Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za dr. Dejan Šakoranja


Autor Poruka

Marina26

13.10.2016. 15:55

Poštovani,zanima me da li anestezija utjece na yaz. Naime,bila sam kod zubara prošli cetvrtak i primila anesteziju koja bas i nisam dobro podnjela jer mi se skorz vrtilo zbog nje, a onda sam u nedjelju imala odnos bez dodatne zastite. Takoder ovaj tjedan sam primila anesteziju u utorak i cetvrtak tj danas isto kod zubara. Pretpostavljam da se radi o lokalnoj anesteziji. Da li sam zasticena ? Hvala

m.nezic

13.10.2016. 18:40

Koliko cesto da je mazem?

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.10.2016. 20:35

m.nezic, odgovorio sam vam sve.Pustite i druge da postavljaju pitanja. LP.

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.10.2016. 20:35

Marina zaštićena ste.

j.mil7

13.12.2016. 00:40

Poštovani.
Pisala sam vam pre nekoliko nedelja vezano za ciklus. Naime,posle ispijenog Orgametrila dobila sam ciklus koji je bio obilan prva 5 dana, menstruacija je dosla 3.12. i dalje ne prestaje,ispadaju ugrusci,tu je naravno i sluz. Imam dosta jake bolove u predelu jajnika koji su praceni mucninama i prolivom ponekad. Pijem Logest od prvog dana ciklusa,jer su mi neredovne menstruacije,lekar me je pregledao na ultrazvuku i rekao da mi je Uterus u Avf,i rekao je da to nije opasno. Recite mi danas mi je vec 10 dan ciklusa a on ne prestaje,imam prevelike bolove koji su slicni kontrakcijama,pila sam caffetin menstrual mada to mi pogorsa stanje jer posle toga imam osecaj kao da mi mnogo vise tece menstruacija. Molim vas za savet, da li da potrazim strucnu pomoc ako uskoro ne prestane ciklus,lekar mi je prepisao Ergometrin kapi ukoliko menstruacija ne prestane,mada se plasim. Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.12.2016. 22:20

Javite se u bolničku ustanovu za terapiju. Ova terapija za zaustavljanje krvarenja mi se čini lošom.

Natasica736

14.01.2017. 15:35

Postovani, imam policisticne jajnike i neredovne menstruacije uglavnom su na 40ak dana, medjutim pretproslu menstruaciju sam dobila 12. , a proslu takodje 12.Imam 20 godina, nevina sam i decko i ja obracamo paznju sto se tice ostalih "seksualnih" stvari.Naime, pre dve nedelje nije doslo do penetracije ali postoji mogucnost da je "trljanjem" doslo do ejakulacije u blizini vaginalnog otvora.Pored toga,iako sam citala da se prstima ne moze preneti nista, brine me i to pitanje jer se na nekim forumima pise drugacije i sada sam u nedoici.Menstruaciju nisam dobila, mislila sam da cu da je dobijem i ovog meseca 12.U poslednje vreme poceo je da me boli donji stomak, pogotovo u levom predelu kada napravim neki nagli pokret ili kada mi se ide u wc.To je neki ostar iznenadni bol koji brzo prestaje.Danas me boli ceo donji stomak, a taj bol podseca na neku tezinu u stomaku i siri se na ledja, medjutim ne ide mi se u wc i ne mogu ici.Pre su ti bolovi bilu samo u levom delu kao neko stiskanje jajnika.Pocela sam da se opterecujem pa sam i sama pocela da pipam i pritiskam tu stranu stalno kako bih otkrila odakle poticu bolovi.Pored toga me bole grudi na neki jaci dodir ali moguce da je to od panike i da to do sad nije bile zapazeno.Da li postoji mogucnost trudnoce?

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.01.2017. 16:55

Ne postoji šansa za trudnoćim.

Natasica736

14.01.2017. 17:50

Htela bih samo da dodam da imam gust beli sekret i da se pojacava kad je hladno.Bol je prisutan jos uvek ali sad na nekoj sredini donjeg stomaka..mada se smiruje i neosetljiv je dok mirujem.Izvinite na smetnji i hvala na odgovoru, samo mi je sumnjivo posto se ovi bolovi pojavljuju bas u isto vreme kad brinem da nije doslo do trudnoce

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.01.2017. 21:40

Javite se obiteljskom liječniku. Vjerovatno se radi o urinarnom infektu.

Anisija

17.01.2017. 21:50

Poštovani,
slučajno sam dva puta upotrebila mirišljavi toalet papir dok nisam shvatila šta sam kupila.
Nakon dan, dva sam dobila reakciju u vidu pojačanog sekreta i svraba.
Koristim kantarion vaginalete i osetim poboljašnje kada je sekret u pitanju, ali svrab je uporan tačno na mestima preko kojih je papir prešao.
Da li postoji neka krema koja bi ubrzala proces ozdravljenja?
Srbija je u pitanju, ako to nešto znači zbog razlike u imenima proizvoda.
Hvala unapred.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.01.2017. 22:15

Kortikosteroidna krema: afloderm ili diprogenta recimo.

