Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


za ciste i yasmin tablete


Autor Poruka

ljubicaBube

22.09.2011. 10:40

Cenet doktore,
Ja sam iz makedonije, i nadam se da ke mo se razumeti i da mi je dovolno dobar srpski...
bila sam pre oko 3-4 nedelje na genikologa po prvi put a imam skoro 22 godine, i pritom nemam seksualne odnose. ono sto me nateralo da idem su akne koje su poceli u zasnih 5 meseca da mi se pojavlivaju. Bila sam kod dermatologa ali tretmani nisu mi pomagale pa rekli su mi da proverim jajnice da ne bi imala ciste. I bila sam kod genikologa i rekao mi je da imam 2 male ciste, koji ke mi ih leciti uz YASMIN tablete, i da idem prvog dana kad dobijem i da mi uradi eho i na grudima, pa da se osigura dali bi mi dala te tablete. moje pitanje je dali su te tablete uopste za to, jer sam procitala da su to kontracepciste tablete. isto trazim Vase mislenje o ovo sto sam prethodno pisala. Takogje cula sam da te tablete debele i predezvikuju neke promene u organizmu...
Hvala Vam unapred, nadam se da ste me razumeli. Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.09.2011. 21:50

Poštovana, niste mi ništa rekli o Vašem menstrualnom ciklusu. Da li imate redovite menstrualne cikluse. Da li Vam ispada kosa, jeste li primjetili dlakavost, mašćenje kože?
Savjetovao bih Vam također da napravite spolne hormone za početak prije uzimanja.
Svakako da je terapija koja Vam je propisana dobra, ali sa slabih i sporim učinkom na akne. Ja bih nakon spolnih hormona započeo terapiju uz antiandrogen npr. Diane 35 jer imaju puno bolji učinak na akne, te bi nakon pola godine prešao na Yasmin.

ljubicaBube

23.09.2011. 10:40

Pa u vezi sa dlakavost nemam promene, sto se tice ispade kosa imam, kako i brzo mascenje koze i kose. a i menstrualni ciklus mi nije redovan, vekj od maj mesec ove godine dobijem na 45 dana.
zelela bih samo da mi pojasnite u vezi "spolne hormone" ? sta to znacit? Izvinite na mojoj neukost, i nerazumevanje...
Inace ja sam puno zahvalna za Vase odgovore!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.09.2011. 11:35

Poštovana, ovo sve što sam nabrojao je povezano uz policistične jajnike. Savjetujem da prije počinjanja terapije napraviti endokrinološku obradu.
3. do 5. dan ciklusa trebate napraviti hormonsku pretragu; FSH, LH, E2, prolaktin, DHEAS, testosteron ukupni i slobodni, inzulin u serumu, TSH.
Nakon toga započeti sa terapijom / Yasmin ili Diane 35/.