Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dojka


Autor Poruka

nevenka

16.06.2003. 19:18

Postovani, molim Vas za savjet. Majka je prije 2 mjeseca napipala kvrzicu na lijevoj dojki. Otisla je na mamografiju i nalaz je slijedeci: Na komparativnoj nativnoj mamografiji izrazenije involutivne promjene parenhima. Lijevo kranijalno i lateralno homogeno jasno ocrtana nodozna tvorba glatkih kontura promjera 16 mm. Znakovi maligniteta se ne vide. Fibrozni elementi pravilni. Zona potkoznog masnog tkiva i koza b.o. Dvotracne vapnene sjene kao odraz troficnih kalcifikacija. Preporuca se sonografski pregled uz prilog ovog nalaza.
Majka je temeljem ovog dobila uputnicu za UZV na koji je narucena 29.07.2003. Medjutim, prosli tjedan ju je pocelo jace boljeti i koza na dojci gdje je kvrzica je pocrvenila. Otisla je svojoj lijecnici koja ju je odmah uputila na UZV, te nalaz glasi: koza jednake debljine, neravna u podrucju lijeve dojke. U lijevoj dojci vide se transparentne sjene nepravilnog ruba sa pojedinim ehogenim odjecima 19x13 mm, 21x14mm. Limfni cvorovi u lijevoj axili prikazuju se povecani i (palpabilni).Desna dojka sonografski b.o. Javiti se u ponedjeljak sa uputnicom za UZV dojki, te uputnicom za citolosku funkciju dojke. Uciniti ce se punkcija suspektne tvorbe. Majka je danas, 16.06. bila kod kirurga, punkcija nije radjena, (nalaz sedimentacije krvi- 31), pregledao je dojku i odmah rekao da treba ici na operaciju, te da obavi preoperativnu obradu. Molim Vas za savjet, da li je potrebno obaviti jos kakvu pretragu ili traziti misljenje drugog lijecnika. S postovanjem, zabrinuta kcerka

Prof.dr. Marina Ivanišević

22.06.2003. 00:22

Draga Nevenka, samo neka se majka operira jer ove sjene nepravilnog ruba treba histološki vidjeti o čemu se radi. puno sreće.

duskabo

01.07.2014. 22:30

Iz montgomerijevih zlezda u poslednje vreme izlazi kao beli sekret, u vidu sitnih tackica, sta je to? Treba li da se brinem? Da napomenem da pijem pilule za kontracepciju vec godinu dana...

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.07.2014. 00:45

Ne trebate se zabrinuti. Za detalje postoji forum o dojci pa se tamo javite.