Autor
|
Poruka
|
Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.
|
17.05.2013. 18:00
Nije potrebno uzimati dodatnu oralnu antimikotičku terapiju, jer ona nakon prestanka uzimanja neće spriječiti nastanak recidiva. Canida se možeprenijeti i u fazi bez simptoma, ali je tada vjerojatnost manja. Rezistencija na klotrimazol (Canesten) nije uobičajena (jednostavno je riječ o recidivima Candide). Inače, postoje i drugi antimikotici poput mikonazola (Rojazol krema). Općenito, Candida nije isključivo spolno prenosiva bolesti i može se aktivirati i uz neke druge provocirajuće čimbenike. Često je dio normalne flore u gastrointestinalnom traktu, dakle može doći i "iznutra".
|
Antonio-L89
|
18.05.2013. 00:20
Poštovani,
prije dva mjeseca počelo me peći prilikom mokrenja i znalo je biti bolno, kasnije se pojavila i nekakva sluz koja je znala biti dosta obilna i izlazila je u obliku iscjedka. Otišao sam kod liječnika opće prakse i ondje bio upućen na Medicinsko -biokemijski laboratorij. Nalaz krvi je u redu, a u mokraći se pokazalo "dosta" bakterija. Počeo sam piti Synersull i nakon 10 dana terapije pričekao sam dva tjedna i obavio urinokulturu gdje je sve bilo sterilno no već tada sam osjetio slične simptome od prije. Liječnik me poslao na pretrage za Ureaplasma urealyticum, Mycroplasma hominis, Chlamydia trachomatis gdje je sve bilo uredno i na trećem nalazu pokazana je Fiziološka flora. Ovih dana primjetio sam da ponekad nešto malo iscjedka izađe van, možda jednom u danu, sasvim malo, ali ponekad osjetim miris tog iscjedka koji me podsjeća na prijašnju fazu kad se jače mogao osjetiti gotovo cijelo vrijeme. Više ne znam jesam li samo uplašen ili je nešto ostalo? Koje pretrage da trazim? Hvala Vam puno unaprijed!
|
|
18.05.2013. 10:25
Nalaz mikrobioloških pretraga je uredan i sada nema potrebe za antibiotskom terapijom. S obzirom da i dalje imate simptome uretritisa, preporučio bih pregled urologa (da do kraja budete mirni).
|
željko111
|
20.05.2013. 14:55
Poštovani, molim za pomoć!
prije neka 4 mjeseca javile su mi se sitne tačkice na glansu penisa, posle sexa bez zaštite sa djevojkom i posle malo grublje masturbacije, posle nekolika dana i crvenilo kao šarlah i na glansu i na kožici koja se prevlači (nisam obrezan)
praćene svrabom koji je trajao jedan dan dok mi kožica nije natekla otišao sam kod dermatologa koji to nije ni pogledala samo da uradim Bris uretre na bakterije AB
i gljivice, gljivice nisu pronađene ali bakterije jesu Streptococcus agalactiae i Staphylococcus aureus...dermatolog je rekla teška infekciji i da je Balanitis u pitanju. dala da pijem antibiotike i da mažem Gentamycin mast 10 dana slabo da je bilo bolje onda sam otišao na kontrolu kod svoje doktorice po uput, vađenje nalaza za bubrege, urin, i opet bakterija AB ovog puta izdvojen je samo Staphylococcus aureus i opet antibiotici i mazanje, ali opet teško da je šta bolje i idem kod privatnika koji je to pogledao konačno i dao mi nystatin i rekao da su kao gljivice i da mu nalaz ništa ne znači posle toga mi se kožica sagulila do rupice i sad je tu crveno kao posle opekotine i iznad glansa gdje je kožica su blage otekline sa crvenilompio sam za ovo 4 mjeseca baš dosta pencilinskih tableta i svega i ništa bolje ...velika crvenila posle seksualnih nadražaja ostaju, ne znam šta da radim, pošto u mom gradu nema osobe koja je stručna za ovaj tip problema molim vas da mi kažete šta da radim i kako? P.S ne osjećam sad neke posledice kao svrab i miris to je bilo samo na početku posle je samo problem više vizuelan otekline i crvenilo!
