Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zatrudnjivanje


Autor Poruka

adisica

03.06.2010. 12:00

Postovani doktore,

jako sam zahvalna na tome koliko vremena izdvojite da nam odgovorite na nasa pitanja i imam samo pohvale za ovaj portal.

Moja situacija je slijedeca:

Imam 28 godina . Prije 2 godine UZV mi je dijagnosticiran endometriom. Receno je da sacekam, jer nije bio veliki. Pratila sam to UZV jedno vrijeme. Menstruacije su mi od moje 12te godine bolne, ali su bile na 28 dana. Zbog pojave endometrioma i izrazitog rasta ovih cisti na drugom jajniku, prosle godine u februaru sam operisana. Uradjena je laparatomija. Odstranjeni su endometriom i jedan dio lijevog jajnika, a na desnom je odstranjen endometriom samo, a jajnik je hvala Bogu ostao citav. Oporavila sam se bez problema, pila dabroston 3 mjeseca. I od tada pokusavam da zatrudnim. Na kontroli je vec na UZV primjecen hidrosalpinks na desnom jajovodu. Nakon toga sam krenula sa detaljnim pretragama. Ureaplazma i trihomonas su mi nadjene u brisu , i upala grlica na papa testu. HPV tipizaciju sam radila na vrste visokog rizika i negativan je. Upale sam uspjela rijesiti do januara, barem su tako nalazi rekli, i tad sam uradila HSG. Hsg je rijesio moj zacepljen jajovod i od maja je i papa test uredan. Prema rijecima lijecnika , sad su moji nalazi potpuno uredni. Radila sam nekoliko folikulometrija, na nekima je ovulacija bila uspjesna, na nekima su se folikuli lijepo formirali ali nije bilo ovulacije, nego su se formirale folikularne ciste, koje puknu na kraju ciklusa. Cesce se dogadja da folikuli ne puknu (prosla tri ciklusa nisu). Lijevi jajnik rijetko reaguje, uglavnom je folikul na desnom. Lijecnici kazu da treba strpljenja, jer trudnoca kod zena poput mene ipak teze dolazi, ali da probam prirodno. Endometrij je trolinijski , oko 10 mm, uglavnom kad radim UZV. Planiram sacekati pola godine, pa ako nista ne bude krenuti sa potpomognutom oplodnjom , a mozda i IVF-om. Suprug je radio spremiogram i konacan nalaz je "normozoospermia - pogodan za sve vrste oplodnje".

Ono sto mene zanima je, da li postoji neki nacin da stimulisem pucanje folikula prirodno, sad kad sam konacno dosla do urednih nalaza? Bez obzira da li folikul u tom ciklusu pukne ili ne , svaki mjesec ja od 9.tog dana imam izrazenu sluz, a trakice za ovulaciju (lh trakice) su pozitivne 11 ili 12ti dan. i nakon toga negativne, a bazalna temperatura poraste na 13ti ili 14ti dandan. koliko sam shvatila , sve znake ovulacije imam, i kad do toga ne dodje. ponekad znam da folikul nije puknuo po bolu u zdjelici, jer ciste postanu velike (i povuku jajnik u zdjelicu - tako mi je lijecnik rekao) a ponekad i ne osjetim da nisu pukle sve dok ne vidim na UZV. ima li ikakav nacin da ipak stimulisem folikul da pukne, cajevi, prirodni pripravci, izbjegavanje ili konzumiranje odredjene hrane , ili nesto drugo? shvatila sam da mi je naredni korak u obradi stoperica i ciljani odnosi, ali me zanima da li ja sama mogu nesto uciniti po tom pitanju u ovom periodu dok cekam naredni pregled na koji su mi rekli da dodjem tek u oktobru, ako do tada nista ne bude. primjetila sam da ciste malo slabije rastu kad ne jedem slatko. ali i dalje rijetko pucaju folikuli.

Oprostite na iscrpnom postu, ali nisam znala kako da drugacije objasnim.

Unaprijed zahvalna na Vasem odgovoru

Adisa

adisica

06.06.2010. 01:15

zaboravila sam da kazem da su ciklusi traju izmedju 23 i 27 dana. radila sam hormonski status koji se pokazao urednim, na 3. i 21. dan ciklusa (kao i odnos fsh/lh).
prolaktin je bio malo povisen (619 , ref.vrijednosti 60 - 590). Doktor je to pripisao izrazito stresnom razdoblju u periodu u kom sam vadia hormone, pa sam ponovila prolaktin na isti dan narednog ciklusa, bio je 350.

hvala jos jednom