Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


UVECAN JAJNIK


Autor Poruka

MILLFILL

22.06.2011. 21:30

postovani zelela bih da vam postavim nekoliko pitanja.imam bolove u desnom jajniku vec par godina,isla sam kod par ginekologa prvo su mi rekli da nije nista.pa su onda rekli da mi je malo uvecan jajnik,onda sam pila dovicin ali to je na kratko prestalo.posle sam dobila candidu pa sam je izlecila.ali sam pre godinu dana imala malo krvi u mokraci uz veliko peckanje radila sam urinu kulturu i nista mi nisu nasli.i dalje sam imala bolove uz pojacan sekret.skoro sam resila da opet odem kod lekara posto me je mnogo bolelo i onda su mi rekli da je upala slepog creva poslali su me kod hirurga on kaze da po njemu nije,vadili su mi krv sve je bilo ok leukociti ok,ali u urinu sam imala dosta bakterija,masu plocastog i okruglog i masu fosfat amorfni.radili su mi tri puta ultra zvuk i sve je bilo dobro sem uvecanog jajnika.onda su mim rekli da je mozda pesak i da uradim urinokulturu ,ali to mi je bilo ok.opet sam isla kod ginekologa i rekli su mi da mi je jajnik uvecan 4x4x4,2 cm onda su mislili da je zbog jajnika pa sam opet isla i svi kazu da je sve ok sa jajnikom.oni i dalje neznaju sta mi je skoro svaki dan imam bolove,bol ispod rebra pozadi,napred nekad ceo stomak malo desno od pupka.neznam vise sta da radim a bas me boli.molim vas ako mozete vi da mi kazete sta da uradim da bi bilo bolje. unapred hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.06.2011. 23:59

Poštovana, normalna veličina jajnika je 3x2 cm, dakle veličinom je svakako povećan. S obzirom na povećani jajnik i nekarakteristične bolove u donjem trbuhu, s obzirom da nemam pobliži nalaz ultrazvuka savjetujem da napravite cervikalne briseve, CRP, DKS, zatim antigeni marker jajnika Ca 125(marker endometrioze).
Mislim da ginekološki niste nimalo obrađeni. Ako bolovi perzistiraju i ne nađe se uzrok može se odlučiti i za dijagnostičku laparoskopiju.
Nažalost ove podatke koje ste mi podastrijeli previše su općeniti da bih Vam mogao pobliže odgovoriti.
Svakako sumnjam i na mokraćni sustav, te je potrebna i temeljitija obrada istog.

marty 6666

04.07.2011. 11:05

DOBAR DAN...KAKO MI JE DESNI JAJNIK ODSTRANJEN ZBOG DERMOIDNE CISTE,SAD SE JAVLJAJU PROBLEMI SA LIJEVIM JAJNIKOM..NITI UZ ODREĐENU HORMONALNU TERAPIJU MENSTRUALNI CIKLUS NIJE REDOVIT.ZADNJI CIKLUS JE BIO U OŽUJKU.SAD IMAM JAKE BOLOVE U DONJEM DIJELU TRBUHA,PROBLEM SA BUJANJEM GRUDI KOJE SU VRUĆE.BILA SAM NA PREGLEDU,PRVO SU VADILI BHCG,USTANOVILI DA NEMA TRUDNOĆE,PA ULTRAZVUK..DIMENZIJA LIJEVOG JAJNIKA JE 41X28..OBJAŠNJENJE JE DA JE JAJNIK VJEROVATNO VEĆI JER BI TREBAO OBAVLJATI FUNKCIJU ZA OBADVA,ALI NIJE IM JASNO ZAŠTO NE RADI,ZAŠTO NEMA CIKLUSA..MOLIM VAS SAVJET ZA DALJE,JER KAO DA SE VRTIM U ZAČARANOM KRUGU..UNAPRIJED HVALA..LIJEPI POZDRAV...

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.07.2011. 00:10

Poštovana, jedan jajnik je sasvim dovoljan za hormonsku i reproduktivnu funkciju. Dakle ova izrečena konstatacija ne stoji.
Savjetujem horomonsku obradu, hormone štitnjače, Ca 125 marker, kolor dopler jajnika, cervikalne briseve.