Natasica736

19.01.2017. 17:20

Postovani, da li grudvicast sekret, nekako suv i moze da se rastegne grudvica moze da bude pred menstruaciju? Plasim se da nije zbog moguce trudnoce.
I takodje me zanima kakve su glavovolje u trudnoci i da li je moguce da imam evo vec par dana glavobolje od stresa.One su blage, i menja se stalno mesto cesto u podruciju iznad vrata..

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.01.2017. 20:40

Kakve veze ima mikotični iscjedak sa možebitnom trudnoćom.
Koristite canesten vaginalete i kremu.

girl1983

20.01.2017. 10:50

Poštovani dr.Šakoronja,

Trenutno se nalazim u 4.mjesecu trudnoće, sve je u najboljem redu, svi nalazi su uredni kao i hormon štitnjače. Zbog obiteljske anamneze koristim preventivno fragmin 5000 ali tek 2 injekcije. Problem je kosa koja se jako prorijedila i stanjila u zadnja 3-4 mjeseca. Pomalo se plašim da će stanje biti još gore nakon poroda jer većini žena zbog hormona tada opada kosa. Već 5 mjeseci pijem folnu kiselinu (Solgar) i nikakve druge pripravke u vidu vitamina i minerala. Zanima me da li smijem koristiti tablete Solgar za kosu sa slijedećim sastavom:


Sastojci:

u dnevnoj dozi (2 tablete)



MSM (metilsulfonilmetan) 1000 mg
Prah crvene alge, L. corallioides 150 mg
Vitamin C (askorbinska kiselina) 120 mg
L-lizin (L-lizin hidroklorid) 50 mg -
L-prolin 50 mg
Cink (citrat) 15 mg
Bakar (glicinat) 2 mg

Ili možda vitamine za kosu od Natura wealth-a?

Srdačan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.01.2017. 23:30

Možete korisiti svakako.

Kolicm

23.01.2017. 20:05

Postovani, koja je razlika izmedju krvarenja u ranoj trudnoci odnosno implantacijskog i izmedju menstruacije koja je oskudna???
Da li se zbog stresa moze smanjiti obim menstruacije?Imala sam blago krvarenje odnosno roskastu boju u cetvrtak, u petak sam dobila, nije kao obicno ali menjam ulozak par puta dnevno i prvo he nilo crvene boje,svetlo crvena, a sad je tamno crvena tj takva je bila od petka pa do sad kad imam jos slabije.Kad idem u wc krene da mi curi i tako pustim, ali nisam sigurna o cemu je rec da li o slabijoj mens ili o implantacijskom..kako razlikovati ta dva pojma

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.01.2017. 21:40

Pročitajte u prijašnjim postevima. Barem sam na deste mjesta pisao o razlikama.

Antonija185

23.01.2017. 21:45

Poštovani doktore,

htjela bih Vam samo opisati situaciju i čuti Vaše mišljenje koje iznimno cijenim. Naime, pijem Yaz tablete već duže (sigurno 4 godine ako ne i više,počela sam sa Dianama i nakon tih pola godine sam cijelo vrijeme na Yazu. uredno posjećujem ginekologa i nalazi papa testa kao i ultrazvuka su dok sam na pilulama uvijek uredni (izuzev sitne upalice tu i tamo). prije početka pijenja pilula dijagnosticirani su mi policistični jajnici (povećani "muški" hormoni, no bez fizičkih manifestacija u vidu velikkog broja bubuljica,dlakavosti i svega što to inače prati). posljednnje sko dvije godine pijem i AThyrazol 10mg (3/4 tablete uglavnom, no sukladno nalazu mijenja se i terapija-hipertireoza- tako da ponekad je to i jedna tableta ponekad pola, uglavnom nikako održavati uredan nalaz), te Propranolol 40mg za srce (ubrzan rad srca uz problem jednog srčanog zaliska). na posljednjem ginekološkom pregledu doktorica mi je prepisala i Folacin 5mg jer sam rekla kako bi htjela pokušati zatrudniti u skorije vrijeme te da nastavim sa pilulama do trenutka kad odlučim pokušati trudnoću (često mi se iscjetci pojave tijekom ciklusa od smećkastih do sukrvavih i krvavih, no doktorica je rekla da je to sve zbog niske doze hormona). tako ja folacin pijem uz pilule već jedno 2 i nešto mjeseca i planiram nakon iduće kutije Yaza pokušati zatrudniti. zanima me samo da li pre dugo pijem Folacin i da li da ga nastavim piti još tih mjesec (najduže dva) te da prestanem s pilulama sa popijenom zadnjom tabletom ili kakvu proceduru da pokušam?

ispričavam se na podužem tekstu

LP

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2017. 12:45

Folati se piju tri mjeseca pretkoncepcijski i tijekom trudnoće.
O vama ovisi kad ćete krenut na trudnoću.