|
|
21.05.2013. 00:20
Nažalost, preko računala Vam ne mogu reći koji je točan uzrok balanitisa kod Vas. O uzroku ( npr. gljivična infekcija, bakterijska, kontaktni dermatitis itd), ovisi i terapija.
|
mjosipovic122
|
22.05.2013. 12:25
Meni se pojavilo nakon spolnog odnosa kao malo crvenilo i svrbi me, dok ''nategnem'' kožicu ne boli, dapače ugodna je osjećaja, ali me zabrinjavaju te bijele naslage i crvenilo na jednom dijelu glavića... http://img189.imageshack.us/img189/5156/imag0076fc.jpg
|
|
22.05.2013. 14:45
Fotografia se ne otvara. Načelno, može se raditi o dvije stvari: o iritaciji (vjerojatnije) ili Candida infekciji.
|
FrankieG123
|
22.05.2013. 18:05
Postovanje,jucer mi se javilo crvenilo na glavicu poput tockica ili manjih fleka...ne pece ali malo svrbi..morkenja su mi normalna ali sad se ispod glavica pocelo stvarat nekakav bijeli iscjedak...nema ga puno ali ga ima...citao sam na forumu da treba mazat kremama nekim...koji mi vi savjet mozete dat ili rec za n eku kremu dobru...unaprijed hvala.
|
|
22.05.2013. 23:50
Moglo bi se raditi o prolaznoj iritaciji ili infekciji Candidom. Prvo će proći samo od sebe, a za drugo će pomoći Canesten ili Plimycol krema kroz 10-14 dana.
|
AHalasz
|
29.05.2013. 20:05
Poštovani, trebam vašu pomoć.
Imam 20 godina i neobrezan sam. U zadnjih godinu dana imam problema sa crvenilom i svrbežom, što sam jako dugo ignorirao, i sad po potrebi zaliječim canestenom.
U zadnjih dva. tri tjedna, mi se javljaju novi problemi.
Kad povlačim kožicu nazad, ne klizi preko glansa već kao da se odljepljuje. Glans djeluje suh. Pojavile su se neke neravnine koje znaju nestati ako glans ne bude suh. U isto vrijeme je rub glansa natekao i djeluje veće nego inače, i dosta je crveniji, tamniji od ostatka glansa. Ponekad osjetim i osjećaj žarenja na tom mjestu.
Neznam jel to ima kakve veze, al trenutno i u ustima imam bujanje gljivice za što mi je propisan rojazol, i herpes na ustima koji imam možda jednom godišnje.
Doktorica opće prakse je rekla da su to možda kondilomi. (po meni vrlo upitno, uspoređujući slike s neta)
Urolog koji me pregledao na brzinu nije vidio nikakve kondilome, i ništa osim crvenila te me uputio dermatovenerologu.
Pokušaj naručivanja na pregled kod dermatovenerologa je završio tako što moram čekati i trpiti žarenje i nelagodu do kraja 7og mjeseca. Privatno liječenje prelazi moje mogućnosti.
Molio bih bilo kakav stručan savjet.
Nisam imao spolne odnose. :/
Neznam jel taj rub glansa natekao i crveniji od masturbacije, od gljivica, od kondiloma ili nečeg trećeg ili svega zajedno.
Jel moguće da je to nešto drugo osim gljivica koje očito imam, neznam odakle bi to dobio?
Jel moram baš tražiti dermatovenerologa ili mogu i kod dermatologa jer se čini lakše njih naći?
Postoji li neki učinkovitiji lijek od canestena ako su gljivice problem?