nedica

07.09.2011. 00:35

Postovani,imam pitanje

prije tri godine dijagnostikovana mi je candida species u velikom broju ,tad sam imala strasan osip koji je uzasno peckao i osjecala sam svrab ali nisam primjetila nekog znacajnijeg sekreta,ja sam malo zapustila tu infekciju jer sam se tek nakon otprilike osam ,devet mjeseci od prvih simptoma javila ginekologu u vezi tog problema.tad sam pocela da koristim canesten kremu,koja mi nije puno pomogla pa sam zato presla na nyistatin mast,koji mi je pomogao i nakon toga mi se povukla candida,koristila sam mast jer tad nisam jos stupila u odnose,vjerovatno zbog toga nisam ni primjetila mnogo sekreta,Medjutim ponovo mi se vratila candida a ja sam vec tad imala odnose pa sam mogla da koristim vaginalete nystatin koje su mi takodjer pomogle jedno vrijeme dok mi se ponovo sad nije vratila candida.kad sam bila kod ginekologa prije pola godine rekla mi je da imam colpitis jer sam se zalila na sekret koji je bas obilan i koji se pojavljuje samo u toku odnosa u nekom grudvastom bijelom obliku a istovremeno se desi da bude tecan,ponekad osjetim peckanje koje ubrzo prodje.Kad mi je ginekolog rekao da imam colpitis koristila sam neopenotran i betadine vaginalete i nikakvih rezultata nije bilo,zatim sam konacno otisla da se testiram na candidu sto je i potvrdjeno i ponovo koristim nystatin vaginalete.Zanima me kako to da imam ponovo candidu a imala sam razlicite simptome obadva puta kad mi se pojavila candida,u pocetku sam imala uzasan osip i peckanje al sekreta nije bilo mnogo,dok sad nemam uopste osipa a svrab samo ponekad osjetim ali zato imam sekret koji je obilan i samo tece kad imam odnos.Takodjer me zabrinjava sto mi je ginekolog rekao da mi je lijevi jajnik privucen materiici ali nista mi nije rekao da koristim,zanima me da li je to opasno i sta bi trebala da pocnem da koristim.Cesto mokrim i da li je to od candide i i osjecam nadutost.Izvinjavam se sto sam bila previse opsirna.Unaprijed zahvalna.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.09.2011. 11:45

Poštovana, prema svemu iznesenom kolpitis je uzrokovan kandidom. Neki put su smetnje više izvana, a neki puta više u rodnici.
Isto tako neki put isjedak je više ili manje sirast, neki put vodeniji neki put gušći.
Savjetujem terapiju antimikoticima/ Zenafluk, Diflucan, Fluconax tbl/ na usta uz lokalnu vaginalnu terapiju.Nakon toga savjetujem korištenje preparata za obnovu vaginalne flore / laktobacili/
Također i apsolutno savjetujem da i partner uzme terapiju(antimikotska krema i na usta )
Smetnje sa mokrenjem su vjerovatno povezane sa urinarnom infekcijom, pa savjetujem urinokulturu i antibiogram urina.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.09.2011. 11:45

Povećan jajnik može sugerirati na upalu istog, te bi također bilo dobro napraviti cervikalne briseve.

marija1985

03.10.2013. 11:00

Poštovani !

Imam jedno pitanje.28 mi je godina prvu menstruaciju sam dobila sa 14 god. Imala sam jedan porod u 18 godini. Nakon toga prošle godine u 10 mj. sam imala spntani pa opet ove godine u 4 mj vanmateričnu gdje mi je odstranjen desni jajovod. Ciklusi od moje 14 god su na 28 dana. Jedino nakon laparaskopije 1 mj 30 dana. Bila sam na kontrolama kod gin i uvijek sve u redu nalazi no međutim ovaj mj tj 9 mi menstruacija nije došla (zadnja je bila 28.8.2013) i otišla sam na pregled kad sad odjednom mi na nalazu piše jajnici uredne veličine i izgleda nalik na PCO. Zanima me je li moguće da se sad u zadnjih 3 mjeseca to tako dogodilo pošto i laparaskopski i ultrazvučno prije ovog pregleda nikad nije bilo naznake tome i na slici jajnika jedan bez ikakve mrlje(ciste) a drugi tri malene točkice uz rub ne cijelom dužinom kako sam imala čuti da bude slučaj policističnih jajnika. Veličina njih je D1 0.78cm D2 3.45cm je li to normalno ili? LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.10.2013. 23:35

Ako vam je liječnik rekao da se radi o pcos nema razloga da sumnjate.
Ako ne dođe do trudnoće savjetujem uzimanje klomifena.

