ste obradu svu potrebnu. Šav drži.
Mislim da se ne trebate brinuti. Vjerovatno se radi o bh kontrakcijama kao i o porastu cijele maternice.
Terapija je u redu a na vama je samo da mirujete i dalje se kontrolirate malo češće kao što to i radite.

ella_ella

14.11.2013. 00:30

Hvala na brzom odgovoru. Sad sam malo mirnija.

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.11.2013. 10:10

Molim.