Ako i je to nešto kompliciranije, kome da se obratim budući da doktorica opće prakse i urolog neznaju, a dermatolog mi je nedostupan?
Molim stručan savjet.
Ova slika s neta je najbliže mom stanju, samo što mi je malo veći kontrast crveneg ruba i glavića.
http://0.tqn.com/w/experts/Venere...6/2012/10/swollen-corona-redness.jpg
|
|
30.05.2013. 17:15
Mislim da su kod Vas crvenilo i svrbež i svi ostali simptomi posljedica tek blaže iritacije. Na fotografiji nema znakova gljivične infekcije, niti kondiloma. Kondilomi su posljedica HPV infekcije, a Vi niste imali spolne odnose i s toga nemate HPV. Inače, dermatolog i dermatovenerolog su isto (nema dermatologa koji nije i venerolog).
|
AHalasz
|
31.05.2013. 20:50
Hvala puno na odgovoru, umirili ste me.
Ipak, neznam kako ublažiti tu iritaciju. Jednom dnevno ga operem u mlakoj vodi, namažem canestenom i ostavim na miru, ali slabo zamjećujem pomak kroz tjedan dana. Rub je dosta veći od ostatka glansa i postoji očita razlika u boji. Rub je dosta tamnije crven. Najviše mi smeta što neznam zaustaviti bol, to što žari/peče.
Strah me da nije rak penisa ili nešto drugo što nije spolno prenosiva bolest. :/
Jel postoji neka krema koja pomaže pri iritaciji?
Ako to ne uspije morat ću namaknut novce i privatno se liječit. :'(
Molim vas za savjet.
|
AHalasz
|
31.05.2013. 22:15
Pronašao sam na netu da prestanak uzimanja Canestena može uzrokovati crvenilo, otok, iritaciju, osjećaj pečenja.
To savršeno odgovara mom slučaju. Kad sam ga prestao koristiti, jer se povukao osip, javilo se crvenilo i suha koža (ljepljiva koža koja ne klizi), iziritirana koža.
Neznam jel o to, al sličnu stvar zovu "red skin syndrome" i navodno je trajna.
:''''( U međuvremenu nemogu normalno funkcionirat, imam osjećaj da mi spolovilo gori.
Ponovno me hvata očaj. Molim vas za savjet.
|
|
31.05.2013. 22:40
Vi ne možete imati spolnu bolest, jer niste imali spolne odnose. Vi nemate rak, jer je to pokazuje fotografija (a u toj dobi ga niti nema). Vama ne treba Canesten (on Vam pomaže samo kao krema, a ne kao lijek). Mažite neutralne kreme, jer imate samo blažu suhoću i iritaciju (praktički normalno stanje).
|
AHalasz
|
01.06.2013. 11:10
Jel možete, MOLIM VAS, preporučiti koju od tih neutralnih krema da vratim normalno stanje kože?
Kako da se riješim te iritacije i suhoće što mi uništavaju svakodnevicu?
Bepanthen možda?
|
|
01.06.2013. 12:15
Da, Bepanthen.
