Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaktin - galaktoreja


Autor Poruka

luciana

18.04.2007. 13:40

Poštovani!
Dojila sam drugo dijete nešto više od dvije godine, a prestala sam prije godinu dana. Još uvijek iz dojki može izaći malo žućkaste tekućine. Tako mi je bilo i nakon prvog dijeteta. Prolaktin je bio povišen, nalaz ct-a hipofize uredan, kontrola kod citologa svaka tri mjeseca u redu, vidno polje u redu. Pila sam kratko Bromergon jer mi je bilo jako mučno od njega. Par mjeseci poslije sam zatrudnila iz prve bez problema. Sad sam opet u istoj situaciji, da li da opet radim sve preglede? Inače menstruacijski ciklus je uredan, uzv maternice i jajnika ok, vidi se na oba jajnika po nekoliko folikula. Moja mama kaže da je i njoj nakon dojenja trebalo par godina dok joj se mlijeko povuče. U obitelji nitko nije imao problema s grudima, mislim na karcinom.

Miro Šimun Alebić, dr. med.

14.05.2007. 22:10

Poštovana,
iapk bih preporućio da ponovite određivanje razne prolaktina u serumu, a daljnji postupak prepustite Vašem liječniku u ovinosti o nalazu.

Trish

01.08.2013. 22:20

Poštovani,
imam 24 godine te već 5 godina bjelkasto-prozirni iscjedak iz desne dojke. Od nalaza sam radila UZV dojkiu-redan, uzimanje brisa 3 dana za redom, te krvni nalaz za prolaktin.(prije 2 tjedna sam primjetila da ide iscjedak i iz druge dojke) Nalaz prolaktina je bio povišen te me ginekolog poslao endokrinologu. Kad sam došla kod endokrinologa ponovno mi je vađen prolaktin koji je ovaj put bio normalan.
Htjela bi ostati u drugom stanju pa me zanima da li je to moguće s obzirom na taj iscjedak???
endokrinolog mi je rekao da on smatra kako ne bi trebalo biti problema te da se prolaktin povečava i ako se stimuliraju dojke.
zar nije tako da kad je povišen prolaktin kod žene da stvara sterilnost. Kako onda izgleda odnos s partnerom kad se grudi nesmiju dodirivati...

Molim vas da mi pojasnite ovaj moj slučaj u koliko je to moguće te za vaše mišljenje.

Lijep pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.08.2013. 10:00

Poštovana, prolaktin je dosta nespecifičan hormon i može biti povišen u mnogim stanjima od stresa do upale i samo jedno vađenje hormona ništa ne predstavlja.
Obično se izvodi i bromergonski test, ali ako vam je endokrinolog rekao da su vrijednosti uredne nema razloga da se brinete oko začeča.