Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Klebsiella ili nesto drugo ???


Autor Poruka

sinner1

29.10.2013. 23:10

Postovani, zamolila bih vas da mi razjasnite sledeci problem. Naime, prije mjesec dana sam radila papa-uredan ali mjesana flora, ali je perzistirao bjelicasti sekret sa neugodnim kiselim mirisom koji bi se javio posle odnosa i problemi s mokrenjem pogotovo uvece,u vidu nemogucnosti izmokravanja kompletnog sadrzaja besike odjednom.Nakon samo 1 vag.Poligynaxa stanje sa sekretom bi se stabilizovalo. Nakon toga sam uradila chlamidiju-negativna, mikoplazme i ureaplazme takodjer negativne i vaginalni i cervikalni bris na aerobe i anaerobe u kojem je izolovana Klebsiella (nijedna druga bakterija). Nakon toga smo i ja i partner 7 dana pili ciprofloksacin na koji je senzibilna po ABB, a nakon cega je mjesec dana stanje bilo uredno..sekret je nestao i neugodni miris a ostzali su samo mali problemi s mokrenjem. Nisam ponovila nalaz jer sam mislila da je stanje rijeseno da bi mi se prije 2-3 dana, ponovo nakon odnosa javio isti problem ( sekret i taj isti miris). Juce sam uzela Nitrofurantoin na svoju ruku na koji je takodjer senzibilna ali me interesuje vase misljenje tj. Da li Klebsiella moze da izazove ovakve smetnje( sekret i miris) te da se vrati tako spontano ako smo oboje iskoristili terapiju ili je nesto drugo po srijedi ???????? Sta da cinim dalje ja a sta parter? Unaprijed zahvalna!

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.10.2013. 10:20

Moguće je da ista izazove slične smetnje. Svakako morate ponoviti briseve nakon provedene terapije.

sinner1

30.10.2013. 14:05

Ok hvala..a da je u pitanju Gardnerella morala bi biti izolovana u brisu..jesam li upravu?? Jer bris detetektuje i G+ i G- bakterije,aerobe-anaerobe. I sta da radim vezano za partnera..ovaj put on ne pije terapiju, samo ja, sta mislite o tome..jer glupo mi ga je vise kljukati a nije ni radio nalaz a nema smetnje, jedino ih ja dobijem nakon odnosa..i ukoliko je kod njega prisutna Klebsiella bi li bila izolovana u urinokulturi?? Izvinite na mnogobrojnim pitanjima nadam se na me razumijete. Pozz i zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.10.2013. 16:20

Uglavnom se radi više o bakteriji koja je česti uzrok mokraćnih upala. Svakako da je u urinu da bi se detektirala na urinokulturi.
GV također nema jer bi se pronašla na brisevima. Savjetujem odnos sa zaštitom. Kod partnera bris uretre, urinokulturu i mikrobiološku analizu ejakulata.