|
Sklar
|
02.06.2013. 15:20
Poštovani,
tijekom prošle zime sam imao nekoliko puta upalu grla i bio na terapiji antibioticima. Tijekom ožujka dva tjedna Klavocina 1g i nakon pauze od nekih 3 tjedna ponovna tura Amoxila tjedan dana. Nakon toga sam osjetio povremeno peckanje pri vrhu penisa, na otvoru uretre. Prvo sam mislio da je od detergenta ili jednostavno od pomicanja glansa po donjem vešu... ali nažalost s vremenom je postalo intenzivnije. Odlazak liječniku sam odgađao do jednoga tuširanja nakon kojega je žarenje postalo neizdrživo. Liječnica opće prakse mi je dala Plimycol koji sam nanosio 10 dana nakon toga mi je dala Betrion mast. jedino što je pomoglo da se osjećaj peckanja smanji, ostalo gotovo ništa. Dermatolog mi je nakon toga dao Canesten (kaže sama krema je bolja i manja je vjerojatnost iritacije kože kremom nego kod Plymicola). Dermatolog je učinio i bris, prvo onaj "obični" u ordinaciji, kojim je potvrdila prisutnost gljivica a nakon toga i mikrobiol bris koji je bio negativan na klamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu. Prije dva mjeseca sam napravio i analizu mokraće koja se pokazala u redu kao i mikrobiol analizu koja je pokazala da je uzorak urina sterilan. Sada već tri tjedna koristim Canesten 3x dnevno i ne mogu reći da se stanje popravlja. Povremeno je ok dok se povremeno pojavi perutanje kože glansa i peckanje. Tuširam se šamponima za intimnu nejgu jer mi ovi "obični" smetaju. Rub glansa je na nekim mjestima crvenkast. Dermatologinja mi je propisala terapiju kroz tri mjeseca i sljedeći pregled sredinom srpnja.
Kako ne primjećujem neki napredak molio bih vas komentar o stanju, trebam li se brinuti što se stanje nakon mjesec dana terapije ne popravlja (nakon svih tih krema i masti) ili je ovdje stvar ozdravljenja ujedno i stvar strpljenja? Može li se ukoliko ne reagiram stanje pogoršati i mogu li kako ubrzati oporavak osim ovom terapijom kremama. Čitao sam na netu o smanjenju unosa šećera i alkohola, nanošenju jogurta na sam glans, Nistatin kreme i slično... pa ma zanima i korist od takvih metoda. Mogu li same kreme plymicol i canesten izazvati iritaciju ako ih se dulje primjenjuje?
Nisam napomenu da sam u dužoj vezi i ne mijenjam partnerice. Tijekom siječnja je njoj ginekolog dao tjedan dana terapije vaginaletama radi blaže upale Nakon koje je sve kod nje u redu. Niti jedan liječnik do sada mi nije ništa rekao za spolne odnose tj. smijemo li se odnositi dok sam na terapiji?
Isprike na podužem opisu stanja, i unaprijed hvala na odgovoru
|
|
02.06.2013. 23:05
Mislim da sada nemate gljivičnu infekciju (možda ste je prije i imali), jer bi ona prošla nakon mjesec dana terapije. Prije bih rekao da imate iritaciju. Plimycol i Canesten mogu pogoršati ili izazvati iritaciju.
|
rangolicmi
|
03.06.2013. 09:50
Postovani,
Pre dve nedelje sam primetio da imam dve izrasline koje lice na bubuljice na spoljnem delu kozice penisa u predelu korena, malo iznad spajanja sa testisima. Pretpostavio sam da se radi o uraslim dlakama i poceo sam da cedim. Isla je gngoj kao kod normalne bubuljice. Medjutim, posto se nije povlacilo (doduse, samnjilo se) ja sam nastavio da cedim i stim sam mozda preterao, jer je kod gornje "bubuljice" poceo da se pojavljuje otok. Namazao sam niveom, misleci da ce se povuci, medjutim nije se povuklo vec se otok prosirio otprilike 1cm, koji je na dodir bio tvrd. Ja sam to i dalje tiskao, misleci da se radi o a manjem ciru, i verovatno sam jos vise iziritirao. Sada se otok prisirio u vidu crvenila u desnom delu penisa. Da napomenem da prilikom stiskanja, osetio sam kao da se cedi ali potkozno, tj. kao da se siri gnoj ispod koze. O cemu bi se moglo raditi?
Unapred zahvalan.
|
|
03.06.2013. 12:25
Vjerojatno se radilo o normalnim žlijezdama koje se nalaze u tom području. Pogriješili ste što ste tiskali, te je vjerojatno došlo do infekcije i upale. Najbolje je da se javite liječniku, jer bi trebao antibiotik u obliku kreme ili masti, a možda i na usta.
|