ciki11

24.07.2015. 00:30

Poštovani,

Danas sam bila na ultrazvucni pregled. Pisem Vam najvise zbog toga što su mi i ginekolog i obje sestre bili jako sumnjivi dok su razgovarali. Naime, imala sam upalu jajnika prošle godine i tada su mi oba bila uvećana, a lijevi pogotovo. Imala sam i ciste. To se umirilo nakon antibiotika. Prije par dana sam imala bas jake bolove u predjelu lijevog jajnika, a bio mi je 14.dan ciklusa. Danas je ginekolog rekao da je dimenzija lijevog jajnika 32, a desnog 39. Verovatno u milimetrima. Ja sam pitala sta to znaci, rekao je da mi je sve super. Ali mene zbunjuje pitanje jedne sestre: "kako? Sta je bilo?" .. A doktor me je pitao kad planiram bebu. Plasim se da nesto ipak nije u redu, mlada sam, Imam 21 godinu...pa ako mi mozete reci da li su to normalne dimenzije?
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.07.2015. 00:50

Na osnovu ovog nalaza ne mogu vam ništa reći. pročitajte mi cijelokupni UZV nalaz.

ciki11

25.07.2015. 21:50

Postovani, meni nisu dali nikakav papir, cak ni sličicu. Samo je receno da je desni jajnik 39mm a lijevi 32. Niko mi nije nista htio objasniti. Ne znam sto mi je cinjeti.
Kako se moze utvrditi da su moji jajnici dobri i da rade kako treba sto tice oplodnje?

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.07.2015. 23:05

Odgovorio sam vam. Veličina jajnika nije važna. Važno je da li ovulirate a to na osnovu napisanog i veličine ne mogu znati.
Pitajte sve svoga doktora.

Roksana

12.03.2019. 21:05

Poštovani,

imam 22 godine i imam problem sa kašnjenjem menstruacije.
Naime, zadnju menstruaciju sam dobila 14.1, što znači da su skoro dva mjeseca prošla od zadnje menstruacije.
Bila sam kod svog ginekologa prije tjedan dana te mi je rekao da nisam trudna, ali da mi je lijevi jajnik uvećan za 4cm.
Na moje pitanje da li mi može dati nekakve dodatne informacije, rečeno mi je da je to sve moguće od stresa ali nije siguran, te da dođem na sljedeći pregled kad mi prođe sljedeća menstruacija. Nije mi rekao kada to treba biti i da li se vidi na ultrazvuku kada trebam dobiti. Bolove u predjelu jajnika nisam imala sve do danas, ali su vrlo blagi.
Prije otprilike 4 mjeseca sam radila papa test koji je bio u redu, pa mi je ginekolog rekao da nema potrebe ponovno raditi.
Imam odnose sa istim(i jedinim) partnerom već dosta godina, pila sam kontracepcijske pilule(Logest) oko 4 godine zbog brojnih cista na jajniku, i prestala sam ih piti prije 9 mjeseci jer su se jajnici "očistili". Nakon što sam ih prestala piti, menstruacija je dolazila redovito i nisam imala nikakvih problema do sada.
Zanima me imam li razloga za brigu i što bih sljedeće trebala učiniti.

Zahvaljujem se na odgovoru,
srdačan podrav.

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2019. 10:35

Poštovana, nema razloga za brigu. Tijekom ciklusa jajnik je podložan promjenama jer u njemu konstantno sazrijevaju i rastu jajne stanice. U vrijeme ovulacije folikul (jajna stanica) naraste oko 2,5 cm. Nakon ovulacije stvara se cista žutog tijela koja može biti i do 5 cm. Dakle, veličina jajnika ovisi o fazi ciklusa.

Jasnak

23.11.2021. 11:15

Postovani,
Imam 33 god.
Prije nekoliko sedmica poceo je da me boli stomak kao da imam menstrualne bolove. Inace, porodila sam se prije 4 mjeseca i jos nisam dobila menstruaciju, i kako bol nije prestajao otisla sam na pregled. Dr je ustanovila uvecan desni jajnik 44x30 mm bez cisti, i uputila da uradim tm markere. Lijevi jajnik je uredan a ciklus kaze da jos necu dobiti, da to nije uzrok bola. Ca 125 je u granicama normale, Cea 3.9 , HE4 72, Roma index 16.
Nalazi krvi i urina su uredni. Naime, bol mi se prosirio i na desni bubreg i pocelo je da me pece prilikom mokrenja.
Kazite mi da li su ove vrijednosti tm markera za brigu?
Dr mi je savjetovala da ponovim nalaz markera za 2 mjeseca, a do tada ne znam sta da radim, bojim se da ce se stanje pogorsati, jer pijem samo paracetamol protov bolova, zbog dojenja bebe.
Hvala Vam unaprijed na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

23.11.2021. 14:35

Poštovana, markeri su u granici normale. Savjetujem pregled urologa. Prema simptomima možda se radi o kamencima u mokraćnim kanalima.